Gondolom sokatoknak megfordult a fejében, hogy vajon tényleg egészséges-e a fontos mikro tápanyagokat (ásványi anyagok és nyomelemek) koncentrált kapszulázott formában vagy étrend kiegészítővel pótolni. Nem véletlen, mert egész biztos vagyok abban, hogy Te is figyelsz arra, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, az étrended gazdag legyen kalciumban és magnéziumban…
Mégis akkor mi szükség van a táplálékkiegészítőkre? Főleg a mikrotápelem pótlásra?
Az, hogy miért fogyasztunk fehérje port és más fehérjével dúsított élelmiszereket nem bonyolult: egyszerűbb vele a dolgunk. A fehérje por helyett nyilván ugyanolyan hatékony lenne 5-6 tojásfehérje vagy 10 dkg csirkemell vagy 12 dkg főtt hal is, de ha ezt rendszeresen naponta többször tesszük, nem biztos, hogy pénz-, energia és főként időhatékony lesz az étrendünk összeállítása.
A vitaminok kérdése már nem olyan egyszerű, hiszen itt is rengetegszer felhívtuk a figyelmeteket a zöldség és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Miért ne lenne ez akkor elég?
A válasz egyszerű… mert megváltozott a világ! A mezőgazdaság egyre intenzívebbé és így kizsákmányolóbbá vált. Míg régen minden élelmiszer „szuperélelmiszer” volt, ma már kifejezetten nemesíteni és fogyasztóként keresni kell a vitamindús, ősibb tulajdonságú növényi táplálékokat.
Egy egyetemi professzor (a volt Gödöllői Agrártudományi Egyetemről) kimutatta, hogy a hazai konyhában alapvető köreteink (búza, árpa, kukorica, répafélék, burgonya) ásványi anyag és nyomelem tartalma minimum 14,3% maximum 62, 3%-al csökkent 1966 és 1990 között, amikor a magyar mezőgazdaság igazán intenzívvé vált.
Ugyanebben az időszakban a tehéntej és a káposzta a vitamintartalma 95%-t elvesztette! De még a sárgarépa, ami a legkevésbé károsodott is csak a vitamintartalma 60%-t tartalmazta a 24 évvel azelőttihez képest.
A probléma nem csak nálunk lépett fel, már 2005-ben egyértelműen publikálta az Amerikai Dietetikus Szövetség, hogy kialakult az ételeknek egy nagyon keresett csoportja, amely energiában igen gazdag, de vitaminban és más mikrotápanyagokban szegény (gondoljunk csak a félkész köretekre, péksüteményekre, vagy a rengeteg féle lisztre).
Más kutatások szerint, ahol 43 féle kerti zöldségek hasonlítottak össze 1950 és 1999-ben sem hozott szebb eredményt: 43 élelmiszerben kimutathatóan csökkent a 6 fontosabb vizsgált tápanyag közül egynek vagy többnek az aránya (fehérje, kalcium, foszfor, vas, riboflavin (B), aszkorbinsav (C-vitamin)).
A probléma az, hogy az intenzívebb mezőgazdaság olcsóbbá teszi a zöldségeket, és azzal már nem feltétlenül törődnek a mezőgazdasági cégek, hogy ezt milyen áron, milyen mértékű tápelem tartalom csökkenéssel érik el…
Egyrészt nagyszerű, hogy így több ember jut(hat) élelmiszerhez, viszont ez a jelenség is hozzájárul, hogy a fejlett országokban a nem minőségi élelmiszerek túlfogyasztásával létrejöjjön az „éhező elhízottak” rétege, akik ugyan általában kalóriában jóval többet fogyasztanak a szükségesnél, azonban minőségileg éheznek.
Ráadásul a mikrotápelem hiány miatt még jobban sóvárognak, a megszokások miatt azonban az általuk elfogyasztott „élelmiszer” még kis mértékben is alig tudja kielégíteni a test szükségleteit.
És, hogy mit lehet tenni?
Ügyeljünk a zöldség és gyümölcsfogyasztásra, hiszen ezek nem csak (még ha csökkent mennyiségben is) tartalmaznak mikrotápanyagokat, de igen fontos szénhidrát és rostforrások is! Próbáljunk szezonális és helyi zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hiszen az utazás és tárolás közben jelentősen csökken a vitamintartalmuk!
Figyeljünk a hiánytünetekre és ne féljünk táplálék kiegészítőket és vitaminokat fogyasztani, azonban annak mindig legyünk tudatában, hogy ez csupán egy kis extra segítség nem pótolja a változatos és kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges, aktív életvitelt!
>> Peak-tipp! A Mega AZ vitamin legnagyobb előnye például PONT a SZEMÉLYRESZABHATÓSÁG, azaz úgy adagolhatod, ahogy Neked a legjobb!
Ha olyan mega vitamin és ásványanyag dózist szeretnél szedni, mint amilyen az ajánlott adagolásban szerepel, akkor napi 8 db kapszulát kell bevenned, lehetőleg az egész napra elolsztva.
Minden kapszula tartalmazza az összes hatóanyagot, igy az adagolás a te kezedben van!
Ha nyár van szedhetsz csak napi 4 db kapszulát, ha 50 kg a testúlyod, szedhetsz napi 6 db kapszulát, mert a napi 8 kapszula 75 kg-os átlagtestúlyú sportolóra van szabva.
Ha a Mega A-Z-t normál vitamin kiegészítőként szeretnéd szedni, akkor csak napi 2 db kapszulát vegyél be.
Tudtad ezt?
A természetben fellelhető tápanyagok – így a vitaminok, ásványi anyagok is, akkor fejtik ki legjobban a hatásukat, ha az evolúció során kialakult természetes kis közegében vannak – magyarán ezzel együtt fogyasztjuk őket. Egy szimpla aszkorbinsav messziről sincs a “természetes” közegében – hiszen akár a csipkebogyóban, akár a szőlőmagban más anyagok, antioxidánsok vannak.
Ezért mindenképp ne csak egy sima aszkorbinsavat válassz!
A Peak esetén a szőlőmagból kivont C-vitamin hatása például akkor érvényesül a legjobban, ha a saját környezetében van! EZÉRT nem csak egy snassz aszkorbinsavval tudjuk le a C-vitamint, hanem mellé polifenolokat és a szintén szőlőmagból kivont OPCs-t is beletesszük – hogy a vitaminunk teljesen “otthon érezze” magát – és maximális hatékonysággal szívódon fel!
További immunerősítő tippek ITT!
multivitamin
multivitamin kiegészítő
Referenciák:
Darmon et al. (2005): A Nutrient Density Standard for Vegetables and Fruits: Nutrients per Calorie and Nutrients per Unit Cost – Journal of the American Dietetic Assosciation 105 (12): 1881-1887.
Davis et al., (2004): Changes in USDA Food Composition Data for 43 Garden Crops, 1950 to 1999
Journal of the American College of Nutrition 23(6)669-682.
Drewnowski & Rehm (2013): Vegetable Cost Metrics Show That Potatoes and Beans Provide Most Nutrients Per Penny - http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0063277