Manapság egyre többet lehet találkozni a boltok polcain különböző csírákkal, amelyeket a salátába keverve vagy szendvicsbe téve érdemes fogyasztani. Kicsit különlegesebbé, pikánsabbá varázsolja a megszokott ételedet és még jótékony hatásai is vannak. Bemutatok most párat a leggyakrabban forgalmazottak közül.
Csírák
Lucernacsíra
Ez az egyik legkényesebben növekedő csírafajta, és épp ezért a tápanyagtartalma is kiemelkedő. Megvásárolhatod bolti, dobozos formában, de akár otthon is kigyökereztetheted magból. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, valamint érdemes megemlíteni, hogy mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható benne. Magas a fehérjetartalma is, egyes fajtákban akár a 40%-ot is elérheti.
Miért hasznos? Növeli a szervezet állóképességét, főleg a gyulladásos betegségek ellen hatásos. Nekünk, lányoknak még többet is nyújt, mivel csökkentheti a menstruációs gondokat és terhesség idején serkenti a kismamák tejtermelését. Jó társ lehet a fogyókúrában, stabilizálja a vércukorszintet és még sorolhatnám tovább a jótékony hatásokat.
Csírák diétában
Retekcsíra
Ez egy igen érdekes növény. ami természetes antibiotikumként funkcionál. Ismert a vértisztító hatása és a legérdekesebb a hő termelő képessége. Tartsd hűtőben, mert a szobahőmérsékleten hamarabb tönkremegy és meleg lesz a közepe. Ez a hő előállítás előnyös lehet azoknál, akik ízületi gondokkal küzdenek, ugyanis kitágítja az ereket és így növeli a vérkeringést. Ha sokszor tapasztaltad már, hogy hidegek a végtagjaid, akkor érdemes fogyasztani belőle sok folyadék kíséretében. Ha retek csírát eszel, akkor úgy érezheted, hogy méregtelenítő kúrán vagy, ami nem véletlen. Alaposan kitisztítja a bélrendszert, elpusztítja az ott lévő káros baktériumokat és tovább haladva a vese- és epehomokot is képes kihajtani. Otthon gyorsan növekednek, szaporodnak tovább a dobozban és nem kell megijedni, ha fehér és pihés, mert ez így van rendjén. Lehet fogyasztani!
Babfélék csírái (például mungó bab)
A retekcsírához hasonlóan, ezek is jó hatással vannak a bélrendszerre és annak karbantartására. Magukról a babfélékről elterjedt hit, hogy szélgörcsöket tudnak okozni, de szerencsére ez a csírákra nem igaz. A bab csíráztatásánál kiválasztódik egy glastozidáz nevű enzim, amely megelőzi ezeket a kellemetlen mellékhatásokat. Jó még tudni, hogy hasznosak lehetnek a szívnek és képesek szabályozni az inzulinszintet, így cukorbetegeknek javasolt a fogyasztása. Magas a rosttartalmuk és segítik a testben a kollagén termelést.
Mit gondolsz, beiktatod a csírák fogyasztását az étrendedbe?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Csírák beépítése az étrendedbe!" című cikkhezSziasztok. Olyan kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni, hogy a csíráztatott magoknak a tápanyagtartalmát bele kell számolnom az összeállított étrendembe ? Mivel maga a még nem kicsíráztatott mag elég magas CH tartalmú( elég alacsony már a CH a diétámban, így szinte grammra pontosan számolom). Retekcsírát,illetve napraforgócsírát szoktam pl. salátákba tenni (15-20 g), főleg a vitaminok miatt. Helyenként azt írják, hogy csírázáskor felhasználódik a CH. Mi a véleményetek? Válaszotokat előre is köszönöm.
Szia Karmen! Igen, érdemes beleszámolni, még ha rostként is, de számolj vele! 🙂
Válaszotokat köszönöm 🙂
Esetleg még meg tudnátok nekem mondani a csírák tápanyagtartalmát? (leginkább a retek,lucerna,brokkoli és rukkola érdekelne).