Nos, az osztrák hüttékben ettem én már ilyenis, meg olyanis gőzgombócokat… vegyes érzésekkel. 😀 Úgyhogy gondoltam utánajárok, hogy házilag elkészítve milyen is lehet…
Nos tény, hogy az eredeti ugye kicsit hosszabb ideig készül ( – akinek erre nincs ideje, kedve, neki itt a 10 perces hamis gőzgombóc receptünk – ) de ez a recept sem bonyolult, meglátod!!!
A végeredmény meg isteni puha, gőzgombóc, amit EXTRA pikánssá a Peak mindenmentes mákkrémjével tehetsz! Ez egy AZONNAL EHETŐ mákkrém, kókuszliszttel lazítva (nincs kókusz íze!!, de tolakodó mák sem. Isteni nah! Főleg most a gombócba!)
TIPP! A sodót én egyszerűen Protein pudingból készítettem (ebből!) – mert gyors, főzni sem kell és 100% fehérje. Ez jól jön, ha mondjuk a gombóc főétel, és így nemcsak egy szénhidrátbombát eszel – ami persze cukormentes, de azért ennyit is tud 😀
ÉRDEKESSÉG!
A gőzgombóc ugye az osztrák-német konyha hagyományos tésztaféléje. Kelt tésztából készül, mely lefedett fazékban vízfürdőben gőzölődik és puha marad. Szilvalekvárral töltik leginkább – ez a Germknödel. Van egy másik változata a Dampfnudeln, amit tejes-vajas lében főznek-gőzölnek, ennek az alja inkább ropogósabb. Ezt nem töltik mindig.
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 20 perc |
Pihentetés | 1 óra |
Mennyiség |
db
|
- 400 gramm kelttészta liszt vagy fehér tönkölyliszt
- 30 gramm élesztő
- 60 gramm vaj
- 2 db tojás
- 150 ml tej
- 75 gramm eritrit
- cukoremntes szilvalekvár
- Peak Poppy Cream mákkrém
- Peak Keep Calm Casein fehérjepor madártej
Hozzávalók
A tésztához
Továbbá
|
- A gőzgombóc készítéshez használhatunk párolót, tésztaszűrőt, illetve számtalan konyhai eszközt., én wokot és salátaszűrőt használtam. Ez alá fogjuk tölteni a vizet, hogy a gombócok ne legyenek vízben. Fontos hogy JÓL LE LEHESSEN FEDNI!
- A tejet és a vajat megmelegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Az összes hozzávalót a dagasztógép üstjébe, vagy dagasztótálba mérünk, és összekeverjük. Ebbe öntjük az élesztős tejet és géppel összedolgozzuk.
- Ezután enyhén lisztezett asztalra borítjuk az elkészült tésztát, majd összedolgozzuk (felgömbölyítjük - kis, homogén gombóccá gyúrjuk.). Egy tálat vékonyan kikenjük olajjal, ebbe tesszük a tésztát, a felszínét is lekenjük olajjal vékonyan.
- 30-40 C-ra állított sütőben (nekem 50 fok az alja, szóval felmelegítettem erre a hőfokra, majd lekapcsoltam és ekkor tettem bele) vagy meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett asztalra borítjuk, hengerré sodorjuk. Felvágjuk annyi darabra, ahány gombócot készítünk belőle. Érdemes lemérni a teljes tészta súlyát, és azt osztani 8 részre. Nekem 97 grammos gombócok lettek.
- A darabokat egyenként kigömbölyítjük, majd kilapítjuk őket. Közepükbe egy kanálnyi szilvalekvárt vagy mákkrémet teszünk. Majd becsomagoljuk a tölteléket, alaposan összecsipkedjük az alját, hogy ne tudjon kinyílni, végül kicsit még gömbölyítjük, gömbbé formázzuk.
- Hagyjuk még kelni 15 percet - nekem mondjuk z első adag (3 db) ment is be a gőzbe, a többi tovább kelt - nem éreztem különbséget. Arra figyelj, hogy a víz forrjon, de ne érjen a gombócokhoz és pótold a vizet, ha kell a gombócok kiszedése után, Legyenek lefedve a gőzölés közben!
- 20 percig gőzöld, közben NE nyisd fel a fedőt!
- Az elksézített gombócokat sodóval, szórt mákkal, lekvárral és mákkrémmel kínáld!