-+=
Olvasási idő: 2 perc

osszetevok_olvasAz ételeken, élelmiszereken, táplálék kiegészítőiden, az összetevők listája és a termékcímke információkkal lát el téged az adott élelmiszer, tápanyag, fűszer vagy esetleges vegyi-anyag tartalmáról, amely megtalálható benne. Az összetevők listája a mennyiségük szerinti sorrendben található meg a címkén. Mi az amit nem akarsz látni a címkén?

Tápanyag

A lista elején tehát a legnagyobb mennyiségben szereplő tápanyagok találhatóak meg, a felsorolás végén pedig a legkisebb mennyiségben lévő vitaminok például.

Ha el akarod kerülni az olyan élelmiszereket, amelyek zsírokat, olajokat, cukrokat (cukorféléket) tartalmaznak, akkor azokat kerüld el, amelyeknek a címkéjén az első helyeken ezek az összetevők állnak.

Természetesen a legjobb, ha minél természetesebb élelmiszerről van szó, de emellett talán a legfontosabb példák, amelyeket nem akarsz hogy a terméked leírása tartalmazzon nagy mennyiségben:

A fehérített liszt nem cukor ugyan, de a tested a végén cukorként fogja feldolgozni, olyan kevés értékes biológiai értéke van.

33% OFF mindenre a Peakshopban! Szabadságra ment a grafikusunk! + Sör és Fagyi kupon is a Tiéd!

Az élelmiszerek értékének kifejezői, az élvezeti érték, valamint a tápérték és összetevői.

Élelmiszereid és a fehérjeturmixod is alapvetően vízből és szárazanyagból épülnek fel. A fehérjepor a levegőből némi vizet mindig felvesz. A szárazanyagok közül azokat, melyek képesek hasznosulni szervezetünkben tápanyagoknak nevezzük.

Tápanyag és egészség

A tápértéket az élelmiszerek biológiai értéke és energia értéke együttesen fejezi ki.

Az energiaérték a tápanyagok kémiai energiájának biológiai oxidációjával felszabadított energia. A nyugalomban lévő ember energia szükségletét óránként és kilogrammonként 4,2 KJ=1 KCAL fedezi.

A biológiai értéket az élelmiszerekben lévő esszenciális aminosavak, esszenciális zsírsavak, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége határozza meg.
Ebből a szempontból a legértékesebb tápanyagok a tej és tejtermékek, a tojás, a friss állati belsőségek, a halkonzervek, a gyümölcsök, és a zöldségfélék.

Nem véletlen, hogy a fehérjeturmixok biológiai értéke nagyon magas 80-124 BV, hiszen tejből, tojásból, szójából készülnek.

A cikk folytatása hamarosan!

PeakGirls

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

 

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!