Édes élet avagy hogyan igazodj el az édesítőszerek világában

Te is úgy érzed, hogy a kilókkal folytatott küzdelmedben a cukor az egyik legnagyobb ellenséged? Ha igen, akkor igazad van, ugyanis a cukor rengeteg; könnyen és gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért nagy mennyiségben fogyasztva bizony zsírrá alakul, és tested különböző területein raktározásra kerül. Számos modern élelmiszer (üdítők, édességek, péksütemények stb.) rogyásig vannak tömve a cukor különböző fajtáival. De vajon mit tehetsz, ha nem szeretnél lemondani az édességekről, ám úgy szeretnél néha bűnözni, hogy nem bűnözöl?

Édesítőszer

Az élelmiszergyártók is felismerték már a potenciált az alacsony cukortartalmú élelmiszerekben, és bizony ezeknek a piaca egyre nő, így te is egyre több termék közül választhatsz, ám ha megnézed az összetevőit egy-egy ilyen terméknek, lehet, hogy bajban érzed magad, hiszen mindegyiken más-más édesítőszer szerepel. De vajon melyik jó és melyik nem?

Az édesítők alapvetően olyan adalékanyagok, melyeket az élelmiszer édességének fokozására adnak ahhoz. Ezeket több szempont alapján is csoportosíthatjuk, például:

  • Cukrok és cukorpótlók
  • Természetes, mesterséges édesítők

Az egyik legtöbbször használt csoportosítás úgy választja szét őket, hogy van-e tápértékük, vagy nincs. A tápértékkel rendelkező édesítők (továbbiakban: cukor) közös jellemzője, hogy felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, így van kalóriaértékük. Ezeket az összetevők között általában „cukor” vagy „hozzáadott cukor” névvel találod meg, de gyakran használják a következő jelöléseket is:

  • glükóz (dextróz: a legprimitívebb cukor, emiatt nagyon jól és gyorsan szívódik fel)
  • fruktóz (gyümölcscukor: gyümölcsökben jellemző, lipogenikus volta miatt gyorsan zsírrá
  • szacharóz (glükóz-fruktóz keverék, gyakorlatilag kristálycukor)
  • malátacukor (két glükózrészből álló diszacharid)
  • méz
  • stb.

Természetes édesítőszerek

A természetes cukrok másik nagy csoportja a poliolok, melyek cukor alkoholok. Ilyenek például:

  • eritrit (természetes cukoralkohol)
  • izomalt (szacharózból kémiailag előállított)
  • maltit (keményítőből előállított)
  • szorbit (glükózból, enzimek segítségével állítják elő)
  • mannit (szorbit sztereozimorje: a molekula vegyületei azonosak, de térben máshogy
  • xylit (nyírfacukor)
  • stevia (stevia rebaudiana leveléből kivont)

A poliolok lehetnek természetesek vagy mesterségesek, de közös jellemzőjük, hogy kevesebb kalóriát tartalmaznak, és kisebb hatással vannak a vércukorszintre, mivel a test nem tudja teljesen megemészteni őket. Nagy hátrányuk, hogy az arra érzékenyeknél görcsöket, hasfájást, hasmenést, stb. okozhatnak.

A tápértékmentes (mesterséges) édesítők jó alternatívát jelenthetnek, ha szeretnéd a szénhidrát beviteledet csökkenteni. Édesítőszerekkel általában diétás, cukormentes élelmiszerekben, rágógumikban találkozhatsz.

A gyártók általában a következő fajtákat használják:

  • aszpartám
  • szacharin
  • szukralóz
  • aceszulfám-K
  • ciklamát

A természetesebb íz és gyengébb mellékíz elérése érdekében általában keverni szokták az édesítőket a termékekben. A mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy vajon biztonságosak-e? Ezt a kérdést már nagyon sokan körbejárták, több kutatás is feszegette, és mindig más választ kaptak. Egy biztos: Az Európai Unióban forgalomba hozott minden – édesítőszert tartalmazó – élelmiszernek tesztek sorozatán kell átmennie, hogy zöld utat kapjon. Az élelmiszergyártóknak bizonyítaniuk kell, hogy a felhasznált alapanyagok fogyasztása biztonságos. Persze az még mindig kérdéses, hogy mekkora mennyiségig biztonságos a fogyasztásuk?

Ennek megválaszolására minden édesítőszernél felállították a napi fogyasztható mennyiséget (ADI), mely azt jelöli, hogy testsúly-kilogrammonként mekkora mennyiség fogyasztható fejenként. Ez az érték a legtöbb édesítőszernél annyira magas, hogy egy átlagos ember átlagos napi fogyasztása a határérték 100-adát se éri el.

Azt persze magadnak kell eldöntened, hogy bízol-e a mesterséges édesítőszerekben, vagy a szintén jó alternatívát jelentő Poliolok mellett rakod le a voksod. Ha inkább a természetes megoldások híve vagy, akkor remek választás lehet a Stevia, mely akár 200-szor édesebb a cukornál, és szinte semmilyen mellékíze nincs.

Te melyik mellett tetted le a voksodat?

edesitoszerek-tipusai

Források:

sugar-and- sweetener-guide
chopra
wikipedia
tudatosvasarlo

Szabó Vivien

Szabó Vivien

Szabó Vivi vagyok, 14 éves koromig versenyszerűen, ma már azonban csak hobbiszerűen sportolok. Táplálkozásomra mindig is odafigyeltem, ezért elég mélyen beleástam magamat az alapok elsajátításába. Termékfejlesztőként pedig nem csak a munkahelyemen, de otthon is szívesen kísérletezek finomabbnál-finomabb receptek kidolgozásán, amik remélem Neked is elnyerik a tetszésedet.
Szabó Vivien
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Édes élet avagy hogyan igazodj el az édesítőszerek világában
4 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Édes élet avagy hogyan igazodj el az édesítőszerek világában
4 szavazat, 5.00 átl. szavazat (97% pont)
2383
Blog, Egészség
, ,