Ha már sütemény, akkor nekem a kakaós, kókuszos, rumos, kókuszgolyóhoz közel álló finomságok a favoritjaim. Ebben a kategóriában is van egy külön kedvencem, a morgó csúcs. Nem hallottál még róla? A teteje a kókuszgolyóhoz hasonlító massza, közepén meggy, az alján pedig gesztenyemassza szintén kekszes egyveleggel. Igen, ez valóban nem túl diétás, de addig ötleteltem, amíg megalkottam az alakbarát verziót. És ami a legjobb, hogy sütni sem kell!
Diétás süti
Hozzávalók a kakaós masszához:
- fél zacskó No-Carb tészta (mindegy milyen formában, úgyis le lesz turmixolva)
- 4 ek. fehérjepor (csokis vagy vaníliás, lehetőleg valamilyen kevert vagy kazein alapú fehérje)
- 1-2 ek. kakaópor
- rumaroma
- 1 tk. őrölt kávé
- édesítőszer tetszőlegesen (én folyékony változatot használtam)
- 3-4 ek. kókuszliszt
Fehérjeportól függően, ha túl száraz lesz a massza, tegyél hozzá egy kevés folyadékot, akár víz, akár zsírszegény tej/szójatej formájában.
Hozzávalók a gesztenyés masszához:
- 250 g natúr vagy édesítőszerrel készült gesztenyemassza
- 4 ek. fehérjepor (vaníliás)
- 3 ek. kókuszliszt
- rumaroma
- édesítő tetszés szerint
- No-Carb tészta másik fele
Illetve pár szem meggy a csúcsok közepébe. Friss hiányában inkább válassz fagyasztott verziót, mert a befőttek tele vannak plusz cukorral.
Diétás süti sütés nélkül
Elkészítés:
A No-Carb tésztáról öntsd le a levét, alaposan mosd át. Forrásban levő vízben főzd meg 2-3 percig. Szűrd le, jól nyomkodd ki és mosd át hideg vízzel, hogy ne legyen meleg. Ezután tedd bele egy turmixgépbe és pépesítsd össze. Felezd el. Mindkét massza hozzávalóit alaposan dolgozod össze. Fogj egy citromfacsarót (mivel nekem össze van törve, ezért tojástartót használtam. Ez is tökéletesen megteszi, csak nem lesz szép csíkos a süti:).
A citromfacsarót (vagy tojástartót) béleld ki folpack-kal. Fogj egy kis golyónyi csokis masszát, nyomkodd bele a tartóba úgy, hogy nagyjából háromnegyedig legyen. A közepébe az ujjaddal csinálj egy kis lyukat és helyezd bele a meggyet vagy cseresznyét. Ezután egy szintén egy kis golyónyi adagot vegyél a gesztenyés masszából és jó alaposan nyomkodd össze a csokis masszával. A fólia segítségével fordítsd ki a tartóból és már kész is a csúcs.
Forgasd bele egy kis kókuszreszelékbe. Hivatalosan kristálycukorba forgatják, úgyhogy ha nagyon ragaszkodni akarsz az alapokhoz, akár eritrittel is elkészítheted.
Miután kész az összes csúcs tedd be a hűtőbe pár órára, hogy összeérjenek az ízek. Legjobb másnap fogyaszatni.
Szénhidráttartalma szinte semmi, mégis nagyon finom!