Fehérjegazdag duplán lenmagos sós keksz

Én is nő vagyok, így imádom az édességeket és rágcsálni valókat. Viszont pont ezért, mert nő és sportoló vagyok, úgy érzem, fokozott figyelmet kell arra fordítanom, hogy már ebben a korban is megfelelő módon támogassam általában a szervezetemet és különösképpen a hormonrendszeremet.

A lenmag gazdag Omega 3 és 6 zsírsavakban, komplex módon tartalmaz B vitamint, aminek a pótlása fontos, különösen a vegán és a gluténmentes életmód esetén.

A lenmag(olaj)nak számos jótékony hatása ismert:

  • Serkenti az emésztést – Omega zsírsav tartalma révén.
  • Kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán
  • Segíti az ízületekben a porcállomány megőrzését.
  • Jótékony hatása van a májra és az epére.
  • Olajtartalma segíti a haj- és a bőr szépségének megőrzését.
  • Elősegíti az izomtömeg arányának növekedését.
  • A fitoösztrogén tartalma által jótékony hatást gyakorol a női ivarszervek működésére.
  • A benne lévő linolsav rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a menopauza alatt kialakuló emlőrák kockázatát.
  • Antioxidáns és mikroelem tartalma véd az autoimmun jellegű tüneteket okozó betegségektől, nem utolsó sorban pedig jótékonyan hat a hörghurutra is.

Ha még azt is hozzáteszem, hogy az olajos magvak között is kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír, érdemes elgondolkozni azon, hogy nem ez lesz-e 2017 egyik újra felfedezett „superfood”-ja.

Fontos tudni, hogy a benne lévő számtalan jótékony anyag csak igen nehezen hasznosul, ha a magokat előzetesen nem áztatjuk be vagy fizikai behatással (őrölés, törés) nem nyitjuk meg illetve, hogy egyes lenmag által tartalmazott mikrotápanyagok és vitaminok felszívódásához elengedhetetlenül szükséges a nem oxidált zsírok és olajok jelenléte.

Mivel én a lenmagot az unásig ismert répatortán (és a revolúcióin) kívül nem sok édes dologban érzem helyénvalónak, kitaláltam ezt a sokáig elálló sós kekszet. A keksz IR és alak barát, fehérjével dúsított, glutén- és laktózmentes, illetve attól függően milyen fehérjeport választunk, a paleolit diétába is könnyen beilleszthető.

Hozzávalók (kb. 300 g kész kekszhez):

  • 8 dkg teljes kiőrlésű rizsliszt
  • 2 dkg Aby Bio csíráztatott lenmagliszt
  • 5 dkg SEMLEGES ízű szójaprotein (de más diétának megfelelő ízesítetlen proteinpor is alkalmas)
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg előre vízben beáztatott lenmag
  • só, bors (vagy más általunk kedvelt fűszer)
  • +víz

Elkészítés: Áztassuk be a lenmagot legalább 10 percre, annyi langyos vízbe, hogy épphogy ellepje.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat.

Olvasszuk fel a zsiradékot, majd keverjük össze a beáztatott lenmaggal és annak áztatóvizével. Keverjük bele a tojássárgájákat, majd adagoljuk a száraz hozzávalókhoz. Adagoljunk apránként még annyi vizet a tésztához, hogy gyurma állagú homogén masszát kapjunk. Nekem ez kb. 1,5 dl volt, de függ az összetevők nedvességtartalmától, hogy mennyi vízben áztattuk be a lenmagot.

Hűtsük vissza a masszát (ebben az állapotban könnyen fagyasztható is): vagy mélyhűtőben kb. 30-40 perc/ hűtőben 3-24 óra.

Nyújtsuk vagy lapogassuk nagyjából fél ujj (2-3 mm) vastagra és szaggassuk ki vagy vágjuk fel (én 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatót használtam).

200 fokra előmelegített sütőben a kekszek méretétől függően 10-15 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha még nem barnult meg, de már érintésre kemény és száraz a keksz teteje.

Hagyjuk a tepsiben kihűlni, mert melegen kissé törékeny és morzsálódós a tészta.

Jól záródó dobozban napokig friss marad.

Lenmag

Lenmag keksz

Források:

  • napidoktor
  • filantropikum
  • hazipatika
  • egeszsegkalauz
  • Pallas Nagylexikon
Kerekes Ivett

Kerekes Ivett

Kerekes Ivett vagyok, huszonéves fővárosi fiatal. Frissen végzett ökotoxikológusként, így tisztában vagyok vele, hogy az egészséges életmód és környezet kialakítása mennyire fontos a boldog és kiegyensúlyozott élet eléréséhez.
Hiszem, hogy az apró, látszólag jelentéktelen döntések és változtatások is képesek lehetnek megváltoztatni az életünket.
Kerekes Ivett
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *