Az olajos magvak fogyasztása belefér a fitt életmódba, sőt, még támogatják is azt, hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Nem mindegy azonban, hogy melyik fajtát szereted és fogyasztod!
Az 1980-as években még úgy gondolták, hogy a magas zsírtartalmú ételek kerülendőek és leginkább alacsony zsírtartalmú-magas szénhidráttartalmú „diéták”, étkezési trendek voltak előtérben. Ez az irányzat azonban nem bizonyult sikeresnek. Mára már a zsírfogyasztás fogalma mást jelent, hiszen a megfelelő zsírok bevitele a szervezetbe elősegíti az általános egészségi állapot megtartását és javítását.
Az olajos magvak közül is vannak kiemelkedően fontosak és igazán hasznosak, melyeket akár a reggeli zabkásád, akár ebéded, vacsorád húsok, saláták remek kiegészítője, ételeid fűszerezője lehet, de akár önmagukban is fogyaszthatóak.
Mandula
A mandulában rengeteg fehérje található, valamint szénhidrát tartalmának a fele rostból származik. E-vitamin- és magnéziumtartalma kiválóan támogatja a szívműködést, szív és érrendszeri betegségre is kiváló gyógyír. Ezenkívül a mandula képes csökkenteni a koleszterin mennyiségét a vérben, erősíti az immunrendszert, gyulladásgátló hatással bír, valamint a máj méregtelenítő munkáját is nagyban segíti.
100 gramm mandula tápértéke
- kcal: 575
- fehérje: 21,2 g
- szénhidrát: 21,6 g
- zsír: 49,4 g
Dió
A dió megfelelő mennyiségű alfa-linolénsavat tartalmaz, mely az omega 3 zsírsavak növényi formáját biztosítja. A dió is bizonyítottan támogatja a szív egészségét. Segíti a szervezet nitrogén-monoxid termelését, amely kulcsfontosságú az erek rugalmasságának fenntartásában, valamint az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Tartalmaz ezenkívül fehérjét, ásványi anyagokat: magnéziumot, káliumot, kalciumot, vitaminokat: E-, B-vitamint és rostokat.
A Natural Medicines Comprehensive Database adatai szerint, már 25 g dió fogyasztásával fedezheted szervezeted napi omega 3szükségletét.
100 gramm dió tápértéke
- kcal: 654
- fehérje: 15,2 g
- szénhidrát: 13,7 g
- zsír: 65,2 g
Mogyoró
A földimogyoró a telítetlen zsír kiváló forrása, amely segíti a hormonműködést. Fehérjében gazdag, alacsony a szénhidrát tartalma. Ugyanez igaz a mogyoróvajra is, ami tökéletesen beilleszthető az alacsony szénhidráttartalmú étrendbe. A mogyoró többek között B1-, B2- és E-vitamint is tartalmaz, valamint magas az ásványi anyag tartalma: réz, mangán, magnézium és kálium. Az idegrendszer megfelelő működését, valamint a szív működését is támogatja.
100 gramm mogyoró tápértéke
- kcal: 567
- fehérje: 25,8 g
- szénhidrát: 16,1 g
- zsír: 49,2 g
Brazil dió
A brazil dió magas zsírtartalommal és alacsony szénhidrát tartalommal bír. Szintén Ez a dióféle nagyszerűen beilleszthető az alacsony szénhidráttartalmú napokon, illetve diétába. Szelént is nagymértékben tartalmaz, mely segíti a pajzsmirigy megfelelő működését és sok ásványi anyagot is, többek között magnéziumot, vasat. Az anyagcsere folyamatokra is kedvezően hat. A szelén szintén szerepet játszik az immunfunkcióban, és a kutatások is azt támasztják alá, hogy azt a szelén létfontosságú az
izomerő fenntartásához. Már két szem brazil dió is kielégíti a szervezet napi szelén igényét.
100 gramm brazil dió tápértéke
kcal: 656
fehérje: 14,3 g
szénhidrát: 12,2 g
zsír: 66,4 g
Kesudió
Szénhidráttartalma ugyan magas, viszont a kesudió fehérjetartalma is jelentős. Csonterősítő hatású, kiemelkedően magas kalcium tartalma miatt, kimondottan használ a hajnak és a bőrnek is, erősíti, szépíti azokat. Emellett tartalmaz még cinket, foszfort, magnéziumot, és szelént. Gyorsítja a sebek gyógyulását, javítja az agyműködést és erősíti az immunrendszert.
100 gramm kesudió tápértéke
- kcal: 553
- fehérje: 18,2 g
- szénhidrát: 30,1 g
- zsír: 43,8 g
olajos magvak
olajos magvak diétában
Források:
Volek, J. S., Kraemer, W. J., Bush, J. A., Incledon, T., & Boetes, M. (1997). Testosterone and cortisol in relationship to dietary nutrients and resistance exercise. Journal of Applied Physiology, 82(1), 49-54.
Chen, C. Y., Lapsley, K., & Blumberg, J. (2006). A nutrition and health perspective on almonds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86(14), 2245-2250.
Feldman, E. B. (2002). The scientific evidence for a beneficial health relationship between walnuts and coronary heart disease. The Journal of Nutrition, 132(5), 1062S-1101S.
Lauretani, F., Semba, R. D., Bandinelli, S., Ray, A. L., Guralnik, J. M., & Ferrucci, L. (2007).
Association of low plasma selenium concentrations with poor muscle strength in older community-dwelling adults: the InCHIANTI Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 86(2), 347-352.