Nem Karácsony a Karácsony koccintás nélkül. Ha pedig már összeütjük a poharunkat, nem rossz, ha van hozzá egy kis falatka. Részben, azért, hogy lassítsa az alkohol felszívódását (és könnyebben elkerüljük a másnapot), részben pedig azért, hogy még több ízt és aromát meg tudjon mutatni a kiválasztott ital.
Ez a pálinka korcsolya eredetileg (ágyas) szilvapálinkához illetve törkölyhöz lett kitalálva (de azért más gyümölcs, vagy mézes-gyümölcspálinkával sem rossz ;)).
Hozzávalók (15-20 db):
- 125 g zabpehelyliszt
- Kb. 45 g magozott aszalt datolya
- 5 g cukrozatlan holland kakaópor
- 1 kk. őrölt szegfűszeg, ½ kk. őrölt szegfűbors, késhegynyi fahéj és csillagánizs (opcionálisak)
- ízlés szerint eritrit/stívia vagy más diétának megfelelő édesítő
- töltelék: kb 20 g aszalt szilva apróra kockázva + 1-2 evőkanál Dietella
- bevonat (opcionális): kb. 30-40 g cukormentes fehércsokoládé
- külső bevonat: 1 ek. MTC olaj + eritrit + cukrozatlan kakaópor (annyi, hogy sűrű, viszkózus legyen: tehát már épphogy ne legyen folyós a bevonó massza, de még ne lehessen szilárd módon formázni)
Elkészítés:
A datolyát forrázzuk le, kb. 1 deciliter vízzel – függ attól, mennyire szárazra aszalt datolyát kapunk.
Hagyjuk 3-5 percet állni, amíg a gyümölcs megszívja magát. Turmixoljuk le. A leturmixolt aszalt szilvás keveréket édesítsük, fűszerezzük, keverjük bele a kakaóport, majd adagoljuk hozzá a zabpehelylisztet. Akkor lesz jó a massza, ha sűrű már nem ragacsos, viszonylag kemény kókuszgolyó tésztaállagot kaptunk.
A töltelékhez keverjük el a Dietellában az apróra vágott aszalt szilvát.
A tésztából vegyünk le kisebb diónyi golyókat. Csináljunk bele mélyedést, és rakjunk bele a töltelékből. Én bólés kanálnyit tettem minden golyóba, így 18 db-ot sikerült megformálnom. Hajtsuk rá a tészta széleit, és óvatosan formázzuk újra golyóvá.
Amikor elkészültek tegyük őket szilikonos felületre vagy folpackkal fedett tányérra, és csurgassuk meg őket alaposan az olvasztott fehércsokoládéval (ez ad egy édes réteget a bevonat alá, de aki akarja ki is hagyhatja).
Hűtsük ki, majd ha teljesen rádermedt a fehércsokoládés csurgatás készítsük elő a bevonót. Olvasszuk fel az eritritet, keverjük el az MTC olajjal, majd adagoljuk hozzá a kakaóport. Tegyük őket fagyasztóba és csak fogyasztás előtt tálaláskor vegyük elő. Ez fontos, mert az MTC olaj miatt kicsit olvadós a bevonat. Ha valakinek szállítani is kellene a golyócskákat, javaslom, hogy vagy kókuszzsírral vagy vajjal dolgozzon MTC olaj helyett.