-+=
Olvasási idő: 2 perc

gyumolcs_allergiaAllergiás nem csak állatokra, növényekre lehetsz, hanem ételekre és azon belül gyümölcsökre is. Az, hogy az allergén gyümölcstől milyen hamar jön elő az allergiád, nagyon sok minden függvénye lehet. Számít, hogy mennyire érett, hogyan van elkészítve, milyen nemesítésbe tartozik. Mielőtt elkezded szervezetedet feltölteni vitaminokkal a friss idény gyümölcsökkel és zöldségekkel, érdemes tudnod, hogy allergiásak vagy-e valamelyikre.

Gyümölcsallergia

Fontos tudni mit ehetsz, vagy azt, hogy hogyan eheted. Például a hőkezelés miatt enyhébb az allergizáló hatás, viszont a fagyasztás nem segít semmit. Fontos, hogy tudd az allergiás tünetek mindenkinél másképp lépnek fel. Szóval attól, hogy a szomszédnak piros pöttyök jelennek meg a testén az epertől, nem biztos, hogy rajtad is így fog kijönni allergia esetén.

Gyümölcsallergia tünetek

Jelentkezhetnek kiütések, ekcéma, légúti panaszok, nyelv duzzanat, száj, szemhéj duzzanat. A legallergizálóbb zöldség, a zeller, a sárgarépa és a petrezselyem. Ha ilyen allergiánk van, akkor lehetőleg kerüljük az instant leveseket és az ételízesítőket, hiszen ezekben jelen vannak ezek a zöldségek szárított formában, és pontosan ugyan olyan allergiás tüneteket okoznak, mint a nyers zöldség. Gyümölcsök közül az alma, a dinnyék, a citrusfélék és a banán okozza a leggyakoribb allergiás tüneteket.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

A zöldségek és a gyümölcsök allergénjei hőkezelésre elbomlanak, azonban a hámozás, a fagyasztás és a hűtés sem. Ahogy érnek, annál jobban fokozódhat ez a hatás, tehát az éretlen paradicsom kevéssé allergizál, mint a szépen érett, piros.

Az almáknál a jonatán és a jonagold sokkal gyakrabban allergizál, mint a többi fajta. Hosszútávon a növények nemesítése is növeli az allergenitást. Vigyázz a növény illetve gyümölcskivonatot tartalmazó kozmetikumokkal, hiszen ezek is ugyanolyan allergiás tüneteket válthatnak ki. Az allergia sajnos bármilyen korban kialakulhat. Gyermekkorban a tej, tojás, gabonafélék és a mogyoró okoz leggyakrabban allergiát, felnőtt korban viszont inkább a pollen, zöldség, gyümölcs allergia alakul ki.

A zöldség és gyümölcs allergia általában kapcsolódik a pollen allergiához. Keresztreakció akkor alakul ki, ha azonos családból származik a két allergén növény, például a nyírfapollenre érzékenyek, legtöbbször allergiásak az almára is. Vagy aki allergiás a barackra, vagy a szilvára, körtére vagy a parlagfűre, az gyakran allergiás a dinnyére, cukkinire, tökre, uborkára.

Te allergiás vagy valamire?

gyumolcs_fogyasztas_allergia

Peak Girls – Kalóz Enikő

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.