A Karácsony és a bejgli szorosan összekapcsolódik. A tölteléknek kultikus jelentősége van. A bőséget, termékenységet szimbolizáló mák és a szintén gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképező, rontás ellen védő dió jól illik a karácsony szimbolikájába.
Az üzletek polcain, pékségekben ilyenkor nagy a felhozatal a különféle bejglikből. Persze a legtöbb (vagy az összes) egyáltalán nem illik egy diétás vagy egészséges étrendhez. Én most mutatok egy alternatívát a klasszikus bejglire, viszont egészséges alapanyagokból.
Így nem kell csak a szemeidet legeltetni a finom sütiken, hanem az ízlelőbimbóidat is kényeztetheted stressz és lelkiismeret-furdalás nélkül! Elkészítése nem nehéz, az időigénye is kibírható. Remélem, neked is annyira elnyeri tetszésed, mint a családomnak és nekem!
Hozzávalók (4 rúd):
- 0,5 kg liszt
- kb. 30-35 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
- kb. 10-15 dkg kókuszliszt
- kb. 1-2 evőkanál zabkorpa
- 25 dkg light vaj
- 2 egész tojás + 1 a kenéshez
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál édesítő
- 1 élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához használt pici cukor nem okozhat problémát)
Futtasd fel az élesztőt langyos tejben. Az összetevőket gyúrd össze egyneművé, simává, addig, amíg már nem ragad a kezedhez. Ha kész, meleg helyen kb. 30 percig hagyd kelni. Ez idő alatt készítsd el a tölteléket.
Diós és mákos: édesítsd tetszés szerint, reszeld bele egy citrom héját, tedd bele az előre, forró vízbe áztatott mazsolát (opcionális), majd adj hozzá annyi forró tejet (vagy vizet), amennyit felvesz. Ne legyen túl folyós, krémes, kenhető legyen.
Gesztenyés: egy csomag gesztenyemasszát keverj ki rummal.
Kókuszos: készíts vaníliás vagy kókuszos ízű fehérjéből egy sűrű, tejes turmixot, és a kókuszreszeléket addig vegyítsd vele, míg kenhető, krémes nem lesz.
Mennyiségeket szándékosan nem írok, mert mindenki máshogyan szereti a tészta-töltelék arányt. Ízlésedhez mérten alakíthatod a mennyiségeket. Nálunk a sok töltelék, vékony tészta a menő. 🙂
A tésztát oszd el 4 részre, így lesz 4 rúd bejgli. A megkelt tésztát nyújtsd vékonyra és kend rá a tölteléket. Két végét hajtsd be és tekerd fel. Ha a tepsibe a 4 rudat szorosan egymás mellé teszed, megakadályozhatod, hogy oldalt kirepedjenek.
Először tojássárgájával kend meg, majd hűvös helyen pihentesd, amíg meg nem szárad,. Ezután tojásfehérjével is kend meg és ismét hűvös helyen pihentesd, hogy a tészta jól kihűljön. Ezután villával szurkáld meg a tetejét, és 200 fokos előmelegített sütőben 10-15 percig, majd 190 fokon még 10-15 percig süsd készre. Mikor szép aranybarna a teteje, akkor kész.
Hagyd kihűlni, aztán szeletelheted. Nekem csak langyosra sikeredett kihűtenem, mert a sok „éhes száj” már toporgott és sorba állt. 🙂
Vidám sütögetést és kellemes karácsonyi készülődést kívánok!