-+=
Olvasási idő: 2 perc
A civilizációs betegségek legtöbbjéért a helytelen táplálkozás tehető felelőssé. Azt már tudjuk, hogy nem mindegy, hogy mikor eszünk, mit eszünk és hány alkalommal ülünk le étkezni a nap során. Itt vannak a divatos diéták is, amelyek útvesztőiben már szinte lehetetlen kiigazodni. Akkor mi véd meg bennünket attól, hogy betegekké váljunk?! Erre az igencsak homályos kérdésre igyekszem most tanácsként válaszokat adni ebben a posztomban.

Diétás ételek

Mit jelent a tisztán étkezés?

Ez a fogalom önmagában hordozza a választ, de alaposabb vizsgálatot jelent a tartalmát is megérteni. Azt mindannyian tudjuk, hogy a tejtermékek egészségesek alapvetően. Ennek jegyében bátran megveszed a gyümölcsjoghurtot is, hiszen egyrészről savanyított tejtermékről van szó, másrészről pedig gyümölcs van benne. Ez tökéletes vacsora alapanyagnak tűnik, közben pedig a rejtőzködő kalóriák bizony ott vannak. És az, hogy egy kis pohár joghurt akár öt szem kockacukrot is tartalmazhat, az csupán az egyik forrása a problémakörnek, hiszen a stabilizátorok és más egyéb természetes alapanyagnak még jóindulattal sem mondható tartósítószerek az élelmet máris élelmiszerré változtatják. Egy természetellenes szerekkel teletömött egészséges álköntösbe bújtatott termék, ami sok-sok év alatt némán fejti ki hatását. Persze, az igaz, hogy nem az “ártatlan” gyümölcsjoghurt a legdrámaibb a számos egyéb műétel közt, de az apró példa ellenére is érzékletesen bizonyította azt a tényt, hogy a gyümölcsjoghurt nem az egészségtudatos fogyasztók hűtőjébe való.

Diétás ételek adalékanyagok

Tehát a tisztán étkezés egyik alappillére, hogy elővigyázatosságból minden esetben megnézed a megvenni kívánt termék összetevőit a címkén. Hagyd nyugodtan a boltok polcain a terméket, amennyiben a felsorolt összetevők közt szerepel a:

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Nátrium-glutamát – természetellenes ízfokozó, ami az idegrendszert stimulálja ez által okoz függőséget a fogyasztójának. Sajnos az ételízesítők legtöbbje tartalmazza ezt az alapanyagot!

Guargumi – ami egy természetes növényi alapanyag, viszont erős növényvédőszeres permetezés nélkül nem marad meg a természetben, ami sajnos azt  vonja maga után, hogy a növényből a feldolgozás során ezek az erős vegyszerek kioldónak és az ételeinkben kötnek ki. Azt gondolom, hogy ennél több magyarázat már nem is szükséges, ahhoz, hogy bebizonyosodjon az egészségre kártékony hatása. Majdnem minden tejtermékben megtalálható!

Nátrium-nitrit – a tartósítószerek egyik legveszélyesebb változata. Erősen karcinogén, más néven rákképző hatású. Főként a húsok és egyéb hústermékek tartósítására alkalmazza az élelmiszeripar.

A következő ételszínezékek is kiválthatnak erős allergiás reakciót, pláne a gyerekek fejlődésben lévő idegrendszerére jelent veszélyt:

  • E102
  • E104
  • E124
  • E110
A mesterséges édesítőszerek a “LIGHT” és diabetikusnak kikiáltott termékekben óriási veszélyt jelentenek az egészségedre.
A legkárosabbak az Aszpartám, Aceszulfám-K, Na-Ciklamát és az Na-Szacharinát. Az Aszpartám kifejezetten komoly idegméreg, ami nem ürül ki a szervezetből és hosszú idő alatt ha felgyülemlik  rosszindulatú sejtburjánzást indíthat el. Sajnos a legtöbb rágógumiban és diabetikus termékben, amit az egészséged megőrzése érdekében veszel meg, ott szerepel ez a mérgező édesítőszer is.
 
Legyél óvatos, ha vásárolni mész! Inkább szánj egy kicsivel több időt arra, hogy körültekintően bevásárolhass, mint, hogy óvatlanul és rejtett formában mérgezd magadat jóhiszeműen a szeretteiddel együtt. Egy idő után már szemed lesz arra, hogy mit érdemes levenned a polcról és rutin lesz az egészséges alapanyagok beszerzése is!
elelem-vagy-elelmiszer

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!