Hogyan született: A Peak Peanut Butter mogyoróvaj

Való igaz, hogy egyre jobban tetszik nekünk ez a “termékfejlesztősdi”, de be kell vallanunk, azért egy kicsit magunkért is csináljuk. Hiába, szeretjük megkönnyíteni a saját dolgunkat, de ebben az a jó, hogy ezzel neked is segítünk. Jó, oké, első sorban miattad csináljuk. Most éppen a Peak Peanut Butter Mogyoróvaj a legújabb fejlesztésünk, aminek a kitalálásához nem kellett agysebész diploma, de okunk volt rá, hogy miért lett a legújabb gyártású termékünk!

Mogyoróvaj

PEAK-PEANUT-BUTTER-kicsiElőször is észrevettük, hogy az elmúlt hónapok alatt nem volt olyan nap, hogy valaki ne evett volna mogyorót a nap folyamán. Diétázunk – már ami a Peak munkatársak női részlegét érinti, odafigyelünk rá, hogy mit eszünk, de muszáj koncentrálnunk a melóban. Semmi olyan dolog, ami nálad ne lenne napirenden. A mogyoróban található zsírsavak megkönnyítik a koncentrációt, jobban pörög az agyunk tőle, mégis elmondhatjuk, hogy nem csokit nassoltunk. Belefér diétába? Igen, belefér, de kontrollált mennyiségben!

A bolti forgalmazásban kapható pörkölt, sós mogyoró jóval egészségtelenebb a natúr változatnál, a pörkölési eljárás folyamán használt pálmaolaj, valamint a rengeteg só miatt. Nem ajánljuk. De ha már mogyoró, akkor miért ne lenne inkább mogyoróvaj? Sokkal élvezhetőbb, lágyabb, egyszerűen szeretjük. Sőt, nálunk az irodában aki eddig nem szerette, mára már imádja.

Az első ok tehát adott volt a saját termék gyártásához, olyan mogyoróvajat készíteni, ami nem tartalmaz semmiféle hozzáadott anyagot, mégis finom, kellemes pörkölt íze van. Nem kevés időt fordítva a piac feltérképezésére, elmondhatjuk, hogy minden gyártó termékével szemben volt valami kifogásunk. A legtöbb mogyoróvaj az állagának megőrzése végett tartalmazott valamilyen hozzáadott anyagot, amelyik nem, az pedig ízre nem volt a legjobb. A Peak Peanut Butter minden szempontból tökéletes, állagra és ízre is!

Diétás mogyoróvaj

A másik szempont: Kinek van ideje a tökéletes mogyoróvaj elkészítésére? Nekünk nincs! Hidd el, neked se nagyon van!

Leírjuk miért, ami egyúttal a Peak Peanut Butter receptje is egyben. Nem titok, elkészítheted Te magad is, de nem fogod! 🙂

Kísérleteztünk egy kicsit. Közel 2 kg mogyoró megvásárlása után – ami valljuk be a kiskereskedelmi forgalmazásban lévő mogyoró nem éppen alacsony ára miatt nem kis összeg, jöhetett az igazi procedúra.

1. Tisztítsd és pucold meg a mogyorót.
Jó pár óra lesz, fájni fog az ujjad is, mire végzel. Figyelj rá, hogy úgy pucolt meg a mogyorót, hogy a belső héja maradjon rajta a mogyorószemeken. Ez a következő pirítási művelet szempontjából fontos, hiszen a héj nélkül pirított mogyorónak keserűbb íze van.

mogyoro-pucolas

2. Pörköld meg!
Tedd egy sütőtálcára a mogyorót, és kb. 180 fokon 20-25 percig pirítsd, közben egyszer rázd meg a tálcát, hogy a mogyorók másik fele is megpiruljon. Vigyázz, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor keserű lesz, és dobhatod ki az egészet.

3. Újra pucolás!
Miután kihűlt a mogyoró, tisztítsd meg a mogyorószemeket a héjától, nagyon könnyen le fog jönni.

mogyoro-pucolas-porkoles

4. Mogyoróvajasítási fázis!
Itt már látni a fényt az alagút végén, hiszen a közel fél napos előkészítési művelet után ez már megváltásnak számít. Itt már ne Te dolgozol, hanem a turmixgép.

Egy alsó késes mixerbe szórd bele a héjától megtisztított mogyorót. Állítsd közepes fokozatra és indulhat a vajasítási folyamat. Nem lesz rövid ez sem, legyél türelmes!

mogyoro-apritogep

mogyorovaj-apritasa

Időközönként állj meg és ellenőrizd az állagot. Ha szerencséd van, nem kell percenként a mixer oldalára tapadt mogyorót lekapargatnod, ez függ a gép típusától.

Egyre jobban láthatod majd, hogy kezd kicsapódni az olaj, és így válik simábbá,

mogyorovaj-porkoles

és simábbá

mogyorovaj-porkoles-hazilag

és simábbá a mogyoróvaj,

mogyorovaj-mixer

míg el nem éred a kívánt selymes és puha állagot.

mogyorovaj-kremesitese

A kész mogyoróvajat kanalazd bele egy zárható tárolóedénybe, majd tapasztald megdöbbenéssel, hogy ez a rengeteg mogyoró, amivel 1 napot szenvedtél, mire volt elég. Ennyire, egy falatnyi mogyorókrémre!

mogyorovaj-hazilag

 

Ezek után gondold át, hogy elkészíted Te magad, vagy inkább beszerzed az általunk már tesztelt Peak Peanut Butter mogyoróvajat, amibe garantáltan nem kerül bele semmilyen más adalékanyag. Olyan, mintha csak Te készítenéd!

PEAK-PEANUT-BUTTER-f

Nagy Csilla

Nagy Csilla

A Peak főszerkesztője vagyok. Fitnesz modellként indultam versenyeken, részt veszek a termékfejlesztésekben, és a Peak különböző projektjeiben, mint projektvezető.
Nagy Csilla
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Hogyan született: A Peak Peanut Butter mogyoróvaj
7 szavazat, 4.43 átl. szavazat (88% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

1 Trackback

Hogyan született: A Peak Peanut Butter mogyoróvaj
7 szavazat, 4.43 átl. szavazat (88% pont)
1952
Blog, Tudatos táplálkozás
, ,