-+=
Olvasási idő: 3 perc

Az Európai Unióban hazánknak, Magyarországnak az egyik legkisebb a halfogyasztása. Csupán átlagosan évi 4,6 kg-t eszünk, szemben például Svédország 33,2 kg-s fogyasztásával. Pedig a hal igazi szuperélelmiszer: magas a fehérje tartalma és alacsony a kalória értéke, számos jó féle zsírt tartalmaz (mint például a sokat emlegetett Omega 3!). Jó forrása a zsírban oldódó vitaminoknak is.

Igazi diétás élelmiszer lehetne mégsem esszük eleget.

Zsírértéke alapján megkülönböztetünk „zsírosabb”: ponty, harcsa, tonhal, lazac, hering és szárazabb húsú fajokat: süllő, amúr, tőkehal, heck, busa. Fontos azonban hozzátenni, hogy a tartásmód és az állat életkora és táplálkozása is nagyban befolyásolja a húsának zsírtalmát.

Talán azért, mert nem ismerjük őket eléggé. Ezen próbálok meg most segíteni! 

1. Tonhal:

Ki ne szeretné a tonhalsteak-t? Frissen, sütve és párolva vagy konzervként is alapvető alapanyaga egy egészséges étrendnek. Viszont fontos tudni, hogy bizonyos halászati technikák (például a kotró hálózás), nagyon környezetszennyezőek, ezért ha tehetjük, ügyeljünk, hogy milyen forrásból szerezzük be a halat.

Nem érdemes viszont lemondani a fogyasztásról, hiszen a húsa szelént, magnéziumot, B vitamint és Omega 3 zsírsavakat is nagy mennyiségbe tartalmaz.

Tápanyagtartalom (100g): 144 kalória; 23.3 g fehérje; 4.9 g zsír

Totálisan Ingyenes a kiszállítás! + 33%OFF mindenre! Csak pár nap!

2. Lazac:

Lehet még nem tudtátok, de a lazac rózsaszín színét az „astaxantin” nevű kémiai molekula adja, amely rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a vérben lévő gyulladást jelző fehérjék szintje (tehát maga a gyulladás is). Bőségesen ellátott Omega zsírsavakkal, növeli az immunrendszer aktivitását és a genetikai hibajavító mechanizmusok működését. Tehát: nem hibásodik meg a sejt, tehát: lassabban fogunk öregedni.

Fontos azonban ügyelni, hogy a számtalan egészségre gyakorolt jó tulajdonsága elsősorban a vadlazacnak van meg, a tenyésztett lazacok sok esetben nem csak jóval zsírosabbak, de a zsírjukban számos kémiai anyag kumulálódott (felgyűlt nagy koncentrációban)

Tápanyagtartalom: 131 kalória; 22.3 g fehérje; 4.6 g zsír

3. Harcsa:

Hogy miért? Mert hazai, egészséges, igen kiváló a beltartalmi összetétele is! A tengeri halakkal szemben nagy előnye, hogy JÓVAL olcsóbban hozzá lehet jutni a friss verzióhoz. Elég magas a D vitamin tartalma és ahogy az általában jellemző a halakra jó a zsírprofilja is

Tápanyagtartalom: 95 kalória; 16.4 g fehérje; 2.8 g zsír

4. Pisztráng:

Szintén egy hazai, zsírszegény „fehér húsú” halról beszélünk, amely csak igen tiszta vizekben képes megélni. Sok benne az esszenciális zsírsav, az A, B12 és a D vitamin. Nagy előnye, hogy a füstölt változatban sem csökken jelentősen az Omega 3 és D vitamin tartalom.

Tápanyagtartalom: 110 kalória; 21.2 g fehérje, 2.7 g zsír Plusz bónusz, hogy számos élvezetes recept van vele, amely tényleg gasztronómiai élményt tud nyújtani a legszigorúbb diéta idején is.

5. Ponty:

Muszáj írnom Nektek, Magyar Nőknek erről a halról. A ponty mindenhol ott van a hazai konyhában. Fontos azonban figyelni, hogy honnan szerezzük be,mert bizonyos tenyésztett példányok NAGYON zsírosak tudnak lenni. Jó hír viszont, hogy könnyű ezt a zsírt lefejteni a hústól. Nagy előnye, hogy tényleg kifejezetten olcsó fehérje forrás, amihez bárhol hozzá tudunk jutni.

A közhiedelmekkel ellentétben a pontyban is egészséges zsírsavakból tevődik össze a zsírprofil és magas a fehérje tartalma is.

Tápanyagtartalom: 127 kalória; 17.8 g fehérje; 5.6 g zsír

6. Tilápia: Olcsó és megfizethető. Azt, hogy milyen környezeti és morális problémákat vet fel a fogyasztása már korábbi cikkünkben kitárgyaltuk. Mégis, tudom, hogy manapság sokaknak fontos lehet az anyagilag és beszerezhetőségben is jó ár-érték arányú fehérje forrás. Ezeknek a kritériumoknak maradéktalanul eleget tesz ez a hal.

Tápanyagtartalom: 96! kalória;20.1! g fehérje; 1.7 g zsír

Több étrend tipp ITT!

Halak

Halak diétában

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!

Referenciák:

http://www.eumofa.eu/documents/20178/84590/EU+consumer+habits_final+report+.pdf/5c61348d-a69c-449e-a606-f5615a3a7e4c