Sajnos manapság egyre többen szenvednek valamilyen ételallergiától, ételintoleranciától, és a kellemetlen tünetek miatt (amik totál tönkrevágják a mindennapokat) „mentes” étkezésre szorulnak.
Ebben a megváltoztatott életmódban olyan ételeket, alapanyagokat részesítenek előnyben, melyek nem tartalmaznak allergéneket, mint például a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás, de a mindenmentes táplálkozáshoz vehetjük a cukortól mentes -, vagy épp a vegán életmódot is; azaz az állati eredetű összetevőktől mentes étkezést.
Talán a leggyakrabban a gluténérzékenység okoz galibát, ezért mostanság sokszor hallunk róla. Ha a vizsgálatok során biztossá vált, hogy fennáll a cöliákia veszélye, akkor sincs ok nagy kétségbeesésre: élhetünk teljes életet és élvezhetjük a jó ízeket így is!
Divatok, hóbortok, (sokszor hajmeresztő) praktikák viszont jönnek-mennek, ha fogyókúra, diéta vagy egészséges életmód a téma – éppen ezért sokan bár egészségesek és nem bizonyított, hogy kerülniük kell bizonyos összetevőket, mégis felkapják a fejüket és elgondolkoznak: ha áttérek a gluténmentes kajálásra, fogyni fogok?
Mielőtt kivesézzük a témát, nézzük meg, mi is a glutén és mik a gluténérzékenység tünetei!
A glutén egy természetes fehérje, ami gabonafélékben fordul elő – éppen ezért olyan nehéz teljesen kiiktatni az étrendedből, hiszen tartalmazza például a búza, rozs, árpa, de még a zab is; ma már gluténmentes zabpelyhet is levehetsz a polcról a boltokban. Aki gluténérzékeny, nem mindegy, milyen lisztet használ a konyhában, és rengeteg péksütemény, rágcsa is okozhatja a betegséggel járó kellemetlen tüneteket.
Egy örökletes, autoimmun betegségről van szó, ami elsősorban emésztőrendszeri gondokat okoz, károsítja a bélbolyhokat és gátolja bizonyos tápanyagok felszívódását –legismertebb tünetei a hasmenés, puffadás, esetleg étvágytalanság, fogyás. Emellett még számos panasz adhat okot arra, hogy erre a betegségre gyanakodjunk: állandó fáradékonyság, fejfájás, hajhullás, köröm –és bőrproblémák (kiütések), izomgyengeség…
Vérvétel segítségével kimutatható a betegség, ami bár nem gyógyítható, speciális (mentes) diétával szépen meg lehet szüntetni a mindennapokat megkeserítő tüneteket!
Glutént tartalmaznak többek között: kenyerek, péksütemények, tészták, kekszek, sörök, feldolgozott élelmiszerek, különböző szószok, de akár a kedvenc kozmetikai termékeid is, szóval érdemes résen lenni!
Oké, tegyük fel, hogy megtörtént a baj, és valóban gluténérzékeny vagy… mi az, amitől nem kell tartanod és bátran pakolhatod a tányérra?
Többek közt a fehér rizs, tápióka, hal, zöldségek és gyümölcsök, quinoa, friss husik, tojás, olajos magvak… sütésnél-főzésnél használhatsz rizslisztet, gluténmentes zabpehelylisztet, köles -, hajdina -, kókusz -, mandulalisztet… fő a változatosság, hogy rostban és vitaminban egyaránt gazdag legyen a táplálkozásod! – Illetve gluténmentes fehérjék is már a rendelkezésedre állnak!
Hallottál már a fekete rizsről?
Szuper jótékony hatásai vannak! Gazdag rostban, E-vitaminban, tartalmaz még többek között vasat, foszfort, szelént, magnéziumot is. Mindezek mellett pedig segíti az emésztést, szerepe van a cukorbetegség megelőzésében és csökkentheti a magas vérnyomást – elég sok mindenben támogatja az egészségünket! Jóóóó, első tálaláskor biztos kicsit furi, hogy fekete a rizs a tányéron, de egy próbát mindenképp megér, ezzel is (szó szerint) színesítheted az étkezéseidet!
Fontos, hogy ha elhagyod a glutént, valamilyen más módon pótold a kálciumot, vasat, folsavat, B1 vitamint is!
Lelkes diétázóként, egészséges életmódot követőként az agytekervényeink folyamatosan pörögnek… valamiről sokat hallunk, szóbeszéd tárgya lesz… ilyen a gluténmentes étkezés is. Te is hallottál már olyan „sztorit”, hogy valaki a betegsége miatt életmódot váltott, és fogyott a gluténmentes táplálkozás óta? Ez lenne akkor a súlyvesztés kulcsa?
Manapság kimondhatjuk: divat lett egy kicsit, hogy követjük a legújabb kajatrendeket, ha pedig fogyás, alakváltozás, bomba test lehet a végeredmény, szívesen kipróbálunk elég sok mindent, nem igaz? Talán ez is oka annak, hogy bár sokunknál nem diagnosztizálták a betegséget, máris azon kapjuk magunkat, hogy gőzerővel tesztelgetjük a gluténmentes sütiket.
Azért azt fontos tudnod: ez nem egy új fogyókúrás módszer, hanem egy hatalmas segítség azok számára, akik egy betegség tüneteitől szeretnének megszabadulni és egészséges alternatívákat találni arra, hogy bizonyos vitaminokat, ásványi anyagokat (B vitamin, magnézium, vas, stb.) úgy tudjanak megadni a szervezetnek, hogy nem kell mellette szenvedniük a puffadástól, hasmenéstől, és egyéb kínzó mellékhatásoktól.
Általában azok az emberek, akik elhagyják a glutént, elkezdenek szépen lemondani az olyan sláger kedvencekről, mint pizza, tészta, kenyér, sütemények… mivel megváltoznak az alapanyagok, és jóval ritkábban esznek ilyen egészségtelen kajákat, persze, lehet, hogy fogyni fognak és sokkal jobban érzik magukat a bőrükben!
A sikeres súlyvesztés viszont nem kimondottan a glutén elhagyásának köszönhető, hanem annak, hogy a feldolgozott, egészségtelen kaják szépen elkezdenek kikopni a mindennapokból, és egészségesebb alapanyagok kerülnek szem (és száj…) elé – ezt Te is megteheted, anélkül, hogy kínosan ügyelnél arra, hogy véletlenül se tartalmazzon glutént, amit megeszel!
Ettől függetlenül a „gluténmentes” jelző nem készpénz arra, hogy egy kakaós csiga, vagy a kedvenc kenyered egyben diétás is, és nyugodt szívvel ehetsz belőle még egy darabot, vagy még egy aprócska szeletet, és még egyet… (na jó, a fél zacskót…) főleg akkor, ha mellette teljes gőzzel azon vagy, hogy fitt és feszes formád legyen nem csak nyáron, de egész évben!
Különböző (gyakran kalóriadús) lisztekkel, magvakkal, édesítőszerekkel, szénhidrátban nem éppen szegény megoldásokkal, magasabb energiatartalmú cukorpótolókkal helyettesítik az allergéneket, ezek a feldolgozott élelmiszerek telített zsírokat, rengeteg sót, és kevesebb hasznos makrotápanyagot tartalmazhatnak – gluténmentes sütik, kekszek, csipszek, snackek… azért csak óvatosan!
Legközelebb, ha a kedvenc gluténmentes péksütidért állsz sorban, azért gondold végig, tényleg ez-e számodra az ideális reggeli minden egyes nap, vagy talán mégsem tartalmaz olyan kevés kalóriát, mint gondoltad…?
Nem vagy gluténérzékeny, de fogynál?
Reggelizz változatosan! A Peak Strong and Smart Oat Meal zabos italpor tuti választás egy tudatos, „fitneszes” Nő számára! Pont annyi jó féle szénhidrátot (pl. zab) tartalmaz, amennyivel magabiztosan indulhatsz lenyomni a napi súlyzós edzésed – tökéletesen ellát majd energiával! De a plusz kilóktók sem kell tartanod, szénhidrátokra a pihenő napokon is szükséged van! Sőt, nemcsak ihatod, de palacsintát is süthetsz belőle!
Persze nem lebeszélni vagy „tiltani” akarlak, mindenkinek joga van eldönteni, milyen elvek szerint él, milyen életmódot érez magáénak és mi az, amit szívesen követ, fogyaszt: de ne felejtsd el a változatos étkezést! Arra is van sansz, hogy bár hivatalosan nem mutatták ki a gluténérzékenységed, ha mégis elhagyod, sok panasztól mentesülsz: nem puffadsz, jobban tudsz koncentrálni, nem fáj a fejed, megszűnik a gyakori hasmenés…
Ehetsz mától gluténmentes pogácsát, süteményt, vehetsz mentes kekszet, snacket, de ettől még nem fogsz könnyebben lefogyni! Érdemes utánaérdeklődni a pékségben/cukrászdában, miből készülnek az fincsiségek és mennyi kalóriát, zsírt, szénhidrátot tartalmaznak – így szépen be tudod illeszteni a napi makrotápanyag mennyiségedbe!
Plusz info: ha minden ok nélkül búcsút mondasz a gluténnek, fennáll a veszélye a rostszegény táplálkozásnak, pótold a rostokat gluténmentes alapanyagokból, mint köles, hajdina, amaránt, quinoa, gluténmentes zabpehely… de az útifű maghéj és a chia mag is népszerű, biztos hallottál már ezekről vagy használtad is bármelyiket! Vagy igyál egy finom almás rostos Daily Fiber shake-t!
Gluténmentesen vagy más táplálkozással, a lényeg mindig az, hogy kellemetlen tünetektől mentesen, támogatva az egészségedet jól érezd magad a bőrödben!
gluténmentes étrend
gluténmentes étrend fogyás
Referenciák:
https://health.clevelandclinic.org/the-surprising-truth-about-gluten-free-food-and-weight-loss/
https://www.verywellhealth.com/gluten-free-weight-loss-563074
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/gluten/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/288406.php?iacp
https://www.futurity.org/going-gluten-free-weight-loss-1983502-2/
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Gluténmentes étrend: segíthet a fogyásban?!" című cikkhezTisztelt Peakshop,
érdeklődnék, hogy Önök szerint a levesbe belefőzött tésztából főzés közben kifő-e a glutén, vagy az ilyen levest glutén érzékenyként “kockázat” nélkül megehetem-e?
Tisztelettel,
Szűcs József
Szia József,
Nincs ilyen folyamat a tészta főzésekor. Benne marad minden glutén. 🙂 Móni