Gondoltad volna, hogy még az alakformálásod sikere is múlhat rajta? A króm egy esszenciális nyomelem, ami a fehérje-, a szénhidrát- és zsíranyagcserében jelentős feladatot lát el. A króm részt vesz a makrotápanyagok normál anyagcseréjében, hozzájárul az inzulin vércukorszint-szabályozó hatásához. Fokozottan ajánlott tehát cukorbetegek számára.
Ha sportolsz, különösen fontos számodra, mert a króm jótékonyan befolyásolja az aminosavak felszívódását. Ezzel lecsökkenhet az edzések közötti regenerációs idő, előnyösen változik a test zsír-izom aránya.
Ha fogyni szeretnél, hatalmas segítséget jelenthet, mert csillapítja az édesség utáni vágyat. A test zsír-izom arányának befolyásolása végett csökkenthető a szélsőségesebb diétából adódó izomvesztés is. Sok diéta sikertelensége krómhiányra vezethető vissza, hiszen az ebből következő folyamatos édesség iránti vágyat lehetetlen leküzdeni. A krómhiány miatt az inzulin kevésbé hatékonyan végzi munkáját, miközben egyre több édeset kívánsz.
Króm
Mire jó a króm?
- segíti a cukoranyagcserét, kiegyenlíti a szervezet vércukorháztartását
- kedvezően befolyásolja az inzulin kibocsátást
- csökkenti az édességek iránti vágyat
- mérsékli az LDL-koleszterin mértékét, ami a cukorbetegség kialakulásában játszik szerepet
- elősegíti bizonyos aminosavak beáramlását az agyi vérkörbe, így mérsékli az étvágyat és az éhségérzetet
- javítja a sejtek oxigénellátását és anyagcseréjét, így segíti a szervezet regenerálódását és növeli a teherbírását, teljesítőképességét, lassítja az öregedési folyamatot
- az izomszövetből segít eltávolítani a zsírokat, így szálkásít, fokozza az izomerőt és az állóképességet
- megakadályozza és csökkenti a magas vérnyomást, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében
- csökkenti a vizelettel ürített kalcium és hidroxiprolin mennyiségét nőknél, így segít a csontsűrűség menopauza utáni megőrzésében
Az átlagos napi szükséglet 50-200 mikrogramm. A túlsúlyosság és az inzulinrezisztanciával kapcsolatos egyéb problémák kezelésére napi 200-600 mikrogramm króm bevitele javasolt. Súlyos cukorbetegség és extrém túlsúly esetén a napi adagot érdemes 600-1000 mikrogramm értékre emelni.
Hol található króm?
A króm körülöttünk mindenhol megtalálható; a levegőben, vízben, talajban valamint ételeinkben is széles körben előfordul. Mint minden más nyomelem esetében, ételben lévő mennyisége igen kicsi.
Krómtartalmú élelmiszer
A króm étrendi forrásai
- Kagyló: 128 mikrogramm/100 gramm
- Brazildió: 100 mikrogramm/100 gramm
- Osztriga: 57 mikrogramm/100 gramm
- Datolya (szárított): 29 mikrogramm/100 gramm
- Körte: 27 mikrogramm/100 gramm
- Barna garnélarák: 26 mikrogramm/100 gramm
- Teljes kiőrlésű liszt: 21 mikrogramm/100 gramm
- Paradicsom: 20 mikrogramm/100 gramm
- Gomba: 17 mikrogramm/100 gramm
- Brokkoli: 16 mikrogramm/100 gramm
- Árpa (teljes gabona): 13 mikrogramm/100 gramm
- Mogyoró: 12 mikrogramm/100 gramm
- Sertéshús: 10 mikrogramm/100 gramm
- Kukorica (teljes szem): 9 mikrogramm/100 gramm
- Tojássárgája: 6 mikrogramm/100 gramm
- Marhahús: 3 mikrogramm/100 gramm
- Hering: 2 mikrogramm/100 gramm
A króm messze a legfontosabb ásványi anyag a glükózlebontásban. Legtöbbünk szervezetében sajnos nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, vagy egyenesen hiányzik. Ennek okai a következők lehetnek:
- az ételeinkben található természetes króm nehezen szívódik fel a szervezetben;
- kevés olyan táplálékot fogyasztunk, amely krómot tartalmaz;
- az élelmiszer-feldogozás során a krómtartalom gyakran elveszik;
- a magas cukorfogyasztás miatt a szervezet krómtartalékai csökkennek.
A fehér cukor, a finomliszt és a többi egészségtelen, magas szénhidráttartalmú étel nagy mennyiségű fogyasztása pedig jócskán megnehezíti a normál vércukorszint megtartását. A táplálékkiegészítőket leszámítva nincs igazán ideális megoldás a szervezet krómhiányának megfelelő pótlására.
Ha cukorbeteg vagy és még nem szedsz krómot, mindenképpen egyeztess orvosoddal, mielőtt belefogsz, hiszen a króm hatására megváltozik az inzulinszükségleted!