-+=
Olvasási idő: 4 perc

Biztos Te is hallottál már arról, hogy a tehéntej nem egészséges, ezzel ellentétben a világ legtermészetesebb dolga, hogy tejből készült élelmiszereket fogyasztunk, például csokoládé, fagylalt, puding, joghurt… stb.  A tej elnevezés az emlősállat és az ember tejmirigyeinek (emlőinek) időszakosan kiválasztott váladéka, ami az utód táplálására szolgál a születés utáni időszakban. De vajon a Te szervezetednek szüksége van rá?

Nem is olyan régen, főleg kisebb falvakban még fontos megélhetési forrás volt a gazdáknak a közvetlen tejértékesítés. Sajnos ami hozzánk eljut a boltokba az már nem ugyanaz!

Napjainkra azonban, ahogy nő a fogyasztói igény, az egészséges táplálkozás iránti vágy, illetve különböző civilizációs betegségek egyre szélesebb körben vannak jelen, ezek eltűnőben vannak és az üzletek polcain egyre nagyobb választékban találunk korábban még különlegesnek számított tejféléket.

A tehéntejet nem tartalmazó tejtermékekre, élelmiszerekre egyre nagyobb az igény, gondolok itt a különböző növényi italokra is, mint például a szója-, rizs,- mandulatejre.

Mikor nem ihatsz tejet avagy mikor jön képbe a növényi tej?

Minden fajtának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Személytől függ, hogy mely termék az optimális. Míg egy tejcukorérzékeny (laktózintoleranciás) beteg speciális (laktózmentes) termékekkel pótolhatják a tejet, addig a tejfehérje (például kazein) allergiában szenvedőknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztásuk.

A növényi eredetű tejek és más tejtermékek nagyon jó alternatívák lehetnek laktózintoleranciában és a tejfehérje allergiában szenvedő betegek számára, emellett zsírsavösszetételük miatt a magas koleszterinszinttel küzdőknek is érdemes beilleszteni ezeket az italokat az étrendjükbe. Nézzük őket a teljesség igénye nélkül. 

Milyen növényi tejek közül válogathatsz?

Szójatej

A tehéntej helyettesítésére általában a szójatejet használják, talán azért, mert tápanyagtartalmában ez hasonlít leginkább rá. Sokan azonban a szójára ugyanúgy allergiásak, mint a tejre.

Tápérték (100 ml)
Energia: 54 kcal (226,8 kJ)
Fehérje: 4,6 g
Zsír: 2 g
Szénhidrát: 5,1 g

50% OFF (minden 2.) + AJÁNDÉK diétás Dió v. Mákkrém is a Tiéd - cukimentes ROLÓVAL!

Magas a fehérjetartalma – és fehérje készítmények is kaphatóak belőle. Nőknek kifejezetten ajánlott a szója protein, mivel gyorsítja az anyagcserét és segíti a fogyást! Ha nőként fogyni akarsz, és érzékeny vagy a tejre, akkor mindenképp a szója mellett tenném le a voksot – természetesen GMO mentes!! Jó hatással van a női hormonrendszerre, csontokra, egészségedre!

Rizstej

A rizstejet fehérje- és zsírszegénynek mondhatjuk, azonban a szénhidráttartalma körülbelül a kétszerese a tejhez képest, ezért cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása. A rizstej nem tartalmaz kalciumot, ezért annak pótlásáról külön kell gondoskodnia. Magas koleszterinszinttel rendelkező betegek étrendjébe is kiválóan beilleszthető, ugyanis nem tartalmaz koleszterint.

Tápérték (100 ml)
Energia: 47 kcal (197,4 kJ)
Fehérje: 0,1 g
Zsír: 1 g
Szénhidrát: 9,4 g

Mandulatej

A mandulatej alacsony kalóriatartalma miatt kevésbé laktató, mint a tehéntej. Rendszeres fogyasztása esetén ügyelni kell a fehérje megfelelő pótlására, ugyanis alacsony fehérjetartalommal rendelkezik. Természetes E-vitamin forrás.

Tápérték (100 ml)
Energia: 17 kcal (71,4 kJ)
Fehérje: 0,64 g
Zsír: 1,5 g
Szénhidrát: 0,6 g

Kókusztej

A kókusztej az előzőekben felsorolt tejpótlókhoz képest magasabb zsírtartalommal rendelkezik, így magasabb a kalóriatartalma is, ezért mértékletes fogyasztása ajánlott.

Tápérték (100 ml)
Energia: 170 kcal (714 kJ)
Fehérje: 1,6 g
Zsír: 17 g
Szénhidrát: 3 g

Zabtej

Természetes E-vitamin forrás és koleszterinmentes, azonban a rizstejhez hasonlóan magas a szénhidráttartalma, ezért cukorbetegek számára kevésbé ajánlott a fogyasztása. A többi növényi tejjel szemben a zabtejet a gluténérzékenyek nem fogyaszthatják, mivel a zab nem tartozik a gluténmentes gabonafélék közé.

Tápérték (100 ml)
Energia: 45 kcal (189 kJ)
Fehérje: 1 g
Zsír: 1,5 g
Szénhidrát: 6,5 g

Ha esetleg Te nem szenvedsz semmilyen betegségben, csupán elgondolkodtál azon, hogy nem annyira egészséges más állat tejét fogyasztani és tanácstalan vagy, melyik jobb Neked – itt is a mértékletesség és a változatosság a legfontosabb.

Mi a helyzet a fehérjékkel?

A tejsavó fehérje, ahogy azt a neve is elárulja, nem más, mint tejtermék. Az egyik fő probléma, hogy az emberek jó része többé-kevésbé érzékeny a laktózra, vagy tejfehérjére – így a tejsavó számukra egy kilőve, hiszen az adott allergén jelen van benne. Az ilyen esetekben felfúvódás, hasmenés és hasi görcsök is jelentkezhetnek, de a hányinger és a kiütések is jellemző, kellemetlen tünet lehet.

Akinek csak a latózra van érzékenysége és nem nagyon-nagyon durván reagál rá a teste – nekik a tejsavó izolátumot tudom javasolni. A Whey Isolat zsír és szénhidrát tartalma 1% alatt van, ezért diétában, laktóz intoleranciában szenvedőknek vagy akár a átlagembereknek is kitűnő választás, hiszen kitűnő az íze.

Puffadsz vagy épp pattanások lepik el az arcod a tejsavótól? 

Ezen túl, még ha nincs is intoleranciád komolyabban, akkor is az állati fehérjék felszívódása bizony nem olyan jó, ezért gyakran tapasztalhatjuk a puffasztó diszkomfort érzést a hasunkban – ha gyakran és nagy mennyiségeket fogyasztunk… ami ugye a fitt étrendnél ez nem ritka…

A megoldás itt is kézenfekvő: az állati eredetű fehérjék lecserélése növényi fehérjékre. A növényi fehérjék nem tartalmaznak tejszármazékokat, így a fenti diszkomfort érzéseket kivédhetjük. Másfelől a növényi fehérjék a tejsavóval ellentétben rostban gazdagok – így az emésztőrendszerünket is támogatják!

Mindenmentes recept ITT!

növényi tejek

tejek és növényi tejek

 

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!

Referenciák:

Whitewash The Disturbing Truth about Cow's Milk and Your Health by Joseph Keon

Milch ist nicht gleich MilchJudith Mudrak

Go Dairy Free: The Guide and Cookbook for Milk Allergies, Lactose Intolerance, and Casein-Free Living Alisa Marie Fleming

Das Laktose-Intoleranz Buch: alles, was Sie über die Milchzucker- Doris Paas