A legjobb hangulatjavító tevékenység szerintem a sport, a mozgás, de a hatást fokozni tudod egy jól összeállított étrenddel is. Félre ne értsd, nem arról van szó, hogy bánatodban felfalhatsz egy csomó édességet, mert attól majd jó kedved lesz címszóval, hanem arról, hogy vannak bizonyos összetevők – legyen az vitamin, aminosav, antioxidáns vagy zsírsav – amelyek antidepresszáns hatással rendelkeznek. Ebből következik, hogy azok az élelmiszerek, alapanyagok, amelyek ezekből jelentős mennyiséget tartalmaznak, segítenek a depresszió leküzdésében. Nézzük, melyek ezek a hangulatjavító anyagok és hogy milyen élelmiszerekben fordulnak elő!
Hangulatjavító
Triptofán
A triptofán aminosavat a szervezet szerotoninná alakítja át, ami nem más, mint a „boldogsághormon”. A triptofán a legtöbb fehérjetartalmú élelmiszerben megtalálható, tehát a vörös húsokban, tojásban, halfélékben, a baromfifélékben. Különösen nagy a mennyisége a csokoládéban, a zabban, a banánban, a mangóban, a datolyában, a tejben és az olyan tejtermékekben, mint a joghurt és a túró. Az olajos magvak közül nagy arányban tartalmaz triptofánt a szezámmag, a napraforgómag, a tökmag és a mogyoró. Egyéb forrásként meg kell említeni a spirulina algát.
Tirozin
A tirozin antidepresszáns aminosavként ismert, előfordul a magas fehérjetartalmú ételekben, valamint a banánban, az avokádóban. Táplálékkiegészítőként a depresszió, a szorongás, a stressz csökkentésére, az agy serkentésére, sőt még a kokainfüggőség kezelésére is használják.
Omega-3
Szervezetedben az omega-3 hiány csökkenti a szerotonin-termelődést, így ha nem fogyasztasz belőle eleget, nő a depresszió veszélye. A halak közül a magasabb zsírtartalmú tengeri halak, különösen a lazac kiváló forrása ennek a jó zsírsavnak. Az olajos magvak szintén omega-3 tartalmuk miatt sorolhatók a hangulatjavító ételek közé, sőt közülük több triptofánt is tartalmaz.
Folsav
A folsav, más néven inositol vagy B9 vitamin hiánya is összefüggésbe hozható a depresszióval. Legjobb forrásai a leveles zöldségek, mint a spenót, a zöldbab, a karfiol, a brokkoli, a bimbóskel, a hüvelyesek, a gyümölcsök (főleg a banán és a citrusfélék) az élesztő, valamint a máj, a tojássárgája és a szója, az olajos magvak közül a mogyoró, a dió, a mandula, a teljes kiőrlésű termékek, a zabpehely és a búzacsíra.
Szelén
A szelénhiány idegességet, ingerlékenységet és ezáltal depresszív hangulatot okoz. A szelén jó forrásai a gabonák, különösen a teljes kiőrlésű gabonákból készült ételek, a hüvelyesek, a sovány húsok, a zsírszegény tejtermékek, a tenger gyümölcsei, a magvak.
D-vitamin
A D-vitamin hiánya közrejátszik különféle érzelmi, hangulati zavarok kialakulásában. Fő forrása a napfény – ami szintén kiváló antidepresszáns – de néhány élelmi D-vitamin forrás is létezik. A legjobbaknak a halak, a tenger gyümölcsei, a tejtermékek, a máj és a tojássárgája számítanak. Nem állati eredetű forrásként csak a gombákat és a kakaóbabot lehet kiemelni.
Ha végignézed a fenti listát, észreveheted, hogy az egészséges étrendben ajánlott alapanyagok – tehát a sovány fehérjeforrások, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és a telítetlen zsírforrások – szinte minden hangulatjavító anyagot tartalmaznak. Ebből az következik, hogy ha egészségesen táplálkozol, hozzá még rendszeresen mozogsz is, már sokat tettél a rossz kedv ellen. Ráadásul egészséges, fit leszel, ami további indokot ad a jókedvre.
Hangulatjavító étrend
Végezetül egy hangulatjavító étrend, ami messze elűzi a depressziót:
Reggeli: túrós zabkása banánnal és magas kakaóvaj-tartalmú étcsoki darabokkal
Tízórai: pár szem mandula, mogyoró, dió + joghurt fehérjeporral ízesítve
Ebéd: lazac spenóttal és tükörtojással
Uzsonna: teljes kiőrlésű kifli cottage cheese-zel és zöldségekkel
Vacsora: szezámmagos csirke brokkolis, avokádós, tökmagolajos salátával