Azt hiszem szintet léptem szakácstudományomban: étteremben sem sikerült ilyen tökéletesre sült kacsát ennem, mint amit így első próbálkozásra produkáltam! Nagy a boldogság, és teli a pocak. 🙂 Aki nem kedvelné a fügét, annak is csak ajánlani tudom (szégyen vagy sem, én sem szeretem nyersen), de ebben a hamburgerben az íze összhangban van a többi alapanyaggal, és éttermi szintű étket ad asztalunkra! Be is került azonnal a kedvencek közé. 🙂
Hozzávalók (3 főre):
- 1 kacsamell (kb. 250 g-osak)
- só
- frissen őrölt bors
- 1 evőkanál repceolaj
- salátalevél
- 4 füge
- 6 db császárzsemle recept itt
Hagymacsatnihoz:
- 250 g lilahagyma
- friss gyömbér (mogyorónyi nagyságú)
- 25 g light vaj
- 15 csepp Peak Tasty Drops édesítő (én áfonyásat használtam, de nagyon jó lehet a
karamellessel is!) - 25 ml fehérecet
- 25 ml víz
Elkészítés:
1. Először készítsük el a csatnit: lilahagymát vágjuk durva csíkokra, gyömbért vágjuk apróra. Egy fazékban forrósítsunk fel 25 g vajat, tegyük bele a gyömbért és a hagymát, pároljuk üvegesre. Az egészet öntsük fel az ecettel és a vízzel, majd adjuk hozzá az édesítőt. Mérsékelt tűzön kb. 30 percig főzzük, közben időnként keverjük meg. Végül ízesítsük sóval, borssal.
2. Jöhet a kacsa: ha megmossuk a húst, mindenképp szárítsuk fel róla a vizet! A bőrös oldalát sózzuk meg, mindkét oldalát szórjuk be a frissen őrölt borssal.
3. A repceolajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, és először bőrös oldalával lefelé, tegyük bele a kacsamellet. Erősen pirítsuk meg, majd fordítsuk meg. Csökkentsük a hőt és lefedve, kisebb hőmérsékleten 10-12 percig süssük.
4. Ezalatt mossuk meg a salátákat és fügéket, szárítsuk meg őket. A fügéket mosás után szeleteljük fel. A kacsamellet tekerjük alufóliába, és 5 percig pihentessük. A kacsa serpenyőjében röviden melegítsük meg a fügék mindkét oldalát.
5. És most jöhet az összeállítás: zsemlét vágjuk ketté (a frissen sütött önmagától is tökéletes, ha régebbi, akkor pirítsuk meg mindkét vágási felületet). Az alsó felét kenjük meg hagymacsatnival, tegyük rá a salátát, erre jöhet a kacsamell apró darabokra cincálva, végül a füge szeletek és a zsemle teteje következik. Kész is!
100 g kacsaburger 165 kcal-t, 10 g fehérjét, 18 g szénhidrátot és 7 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!