-+=
Olvasási idő: 4 perc

Édesburgonyával gyakran fogsz találkozni, bárhol keresel étrendeket, vagy recepteket magadnak, HA diétázol. A Peak teljes vezetőségében úgy tűnik, mindent megteszünk, hogy ne kelljen főzünk :), de mára már, az élelmiszerek árának jelentős drágulása miatt, úgy tűnik a diétás receptek elkészítése egyre többünk számára fontossá vált.

A normál burgonya és az édesburgonya között nincs hatalmas különbség, és mindkettő megfér a diétában, ha 3 alapelvet betartasz:

– nem mindegy hogy készíted el! Ha normál étolajban olajban sütöd ki őket, akkor már nem javaslom a fogyasztásukat. Ezért MCT olajat, vagy PAM olajsprayt használunk az elkészítéséhez.
– ügyelj a mennyiségre! Ez nem csak a krumpli, hanem minden étel esetén így van. Nincs semmi, amiből a túl sok, jót tenne a szervezetednek. Hogy mennyi a túl sok, azt Te tudod egyedül.
– számít, hogy mit eszel még hozzá! Nyilvánvaló, hogy a tepsiben sült verziók egészségesek, de ha mellette kenyérrel köríted, akkor nem működik.

Édesburgonya diétában

Mit akarnak a fitnesz guruk az édesburitól mégis?

Az édesburgonyát gyakran preferálják a diétákban a normál burgonyával szemben, mert számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, amelyek támogathatják az egészséges táplálkozást és a fogyást. Az alábbiakban kiemelek néhány fő okot:

Alacsonyabb glikémiás index (GI)

Az édesburgonya glikémiás indexe általában alacsonyabb, mint a normál burgonyáé. Ez azt jelenti, hogy az édesburgonya lassabban emeli meg a vércukorszintet, ezáltal csökkentve a vércukorszint-ingadozásokat. Ez különösen fontos azok számára, akik inzulinrezisztenciával vagy cukorbetegséggel küzdenek, illetve akik stabil energiaszintet szeretnének fenntartani.

Az édesburgonya alacsony glikémiás indexű, és egy közelmúltban végzett kutatás azt mutatja, hogy egyensúlyba hozza a vércukorszintet és kezeli az inzulinrezisztenciát. Az édesburgonya rostjai igen jelentősek a szervezeted számára.

A magas rosttartalmú étrendet fogyasztó 1-es típusú cukorbetegek alacsonyabb vércukorszintet mutatnak, és a 2-es típusú cukorbetegeknél is javulhat a vércukorszint, valamint az inzulinszint. Egy közepes édesburgonya körülbelül 6 gramm rostot szállít a szervezetednek. Az amerikaiak irányelvek alapján, átlagosan 30-38 gramm rostot kellene betolnod. A nagy többség nem közelíti meg ezt az értéket, azaz az édesburi magas rosttartalma az egyik ok, ami miatt rászálltunk.

Magasabb rosttartalom

30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!

Az édesburgonya több rostot tartalmaz, mint a hagyományos burgonya. A rostok segítik az emésztést, fokozzák a jóllakottság érzését, és hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez. Ez különösen előnyös fogyókúra esetén, mivel segíthet csökkenteni az éhségérzetet. A magas rosttartalom miatt, az édesburgonya segít a székrekedés megelőzésében és az egészséges emésztőrendszer elősegítésében.

Gazdag tápanyagokban

Az édesburgonya több fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például:

  • A-vitamin (béta-karotin): Erős antioxidáns, ami hozzájárul a szem, a bőr és az immunrendszer egészségéhez.
  • C-vitamin: Támogatja az immunrendszert és az antioxidáns védekezést.
  • Kálium és magnézium: Segítenek az izom- és idegrendszer egészséges működésében. Az alacsony nátrium bevitel fenntartása elengedhetetlen a vérnyomás csökkentéséhez, bár a káliumfelvétel növelése ugyanilyen fontos lehet. A National Health and Nutrition Examination Survey szerint az amerikai felnőttek kevesebb, mint 2% -a tesz eleget a napi 4 700 mg-os káliumjavaslatnak. Egy közepes édesburgonya ebből az ásványból, körülbelül 542 milligrammot tartalmaz.

Kevesebb kalória (mérsékelt mennyiségben)

Az édesburgonya általában hasonló vagy alacsonyabb kalóriatartalmú, mint a normál burgonya, de a magasabb rosttartalma miatt laktatóbb, így kisebb eséllyel fogyasztunk belőle túl sokat.

Sokoldalú ízvilág

Az édesburgonya édesebb íze miatt kielégítheti az édesség utáni vágyat anélkül, hogy feldolgozott cukrot kellene fogyasztanunk. Könnyen elkészíthető sósan és édesen is, ami változatosságot visz a diétába.

Kevesebb feldolgozott változat

Míg a normál burgonyából gyakran készülnek feldolgozott, kalóriadús ételek (pl. sült krumpli, chips), az édesburgonyát általában egyszerűbb, egészségesebb formában fogyasztják.

Az édesburgonya A vitamin tartalma igen szép, és a napi szükségletednek több mint 400%-át, már egy közepes méretű buriból beszerezheted. A rost- és káliumtartalma is kimagasló. Kétféle édesburgonya létezik, van egy keményebb húsú és a másik, ami valamivel puhább. Amikor édesburgonyát termesztettek az amerikai kontinensen, az afrikai rabszolgák yam-ként nevezték ezeket a gumós zöldségeket, mert nagyon hasonlítottak az Afrikában őshonos yam gyökérhez. A kettő nem keverendő össze egymással.

Mit tud még az édesburi?

Rengeteg tanulmány azt írja, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség és az idő előtti elhalálozás kockázatát. Mi van még?

A fiatalabb férfiak körében a béta-karotinban gazdag táplálkozás védő szerepet játszhat a prosztatarák ellen, a Harvard School of Public Health táplálkozási tanszékének tanulmánya szerint. A béta-karotinról is kimutatták, hogy fordított összefüggésben van a vastagbélrák kialakulásával kapcsolatban. Tehát segíthet a megelőzésben. Béta-karotinban erős az édesburi! 🙂

Immunitás és gyulladások?

Az olyan ételek, mint az édesburgonya is, amelyek mind C-vitaminban, mind béta-karotinban gazdagok egyszerre, fokozzák az immunrendszered működését. A kolin szintén nagyon fontos és sokoldalú tápanyag az édesburgonyában, amely segít az alvásban, az izmok mozgásában, a tanulásban és a penge memóriában. Ez az anyag csökkenti a krónikus gyulladásokat is a testedben. A Journal of Medicinal Food által közzétett tanulmányban a lila édesburgonya kivonata hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Melyik buri elég jó a polcon?

Ne vegyél olyan édesburgonyát, aminek puha vagy ráncos a külseje, netán repedésekkel vagy foltokkal van tele, mert ezek már egészen biztosan öregek. Hűvös, száraz helyen 3-5 hétig is eláll. Sütve hozza ki a természetes ízét, ez az egyik legjobb megoldás az elkészítésére. Az édesburgonyának természetesen édes és krémes íze van, ami igazán különlegessé teszi. Ha egy kis fűszert adsz hozzá extra kalóriák nélkül, próbáld ki a fahéjat, a köményt vagy a curryport.

Az édesburgonya elkészítésének leggyorsabb módja a mikrohullámú sütőben való elkészítés. Egy kis Mct olajjal vagy zsírszegény natúr görög joghurttal nagyon finom, és nekem ez a nyerő, mert a rántottán kívül más nem megy. 🙂

Bár mindkét burgonya beilleszthető az egészséges étrendbe, az édesburgonya előnyösebb lehet azok számára, akik kiegyensúlyozott vércukorszintet, jobb tápanyagbevitelt és laktatóbb ételeket keresnek. Azonban mértékkel fogyasztva a normál burgonya is lehet egészséges választás, különösen, ha héjával együtt, sütve vagy főzve készítjük el. A lényeg a változatos és kiegyensúlyozott étrend.

Az édesburgonya és a sütőtök kifejezetten jól helyettesíthetik egymást receptekben, mivel hasonló édes és gazdag ízt adnak, miközben magas tápanyagtartalommal rendelkeznek. Ha valakinek „tökös” ízűnek tűnik az édesburgonya, ez valószínűleg a természetes édességük és a közös aromás jegyek miatt van.

 

Édesburgonya kell inkább a diétádhoz. Miért?

Édesburgonya a diétádhoz egy nyerő választás!

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

Andre, Christelle, et al. Andean potato cultivars (Solanum tuberosum L.) as a source of antioxidant and mineral micronutrients. Journal of Agricultural and Food Chemistry 55 no.2 (2007): 366-378.
Bouis, Howarth and Yassir Islam. Delivering nutrients widely through biofortification: Building on orange sweet potato. International Food Policy Research Institute (IFPRI) Brief 11 (June 2012).
Brown, C.R. Antioxidants in potato. American Journal of Potato Research 82 no.2 (March-April 2005): 163-172.
Burri, Betty J. Evaluating sweet potato as an intervention food to prevent Vitamin A deficiency. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 10 (2011).
Huang, Dong-Jiann, et al. Antioxidant and antiproliferative activities of sweet potato constituents. Bot. Bull. Acad. Sin. 45 (2004): 179-186.
Lachman, J., et al. Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant source in human nutrition - a review. Plant, Soil and Environment - UZPI (Nov 2005).
Low, Jan, et al. The introduction of orange-fleshed sweet potato in Mozambican diets: A marginal change to make a major difference. In Diversifying Food and Diets: Using Agricultural Biodiversity to Improve Nutrition and Health. Routledge, 2013: 283-290.
Ooi CP, Loke SC. Sweet potato for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Systematic Reviews 9 (September 2013): CD009128.