-+=
Olvasási idő: 2 perc

És ez is eljött: Édesapám 68 éves lett. Nem szereti a felhajtást, a születésnapi hetet is kemény sövénynyírással töltötte. Létrán egyensúlyozva, láncfűrész helyett kézi eszközöket használva kurtította az alkarvastagságú ágakkal túlburjánzott növényzetet. Hihetetlen, hogy milyen ereje van még és kitartása, hogy ebben a forróságban is így helyt tud állni! Hálás vagyok az egészségéért! É hogy ez így is maradjon, előkaptam a csodafegyvert, a mákot!

 

Miért csodafegyver a mák?

 

Mert 100 g mák kb. 1500 mg kalciumot és 800 mg foszfort tartalmaz. Az érdekesség ebben az, hogy egy egészséges felnőtt ember szervezetében pontosan ennyi foszfor található, és a kalciummal 2:1 arányban áll! És mindkét makroelem a csontok és fogak kifejlődésében és egészségében kap szerepet. Sőt, ha megnézzük, mi minden van benne, és milyen mennyiségben, akkor könnyen megállapíthatjuk, hogy ez az egyik legjobb étel edzésekhez, diétákhoz. Meg persze az öregedési tünetek elodázásában is kulcsfontosságú szerephez jut! 🙂 Nem volt kérdés, hogy miből készítsem neki a születésnapi tortáját.

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Hozzávalók (4 fő):

  • 12 dkg mák (darált)
  • 100 g Peak Poppy Cream mákkrém
  • 1 teáskanál citromhéj (reszelt)
  • 3 dkg dió (apróra vágott)
  • 1 evőkanál rum
  • 1,5 evőkanál szilvalekvár (sűrű, tradicionális főzésű)
  • (méz, ha kell az állag miatt)

Elkészítés:

1. Egy edényben tegyük fel a tűzre a Poppy Cream-et olvadni. Ha már egészen jól folyik, tegyük hozzá a mákot, és melegítsük addig, amíg meg nem változik a színe egy parányit. Ez kb. 5-10 perc.

2. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a maradék alkotóelemet. Keverjük el alaposan. Ha úgy érezzük, hogy a massza nem állt össze eléggé, mákszemekre esik még szét, akkor adjunk hozzá egy kevéske mézet.

3. Ez az adag nekem egy nagy bögrébe simán belefért, de lehet kisebb formákat is használni. Ha bögrébe szeretnénk önteni, akkor előtte mindenképp béleljük ki folpackkal, hogy ki is tudjuk majd szedni onnan. 🙂

4. Miután belekanalaztuk a masszát, jó alaposan nyomkodjuk el benne, hogy minden levegő kijöjjön belőle, és szép tömör kis édességet kapjunk.

5. Hagyjuk kihűlni és dermedni. Pár óra a hűtőben és már szeletelhető is! Mivel tömény sütiről van szó, inkább hasonlítanám a csoki evéséhez: kockánként fogy. Így ez a kis adag tökéletesen elegendő volt a szülinapon. Vigyázat! Mákimádók közelben nagyon gyorsan fogy! 🙂

100 g mákmámor 425 kcal-t, 10.7 g fehérjét, 24.1 g szénhidrátot és 31.4 g zsírt tartalmaz.

Jó étvágyat és boldog születésnapot! 🙂


máktorta

máktorta diétásan

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.