-+=
Olvasási idő: 3 perc

Egy szuperétel rejtőzködhet a konyhaszekrényed mélyén, amiről lehet, hogy nem is tudsz. Ő a kurkuma. Antioxidánsban gazdag, amelyek egyes jótékony tulajdonságai csak nemrégiben láttak napvilágot. Íme pár indok, hogy miért érdemes beiktatnod a táplálkozásodba a kurkumát!

A kurkumát íze mellett az ízületek, valamint a bőr egészséges állapotának megőrzése miatt kedveljük annyira. Mit szól ehhez a tudomány?

Mi a kurkuma?

Színéről garantáltan felismered a fűszerpolcodon, de valós formájában már nem biztos. Nagyon hasonlít a gyömbérhez, színe viszont sárgásabb. Hatóanyaga a kurkumin, amelyet a növény gyökeréből vonnak ki. Indiából és Délkelet-Ázsiából származik. Nem véletlen tehát, hogy a népszerű indiai fűszer, a curry egyik legjellemzőbb alapanyaga a kurkuma.

A konyhában való felhasználáson túl a kurkuma már több száz éve használatos a hagyományos orvoslásban, leginkább az ayurvédikus gyógyításban. Hírneve, mint szuperétel, azonban nem olyan régről származik. Mostanra viszont már rendkívül népszerű összetevője étrend-kiegészítőknek, krémeknek, arckrémeknek is.

Mire jó?

Bár a kurkumin biológiai hasznosíthatóságát még vizsgálják, az eddigi kutatási eredmények rendkívül hatékony antioxidánsnak tulajdonították. Sőt, a kurkumin összefüggésbe hozható az edzés által generált fájdalom és gyulladás hatékony leküzdésével.

A kurkuma, mint antioxidáns

Testünk számos mechanizmuson keresztül oxidatív stressznek van kitéve, beleértve a testmozgást, az egészségtelen testösszetételt, a minket körülvevő környezetet, és számos ételt, amelyeket napi szinten fogyasztunk. Ezek a stresszforrások a szabad gyökök felszabadulásával sejtkárosodáshoz vezetnek, nem mellékesen az öregedési folyamatok is felgyorsult ütemben zajlanak le.

A kurkumin antioxidánsként csökkenti az oxidatív stressz sejtkárosító hatását. Vizsgálatok kimutatták, hogy számos potenciális előnye van a sejtvédelemben, beleértve a véráramlás, valamint a bőr állapotának javulását.

A kurkuma valóban hasznos a bőrápolásban?

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Mindenképpen ígéretesnek tűnik! A kurkumában található kurkumin antioxidáns tulajdonságai bizony jótékony hatással vannak a bőrirritációra, helyileg alkalmazva csökkenthetik a hegek, pattanások kialakulását. Bár teljes körű vizsgálatoknak még meg kell erősíteniük ezt az állítást, de egy biztos, a kurkumin ígéretesnek mondható a természetes bőrápolás tekintetében.

A kurkuma segít a gyorsabb regenerációban?

A European Journal of Applied Physiology legújabb tanulmánya szerint a kurkumin csökkenti a testmozgással járó izomfájdalmat (DOMS). Ugyanezen tanulmány rámutat a kurkumin potenciális fontosságára az izomgyógyulás fellendítésében, ami még gyorsabb felépülést, regenerációt jelent a következő edzésnapodig.

Létezik mellékhatása?

Semmiféle negatív mellékhatása nem ismeretes a kurkuma fogyasztásának. Az Amerikai Gyógyszerészek Szövetsége szerint napi 8 gramm adag teljesen biztonságosnak és egészségesnek tekinthető. Ugyanakkor érdemes odafigyelned, ha a kurkumát bőrápolásra, más antikoaguláns készítményekkel együtt alkalmazod – például pattanások helyi kezelésére. Ebben az esetben mindenképpen érdemes lehet bőrgyógyásszal, esetleg orvossal konzultálnod előtte.

Milyen formában érdemes fogyasztanod?

Ha étrend-kiegészítőként alkalmaznád, leginkább testmozgás okozta gyulladás csökkentésének révén, mindenképpen érdemes olyat választanod, ami a felszívódást segítő piperint vagy fitoszómát is tartalmaz.

Amennyiben az antioxidáns hatását tartod szem előtt, akkor napi 3-4 g kurkumát fogyassz akár nyers por, akár kiegészítő formájában.


kurkuma

kurkuma hatása

Forrás:

Jurenka, J. S. (2009). Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research. Alternative Medicine Review, 14(2).

Sikora, E., Scapagnini, G., & Barbagallo, M. (2010). Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases. Immunity & Ageing, 7(1), 1.

Goel, A., Kunnumakkara, A. B., & Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin as “Curecumin”: from kitchen to clinic. Biochemical Pharmacology, 75(4), 787-809.

Davis, J. M., Murphy, E. A., Carmichael, M. D., Zielinski, M. R., Groschwitz, C. M., Brown, A. S., … & Mayer, E. P. (2007). Curcumin effects on inflammation and performance recovery following eccentric exercise-induced muscle damage. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology, 292(6), R2168-R2173.

Drobnic, F., Riera, J., Appendino, G., Togni, S., Franceschi, F., Valle, X., … & Tur, J. (2014). Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva®): a randomised, placebo-controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 11(1), 31.

Nicol, L. M., Rowlands, D. S., Fazakerly, R., & Kellett, J. (2015). Curcumin supplementation likely attenuates delayed onset muscle soreness (DOMS).European Journal of Applied Physiology, 115(8), 1769-1777.

Sies, H. (1997). Oxidative stress: oxidants and antioxidants. Experimental Physiology, 82(2), 291-295.

Gupta, S. C., Patchva, S., & Aggarwal, B. B. (2013). Therapeutic roles of curcumin: lessons learned from clinical trials. The AAPS Journal, 15(1), 195-218.

Chainani-Wu, N. (2003). Safety and anti-inflammatory activity of curcumin: a component of tumeric (Curcuma longa). The Journal of Alternative & Complementary Medicine, 9(1), 161-168.

Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Rajendran, R., & Srinivas, P. S. S. R. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica, 64(04), 353-356.

Jäger, R., Lowery, R. P., Calvanese, A. V., Joy, J. M., Purpura, M., & Wilson, J. M. (2014). Comparative absorption of curcumin formulations. Nutrition Journal, 13(1), 11.

Mandy Wray – Your expert guide to turmeric

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.