Gondolom senki számára nem új az információ, hogy egy jól megszerkesztett és hosszútávon tartható diétában, sőt még inkább az egészséges életformában kiemelkedő fontosságú a megfelelő proteinfogyasztás. Ezt részben, valódi és szilárd táplálékból KELL elfogyasztanunk.
A fehérjék akkor ideálisak, ha tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, zsírszegény és változatos módon elkészíthető formában. A két legtipikusabb ilyen forrásunk, a csirke és a pulykamell, azonban, ha kicsit jobban szétnézünk, van élet a szárnyas állatok mellein túl is.
Ezek azok a melle húsok, amiket már UNUNK!
Jó alternatíva lehet a hal vagy a tofu, ha már könyörgünk azért, hogy ne kelljen több csirkemellet ennünk, de most ez az írás nem róluk szól.
A mai témánk tehát ez: nem akarunk több szárnyas melle húst enni. De akkor mit együnk helyettük?
A méltatlanul elhanyagolt húsok tehát a női diétában a csirke vagy pulykacomb, és a pulykanyak. Ráadásul valahogy a csontos húsoknak mindig finomabb az íze. Igazán finomak levesben vagy megsütve.
Bőr nélkül fogyasztva, hétköznapi diétázó nők számára, egyáltalán nem bírnak rosszabb értékekkel, mint a mellhús, viszont sokak számára jóval megfizethetőbbek.
Egy szépen megsütött és kellően lecsepegtetett és leitatott bőrrel sincs nagy probléma, bár ekkor érdemesebb egy kicsit szénhidrát szegényebb köretet választani hozzá, mint amilyen mondjuk egy finom céklasaláta vagy főzelék.
Javasolt arra is figyelni, hogy csak tényleg bio- vagy háztáji tartású állatnak fogyasszuk a bőrét, mert a nagyüzemi állatok minden hormonszármazékot illetve szermaradványt zsírban raktároznak, így ha azt elfogyasztjuk bejuthat a mi szervezetünkbe is.
Ezekben az elfelejtett husikban, magas a kollagén tartalom, főképpen akkor, ha a bőrét is megeszed. Vissza kell vezetnünk a diétákba, ha az ízületeink, a bőrünk, és a hajunk állaga romlik.
Nyers íztelen, és epres kollagént itt találsz, ha nem akarsz a husikkal bíbelődni!
→ Értékek 100 g nyers húsban az “elfelejtett” húsok esetében:
Név | Kalória | Fehérje | Szénhidrát | Zsír |
pulykacomb | 108 | 20,3 | 0 | 2,3 |
pulykanyak | 135 | 20,1 | 0 | 5,4 |
pulykaszárny | 106 | 22,4 | 0 | 1,1 |
pulykazúza | 118 | 19,1 | 0 | 4,5 |
csirkecomb | 120 | 19,6 | 0 | 3,9 |
csirkeszárny | 126 | 22 | 0 | 3,5 |
kacsahús | ~135-150 | 18,2 | 0,9 | 5,9 |
kacsamáj | 136 | 18,7 | 3,5 | 4,6 |
→ Húú, csavarjunk egyet még rajta! Vadhúsok is léteznek! Az előnyük az, hogy egész biztosan szabadon tartott sovány húst fogunk kapni, ami minimális mértékben tartalmaz csak hormonszármazékokat.
Név | Kalória | Fehérje | Szénhidrát | Zsír |
vadnyúl | 114 | 21,7 | 0 | 2,3 |
őzhús | 120 | 22,9 | 0 | 2,4 |
(jávor)szarvashús | 111 | 22,9 | 0 | 1,4 |
vaddisznó | 122 | 21,5 | 0 | 3,3 |
vadkacsa | 123 | 19,8 | 0 | 4,2 |
fácán | 133 | 23,6 | 0 | 3,6 |
fürj | 134 | 21,8 | 0 | 4,5 |
Érdemes érdeklődni vadgazdaságoknál, ahol általában jóval olcsóbban lehet hozzájutni a húshoz, mint a hagyományos henteseknél.
→ A vadak mellett vannak még léteznek 🙂 olyan kettő és négylábú állatok, amelyeknek kellően jó a tápanyag tartalmuk az egészséges életmódhoz. Ezekből nagyszerű sültek, vagy akár pörkölt is készíthető. Akkor használjuk őket, ha jobban vágyunk a hagyományos ízekre.
Név | Kalória | Fehérje | Szénhidrát | Zsír |
sertésszűz | 120 | 20,7 | 0 | 3,5 |
marhalábszár | 128 | 21,7 | 0 | 3,8 |
marhafehérpecsenye | 166 | 21,5 | 0 | 8,5! |
marhacomb/marha hasaalja | 155 | 21,2 | 0 | 7,2! |
borjúlábszár | 113 | 19,2 | 0 | 3,5 |
borjúlapocka | 129 | 19,2 | 0 | 5,2 |
kecskehús | 109 | 20,6 | 0 | 2,3 |
!Bivalyhús | 109 | 21,6 | 0 | 1,8 |
!Bölényhús | 99 | 20,3 | 0 | 1,3 |
Akármilyen finomak is a marha egyes részei, igenis zsíros részeket is tartalmaznak. Ilyenkor könnyen kompenzálhatunk azzal, hogy a szokott rizsszerű köretek helyett, párolt zöldséget vagy salátát fogyasztunk a husi mellé.
A vöröshús fogyasztás fontos lehet a sportolók számára, hiszen a magasabb vastartalma mellett számos húsféleség jelentős természetes L-karnitin és kreatin forrás is, amely kifejezetten hasznos a zsírégetésben, így érthető, hogy mértékkel fogyasztva miért segítik elő a fogyásunkat.
→ És hogy legyen valami húsféle, ami régen igen gyakori volt a magyar konyha berkein belül (különösen a folyóvidékek mentén), de mára mondhatjuk, kiment a divatból! Váááá BÉKACOMB!
Név | Kalória | Fehérje | Szénhidrát | Zsír |
békacomb | 73 | 16,4 | 0 | 0,3 |
Ha valaki nekibátorodik és ki szeretné próbálni ezt az ételt, az egy nyúlhús állagú, csirke ízű húsfélére készüljön, ami különösen finom zöld fűszerekkel és fokhagymával párolva.
Láthatod, hogy még egy kifejezetten diétás étrend esetén sem kell egyhangúan étkeznünk. Használd bátran az alapanyagokat és a fűszereket, kombináld az ételeket: zsírosabb húshoz, kalória szegényebb köret dukál és így hosszú távon sem kell semmiről lemondani, csak egy kicsit kicserélni a szokott párosításokat!
húsfélék diétához
húsok diétához
Referenciák:
https://www.livestrong.com/article/293545-list-of-high-fiber-high-protein-low-fat-foods/
http://www.motleyhealth.com/diet-and-nutrition/recommended-protein-sources-for-bodybuilding
https://www.health.harvard.edu/blog/new-study-links-l-carnitine-in-red-meat-to-heart-disease-201304176083
https://www.livestrong.com/article/411209-eating-red-meat-losing-weight/