Mikor átpártoltam az egészséges táplálkozásra, szinte szénhidrátos köretforrásként csak és kizárólag rizsen éltem. Főképp barna rizsen – mivel kitűnő tápértéke és tulajdonsága volt… de… sok idő volt elkészíteni, és egy idő után, mint mindennél… ráuntam az ízére.
Akkor kezdtem el más köretek felé is nyitni – nem, nem a sültkrumpli:)) – hanem a bulgur, a köles, édesburgonya vagy épp a hajdina. Na már most nekem a hajdina nagy kedvencem lett, így mindenképp szeretném egy kicsit promózni, hiszen sokatok nem ismeri! Mondok 5 okot, amiért edd – és ahogyan edd!
1. A hajdina szuperétel, és nem drága
Nyilván egy A-minőségű rizsnél drágább, de azt figyelembe véve, mennyi jó tulajdonsága van, nem egy beszerezhetetlen méregdrága szuperétel. Könnyen hozzájuthatsz, piacokon, bioboltokban, és teljesen megfizethető áron!
2. Nagyon magas a rosttartalma
A hajdina szinte a köretek közöl az egyik legmagasabb rosttartalommal bír. Ennél fogva jól beilleszthető a fogyókúrázók energiaszegényebb diétájába – a rostok ugyanis csökkentik a tápanyagok esetleges gyors felszívódását (és inzulinszint emelő hatását), a gyomor ürülési sebességét lassítják és emiatt telítenek, csökkentik az éhségérzetet.
Glikémiás indexe 55-60%, vagyis nem túl magas, a szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, így IR-eseknek, diétázóknak is szuper!
Tápanyagtartalma (100 g): 343 kcal energia, 3 g zsír, 71 g szénhidrát, 10 g fehérje, 13 g élelmi rost.
3. Magas vérnyomásra, visszérre természetes „gyógyszer”
Kifejezetten alacsony nátrium és viszonylag magas káliumtartalma van, így sikeresen építhető be a nátriumbevitel korlátozásával járó magas vérnyomásos diétába. Ezen túl a magas rutintartalma miatt már őseink is gyógynövényként használták a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére!
4. Gluténmentes és a Candida étrendbe is beilleszthető
A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik, pedig nem az!
5. Sokoldalúan elkészíthető
A hajdinát egészben vagy magját őrölve lisztként használjuk fel. Ha a magot meg is pörkölhetjük, akkor enyhén diós ízt kölcsönöz az ételnek – ezt van aki szereti, van aki nem… én nem érzem markánsnak. Hajdinából készíthetünk köretet – tarhonya-helyettesítőnek szerintem remek… de bármilyen egytálételt elkészíthetünk, mint mondjuk a rizsből tennénk.
A lisztjét kenyerekhez, palacsintákhoz használják leggyakrabban. Édesen is elkészíthető, akár egy protein poros kása formájában 🙂
Végül! Elkészítése roppant egyszerű. Kétszeres mennyiségű vízben addig főzzük, amíg a szemek megpuhulnak. Ha le szeretnénk rövidíteni a főzési időt, akkor felhasználás előtt áztassuk be egy-két órára.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "5 ok, amiért a hajdina az új kedvenc reform köret!" című cikkhezMa találtam rá a hajdinából készült kenyérre,vettem és a vacsorám részévé vált. Finom jó ízű,tömör állagú . Figyelem a hatását a szervezetemre,sajnos a fehér kenyér nagyon puffaszt!