Ha fogyni szeretnél, akkor általánosságban elmondható, hogy anyagcsere gyorsító alapanyagokat válassz táplálkozásod gyanánt, például: fehérje, rost, teljes kiőrlésű gabonák. Ezek közös tulajdonsága, hogy nehezen emészthetők, így sokáig érzel majd teltségérzetet. Emellett lebontásukhoz rengeteg energiára van szükség, amit a szervezeted a raktározott zsírból tud csak fedezni. Íme néhány példa az ilyen alapanyagokra.
Rizsparéj (Quinsa)
Ne ess kétségbe, ha nem hallottál még erről a növényről. Ez a Dél-Amerikában őshonos növény az öreg kontinensen kevésbé ismert, ám annál nagyszerűbb alapanyag. A rizsparéj gluténmentes, így még szélesebb körben fogyasztható. Emellett alacsony a kalóriatartalma, és teljes értékű fehérjét tartalmaz. A növénynek nagyjából 120 fajtája ismert, a tápértékek fajtánként eltérőek lehetnek, de az élettani hatásai hasonlóak. Emellett a quinsa rengeteg B vitamint tartalmaz, ami bizonyítottan anyagcsere gyorsító hatású. Ez a növény köretnek tökéletes, elkészítése megegyezik a rizsével.
Tápértékek (100g-ban):
- Energia: 120 Kcal
- Szénhidrát: 21 g
- Rost: 3 g
- Fehérje: 4 g
Főbb vitaminok, ásványi anyagok:
- Kalcium
- Vas
- Magnézium
- B vitamin
Tojás
Bár a tojás fogyasztása mindig is megosztotta a közvéleményt, a nyers adatok mindenképp a fogyasztását igazolják. A tojásnak nagyon magas a B vitamin tartalma, ezért a rizsparéjhoz hasonlóan gyorsítja az anyagcserét. Emellett rengeteg aminosavat tartalmaz, mely a fehérje hasznosításához elengedhetetlen. A tojás kifejezetten jó választás lehet a nap indítására, ám figyelned kell a kellemetlen mellékhatásokra, például puffadás. Ha ezek jelentkeznek, csökkentsd az adagot, de ha nem akarnak múlni, akkor sajnos lehet, hogy fel kell hagynod a fogyasztásával.
Tápérték (100g-ban):
- Energia: 70 Kcal
- Szénhidrát: 0 g
- Fehérje: 6 g
Főbb vitaminok, ásványi anyagok:
- Kalcium
- Vas
- A vitamin
- B vitamin
- D vitamin
Húsok
A húsokat az izomépítés alapételeként emlegetik. Ám amellett, hogy segítenek az izomtömeg növekedésben, magas fehérjetartalmuk miatt nehezen emészthetők. A hús és a testedzés szavak egy kontextusban való említése esetén az embereknek általában a csirkemell ugrik be, ami tényleg megfelelő választás, mert alacsony kalóriatartalma mellett magas a fehérjetartalma. Ám (nem csak) fogyókúrázni vágyóknak jó alternatívát jelentenek a halak. A halaknak szintén magas a fehérje tartalmuk, ám emellett egy másik, nagyon értékes összetevővel is büszkélkedhetnek: az Omega 3 zsírsavval. Ez a zsír többek között segít a stressz szint csökkentésében, ami az egyik legfőbb oka lehet a hasra hízásnak. Ezért bátran fogyassz húst, csak arra figyelj, hogy soványt válassz.
Zab-félék
Ezek, az Ázsiából származó növények, is remek választást jelentenek étrended színesítésére. Elsőre úgy tűnhet, hogy nem a megfelelő diétás étel, hiszen magas kalória és szénhidrát tartalma van, ám emellett rostokban és B vitaminban is gazdag. Természetesen itt is a mértékletességre kell törekedned, hiszen jóból is megárt a sok. Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ám itt vigyázni kell, hogy csak kifejezetten gluténmentes termék legyen.
Tápérték (100g-ban):
- Energia: 389 Kcal
- Szénhidrát: 66 g
- Rost: 11 g
- Fehérje: 17 g
Főbb vitaminok, ásványi anyagok:
- Kalcium
- Magnézium
- Vas
- B vitamin
Zöldségek, gyümölcsök
A mozgás-gazdag életvitellel a test vitamin és ásványi anyag szükséglete megnő. Ezt figyelembe véve érdemes étrendedbe naponta legalább 5-ször zöldséget/gyümölcsöt iktatni. Itt arra törekedj, hogy minél több fajtát és színűt egyél, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrend. Zöldség/gyümölcs bevitel szempontjából a friss, mirelit és konzerv termékek is számítanak, utóbbival csak óvatosan, figyeld a hozzáadott cukrot a termékcímkén!
A zöldségeknek magas a nedvességtartalma, így a vízpótlásban is segítenek. Emellett sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és mindezt általában alacsony kalória mellett. Zöldségválasztásnál jó döntés lehet a saláta, brokkoli, paradicsom, kelbimbó, sárgarépa, spárga, spenót stb. A gyümölcsről elterjedt vélemény, hogy nem feltétlen jó a fogyókúrázóknak a magas cukortartalom miatt. Ez igaz is, ám a megfelelő mennyiség (kb. 80 g) betartása mellett szinte bármilyen gyümölcsöt ehetsz, ezzel még több vitaminhoz és egyéb fontos tápanyagokhoz juttatva a szervezeted.
Zöld tea
Ez a tea is remek választás a kilók elleni harcban, hiszen amellett, hogy vizelethajtó hatású a testzsír csökkentésében is segít. A benne található epigallocatechin-gallát egy igen értékes polifenol, mely segít a depresszió csökkentésében, a szervezet optimális működésének és teljesítőképességének megőrzésében, valamint segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, így sportoláshoz kifejezetten ajánlott. A zöld teának (természetesen magában fogyasztva) nincs se energia, se szénhidrát tartalma, viszont többek között vasat, kalciumot, A- és C vitamint tartalmaz.
Étrend kiegészítők
Ha még gyorsabban szeretnéd a kívánt eredményt elérni, akkor jó választás lehet valamilyen értrend kiegészítő használata. A Peak kínálatában rengeteg zsírégető termék közül válogathatsz, például: Peak Girl Pyruvat zsírégető, amely intenzíven égeti a zsírt, javítja a szívműködést és nem utolsó sorban csökkenti az éhségérzetet, ezért ha nassolásra hajlamos vagy érdemes kipróbálnod.
A kívánt testalkat elérése a bikini szezonra az elhatározással kezdődik. Nem is olyan nagy munkával, napi pár perces mozgással és a megfelelő, de ízletes étrenddel kínzás és önsanyargatás nélkül hozhatod magad formába a nyárra. Az aranyszabályt itt is érdemes megfogadnod: ne add fel, ha nem látszik azonnal a változás, a szervezetednek át kell állnia az aktívabb életmódra, ha elszánt és kitartó vagy, nem fogsz csalódni! Még egyszerűbben juthatsz el célodhoz, ha a nap végi edzésre és az étkezésekre nem mint egy diétás tortúrára gondolsz, hanem egy új életvitelre. Meg fogod látni, pár nap/hét után már rutinná válik az egész, és nem várt mellékhatásokat is tapasztalhatsz: sokkal több energiád lesz, reggel könnyebben pattansz ki az ágyból, a napi kihívásokat is könnyebben fogod venni!
szénhidrátok
szénhidrátok diétában
Források:
aghizadeh M, Farzin N, Taheri S, Mahlouji M, Akbari H, Karamali F, Asemi Z. Ann Nutr Metab. 2017 Jun 9;70(4):277-285.
Ludena Urquizo FE, García Torres SM, Tolonen T, Jaakkola M, Pena-Niebuhr MG, von Wright A, Repo-Carrasco-Valencia R, Korhonen H, Plumed-Ferrer C. Food Sci Nutr. 2016 Oct 28;5(3):602-608.