Régóta él a köztudatban az a „legenda”, hogy bizony ártunk azzal, ha este hat óra után étkezünk, mert az mind csúnya, gonosz kis zsírpárnákban bosszulja meg magát. Nemrégiben többen is tették fel nekem a kérdést, hogy „de hát mit csinálok rosszul, 6 után már nem is eszem”. Mi is akkor az igazság? Egyél-e hat után, vagy ne?!
Az anyagcsere az alvás idejére jelentősen lelassul, ez viszont önmagában nem eredményez semmi olyasmit, hogy a lefekvéskor a gyomorban levő étel automatikusan zsírrá fog alakulni. A mítoszt földig romboló valóság pedig az, hogy nyugodtan ehetsz! Viszont nem olyan adjuk meg a módját, terülj-terülj asztalkám és minden, amit a nap folyamán enni akartál és most bepótolod… Nem!
A fontos itt is a mértékletesség, illetve az esti időszakban arra kell figyelned, hogy az étkezésed főként fehérje, illetve szénhidrátokból is csak a zöldségekből álljon. A zsírokat tekintve pedig telítetlen zsírsavak, mint a lenmagolaj, vagy extra szűz olívaolaj.
Megint megjegyezném azt, hogy a nap folyamán fokozatosan kell elosztani a tápanyag mennyiséget, ügyelve arra, hogy minden étkezésnél lehetőleg minden makro tápanyagból fogyassz. Tehát a jó öreg szénhidrát-fehérje-zsír kombináció. A szénhidrát bevitelt pedig legkésőbb délután három óráig időzítsd, az esti étkezéseknél lehetőleg csak zöldség legyen a szénhidrátforrás. Abban az esetben kivételt tehetsz, ha edzés után fogyasztod, mivel ott kicsit más szabályok érvényesülnek.
Mit fogyaszthatsz este 6 után?
Lehet enni sovány húsokat, halat, tojást, sovány túrót, light sajtokat, lassú felszívódású proteint, amit akár zsírszegény natúr joghurttal és gyümölcs ízű proteinnel, igazi gyümölcsjoghurttá tudsz varázsolni. Húsok tekintetében a csirkemell, a tonhal, vagy a tengeri halak kitűnő fehérjeforrás vacsorára, friss salátával,vagy grillezett zöldségekkel (brokkoli, cukkini).
Elsőre lehet, hogy unalmasnak hangzik a csak csirke és túró, de ez mind csak hozzáállás kérdése, mivel ezekből az alapanyagokból remek ételeket lehet készíteni, ha a fantáziádat hosszabb pórázra engeded.
Íme egy variáció csirkére, még pedig egy kis olasz beütéssel
Toszkán csirkemell a tökéletes este 6 utáni vacsi
Hozzávalók, kb. 4 adaghoz:
- 600 gramm csirkemell csíkokra vágva
- 300 gramm csiperke gomba/ bármilyen gomba amit szeretsz/ konzerv gomba
- 100 gramm zsírszegény natúr joghurt
- 20 gramm teljes kiőrlésű liszt
- oregánó, fűszerek (só, bors, fokhagyma)
- 1 nagyobb paradicsom
Csirkemell csíkokat fehéredésig megpirítod egy nagy teflonserpenyőben (zsíradék nem is fontos), majd egy tálba kiszeded. Mehet a serpenyőbe a gomba, fűszerezd, sóval, borssal, oreganóval és szintén pirítsd pár percig.
Ezt követően tedd vissza hozzá a csirkét és innentől együtt párold őket kb. 10-15 percig. Amikor már finom illatok csapják meg orrodat, akkor a korábban előkészített joghurtot, amit kikevertél egy kis tálban a teljes kiőrlésű liszttel és a fokhagymával, öntsd hozzá a csirkéhez. A paradicsomot éppen csak néhány vágd fel, utolsó mozzanatként dobd hozzá a csirkéhez és az egészet még néhány percig párold. Jó étvágyat hozzá!
És a hatás nem marad el 😀
toszkán csirkemell
toszkán csirkemelles vacsora