-+=
Olvasási idő: 3 perc

A csirke és a rizs ősidők óta a legnépszerűbb fitnesz menü a világon. De mi van akkor, ha találhatunk JOBB köretet is a jó öreg fehér szemeken túl is? Merthogy találhatunk! De miért edd a bulgurt rizs helyett?

Ki vagy mi is a bulgur?

Bár sokan ismerik, még mindig van aki nem. Vagy evett valamilyen török étterembe „török rizsként”, csak nem azonosította be 🙂

A bulgur egy roppant egészséges gabonafajta. Nem egy külön növény, hanem a durumbúza egy speciális, tört változata… vagyis egy búzatöret. 🙂 A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.

> Peak-tipp! Használj MCT olajat a salátákhoz, mivel az MCT nem rakódik le zsírként – ez egy olyan speciális zsír, ami pont ellenkezőleg hat: gyorsítja az anyagcseréd, és segíti a fogyókúrád!

1. A bulgur sokkal jobb glikémiás index-el rendelkezik

A GI-t tekintve ő a sztár a gabonák között. De a rizseknél is. 100 g bulgurban 69 g szénhidrát van, aminek a glikémiás indexe 46. Összehasonlításképpen a fehér rizs glikémiás indexe 87, de a nagyon jónak számított basmati rizs glikémiás indexe is magasabb.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

Ez mit is jelent neked Azt, hogy nem okoz vércukor ingadozást, nem leszel tőle rögtön éhes, hosszú ideig feltölt energiával – és nem feltétlenül a zsírpárnádat gyarapítja. Fogyózóknak, IR-nek, cukorbetegeknek alap, de ha szálkás izomzatot akartok, akkor is érdemes a bulgurra váltani.

2. A bulgur magasabb rosttartalmú és jobb a tápértéke

A szuper glikémiás index mellett ugye nagyon magas rost tartalommal rendelkezik – emiatt laktat és megfelelő folyadékbevitel mellett gondoskodik arról, hogy a bélműködésünk tökéletes legyen. A rostokon túl számos B és E vitamint is tartalmaz, jelentősebben mint a fehér rizs.

3. A bulgur gyorsabban elkészül

Az elkészítése pofonegyszerű… én két módon szoktam, az egyikhez tűzhely sem kell. 🙂

Az első mód: mivel a bulgurt előzetesen párolják, ezért akár elég csak vízzel leforrázni – én 2,5-3 szoros vízzel szoktam, hogy mindenképp bőven ellepje. Így hagyjuk 1 órát, majd a maradék vizet szűrjük le.

A másik mód az, ha szintén 3-szoros vízben felteszed főzni. 10-15 perc elég neki, addigra szépen lefövi a vizet. Nekem ez puhább, rizottósabb és finomabb… de ha nincs időm, az első, pergősebb változat is finom!

3 és még egy ok, amiért én eszem rizs helyett! 🙂 Plusz! Bár ez egyéni, de szerintem finomabb is! 🙂

A barna rizshez hasonlítható leginkább, kicsi tarhonya beütéssel. Nincs jellegzetes íze, a környezetéhez tökéletesen idomul… így mindenhez passzol, amihez a rizs is! Például:

  • sima zöldséges köretnek a csirke mellé
  • petrezselyemmel, citrommal, zöldfűszerekkel és paradicsommal isteni tabulé készíthető
  • a másik török fogás, a paradicsomos rizs is mennyei: a bulgurt kis paradicsompörével, hagymával és fűszerekkel főzd meg
  • a tradícionális magyar konyhához is passzol: pirospaprika, tejfölös szósz… mindent elbír 🙂
  • tölteléknek is szuper: rizs helyett darált hússal pároztatva mehet a zöldségekbe!
  • meglepő, de édesen is finom. Szerintem az íze miatt inkább a mazsolás-mézes-aszalt vonalon mozog, de rizskochnak is simán vállalható!
  • magvajakkal összesütve is nagyon pikáns az íze! Akár édes, akár sós oldalról közelítjük meg!

Szóval! Elfoglalt, diétázó, egészségtudatos nőknek a bulgur kell rizs helyett! És szerintem mindannyian azok vagyunk! 🙂

BÓNUSZ!!! ITT egy videó, ahol arról is mesélek, HOGYAN tudsz sikeresen diétás ételeket sütni! Kötelező mindenkinek, aki a reform konyhában akar boldogulni!

 

Ezért KELL a jó szénhidrát!

bulgur

bulgur rizs helyett

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

USDA Agricultural Research Services: Bulgur, Cooked
https://www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat#bottom-line
Harvard School of Public Health: Health Gains From Whole Grains