Diétás ételek
Mit jelent a tisztán étkezés?
Ez a fogalom önmagában hordozza a választ, de alaposabb vizsgálatot jelent a tartalmát is megérteni. Azt mindannyian tudjuk, hogy a tejtermékek egészségesek alapvetően. Ennek jegyében bátran megveszed a gyümölcsjoghurtot is, hiszen egyrészről savanyított tejtermékről van szó, másrészről pedig gyümölcs van benne. Ez tökéletes vacsora alapanyagnak tűnik, közben pedig a rejtőzködő kalóriák bizony ott vannak. És az, hogy egy kis pohár joghurt akár öt szem kockacukrot is tartalmazhat, az csupán az egyik forrása a problémakörnek, hiszen a stabilizátorok és más egyéb természetes alapanyagnak még jóindulattal sem mondható tartósítószerek az élelmet máris élelmiszerré változtatják. Egy természetellenes szerekkel teletömött egészséges álköntösbe bújtatott termék, ami sok-sok év alatt némán fejti ki hatását. Persze, az igaz, hogy nem az „ártatlan” gyümölcsjoghurt a legdrámaibb a számos egyéb műétel közt, de az apró példa ellenére is érzékletesen bizonyította azt a tényt, hogy a gyümölcsjoghurt nem az egészségtudatos fogyasztók hűtőjébe való.
Diétás ételek adalékanyagok
Tehát a tisztán étkezés egyik alappillére, hogy elővigyázatosságból minden esetben megnézed a megvenni kívánt termék összetevőit a címkén. Hagyd nyugodtan a boltok polcain a terméket, amennyiben a felsorolt összetevők közt szerepel a:
Nátrium-glutamát – természetellenes ízfokozó, ami az idegrendszert stimulálja ez által okoz függőséget a fogyasztójának. Sajnos az ételízesítők legtöbbje tartalmazza ezt az alapanyagot!
Guargumi – ami egy természetes növényi alapanyag, viszont erős növényvédőszeres permetezés nélkül nem marad meg a természetben, ami sajnos azt vonja maga után, hogy a növényből a feldolgozás során ezek az erős vegyszerek kioldónak és az ételeinkben kötnek ki. Azt gondolom, hogy ennél több magyarázat már nem is szükséges, ahhoz, hogy bebizonyosodjon az egészségre kártékony hatása. Majdnem minden tejtermékben megtalálható!
Nátrium-nitrit – a tartósítószerek egyik legveszélyesebb változata. Erősen karcinogén, más néven rákképző hatású. Főként a húsok és egyéb hústermékek tartósítására alkalmazza az élelmiszeripar.
A következő ételszínezékek is kiválthatnak erős allergiás reakciót, pláne a gyerekek fejlődésben lévő idegrendszerére jelent veszélyt:
- E102
- E104
- E124
- E110