-+=
Olvasási idő: 2 perc

A szárnyashúsok és termékek a sportolók és diétázók körében kiemelt jelentőségű élelmiszerek, mivel magas a fehérje és viszonylag alacsony a zsírtartalmuk. A sovány baromfihús minden életkorban ideális fehérjeforrás, hiszen állati eredetű táplálékként tartalmazzák az esszenciális aminosavakat is. A hústermékek mellett a tojás igazi „szuperétel”, amivel sokáig jól lehet lakni, értékes a fehérje és a zsírtartalma, sőt még számos vitamin és nyomelem is megtalálható benne.

Elkapható a madárinfluenza húsfogyasztás útján?

Most, hogy hazánkban újra el kezdett terjedni a madárinfluenza, mégis a fertőzésveszélytől alaptalanul tartva sokan felhagynak ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztásával. Mivel igen rövid idő alatt számos ismerősöm kérte ki a tanácsomat, hogy a továbbiakban biztonságos-e fogyasztani a baromfi termékeket, húsokat és húskészítményeket, így szeretnék mindenkit megnyugtatni: A madárinfluenzát NEM lehet elkapni a húsfogyasztással.

A madárinfluenza egy ÁLLATI vírus. Európában szinte teljesen kockázatmentes, mivel nem tartunk szoros fizikai kontaktust a madarakkal és hőkezelten fogyasztjuk a baromfihúst. A fertőzés a madarak testváladékával vagy anyagcsere melléktermékeikkel terjedhet. A fertőzés elsősorban az állattartó telepek nem megfelelő higiéniás körülményei (nem kellően tiszta ivóvíz, takarítás mellőzése, a vadon élő madarak sikertelen távol tartása) okozhat.

A fogyasztásra kínált hústermékek még nyers állapotban is biztonságosak, mivel az Európai Unión belüli és a harmadik világbeli országokkal való kereskedelem során is, csak állat-egészségügyi bizonyítvánnyal rendelkező árut forgalmazhatnak. Továbbá a vírus első európai leírása, 2005 óta a hazai élelmiszer felügyelet a baromfiállományokban rendszeresen országos szintű monitoring vizsgálatokat végez el. Amennyiben valamilyen állattenyésztő telepen felmerül a vírus gyanúja, ideiglenesen vagy miután bizonyítást nyert a fertőzöttség tartósan zárlat alá helyezik az intézményt, onnan állat/ eszköz/ termék, még megsemmisítésre is csak hatósági engedéllyel és felügyelettel kerülhet ki. Az emberi betegségek könnyen megelőzhetők, ha távol tarjuk magunkat a vadmadaraktól és a fertőzött baromfitelepkről, illetve ha a dolgozók betartják a munkavédelmi szabályokat.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

A fertőzöttnek nyilvánított területekről és az úgynevezett „biztonsági zónákból”, még a bizonyítottan egészséges szárnyas állományokból származó termékek is csak fokozott ellenőrzés után kerülhetnek kereskedelmi forgalomba. Az influenzavírusok és így a madárinfluenza ellenálló képessége kicsi. A tenyészközeg (váladék) kiszáradása, a fertőtlenítőszerek, a 60 °C fok feletti hőmérséklet a vírusokat igen gyorsan elpusztítja. A hagyományos konyhatechnológiai eljárások, mint a főzés, a párolás, vagy a sütés elegendőek a vírus elpusztításához.

Amire érdemes odafigyelnünk, hogy kerüljük el az érintkezést a városokban is élő vad madarakkal illetve ügyeljünk házikedvenceink tisztaságára is. Az emberi megbetegedések 99,99 %-a a fertőzött állományokkal napi szinten szoros kapcsolatban álló, a legtöbb esetben más okok miatt már legyengült immunrendszerű embereket érintette. Amennyiben megtehetjük biztonságos forrásokból, mint élelmiszerboltok, hentesüzletekből vásároljunk. Ha mégis ismeretlen eredetű baromfi húst szeretnénk elkészíteni, kezeljük és tároljuk elkülönítetten, ügyeljünk a tisztaságra, utána mind a munkafelületeket és eszközöket, mind a kezünket tisztítsuk meg alaposan.

Összefoglalva tehát nem kell félned, tartózkodnod a baromfitermékektől vagy bármilyen különös óvintézkedést bevezetned. Az alapvető higiéniás szokások betartásával a fertőzés könnyedén elkerülhető. Remélem, sikerült Téged is megnyugtatnom!?

csirkemell-madarinfluenza-betegseg

Csirkemell

Csirkemell madárinfluenza

Források:

Fürediné Kovács A. (2008): A szubjektív kockázat szerepe az élelmiszerfogyasztói magatartásban a madárinfluenza járvány példáján keresztül, Élelmiszer Táplálkozás és Marketing (V.2-3): 41-49.

nebih

 

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.