Manapság már rengeteg alternatívánk van a cukor helyett, ha édesíteni szeretnénk az ételeinket. Szerencsére a kör még nem zárult be, és találnak újabb olyan növényeket, amelyeket felhasználhatunk, ha édes ízekre vágyunk. Erre jó a Lucuma is.
Lucuma
Mi is az a Lucuma?
Egy dél-amerikai gyümölcsről van szó, amelynek íze leginkább a mangóéhoz hasonlatos, és szintén sárga színű a belseje. Az Inkák aranyának is hívták, és már ősidők óta megtalálható a természetben. Legfőképpen Peruban, Chilében és Equadorban őshonos. Felbecsülhetetlen eszmei/vallási értéke miatt, csak por formában lehet exportálni. Hazájában közkedvelt alapanyaga a fagyinak és az ünnepségek állandó szereplője is.
Lucuma természetes édesítő
Természetes és egészséges
Manapság sokszor emlegetjük a „szuperétel” kifejezést. Ez a gyümölcsi is ebbe a kategóriába sorolható. A lucuma kiváló szénhidrát-, rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, a nagy koncentrációjú béta-karotin tartalmáról nem is beszélve. Ez teszi nagyszerű immunerősítővé. Emellett gazdag vasban, B12- és B1-vitaminban. Magas niacin tartalmának köszönhetően pedig könnyedén beállítja a koleszterin és a triglicerid egyensúlyt. Kiemelten ajánlott a cukorbetegeknek és a kismamáknak.
Nem csak hasznos, de finom is!
Amellett, hogy nagyszerű beltartalmi értékei vannak, fogyasztása különleges kulináris élményt is jelent. Remekül lehet vele ízesíteni tejet, shaket, fagylaltot, gyümölcsleveket. A Lucuma por alkalmas zabkása, rizs, túró, joghurt édesítésére is. Felhasználható desszertek és sütemények előállítására és fehérjeturmixok, koktélok készítésénél is. Teába téve krémes, édes italt kapunk.
Hogyan tudod beszerezni a Lucumát?
Ahogy írtam is az elején a Lucumát por formájában fogod tudni megvásárolni leginkább bio boltokból, de az interneten is megrendelhető.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Lucuma, a természetes édesítő" című cikkhez