A legkedvesebb pogácsa receptem – mert az eredetit a CUKRÁSZ ISKOLÁBAN tanultam, és igazából minimálisat változtattam rajta, hogy EGÉSZSÉGES, és picit alakbarátabb legyen – sőt extra fehérjét is csempésztem bele, mert nem akartam hogy a pogi csak egy zsír és szénhidrátbomba legyen. (SÓS sütikhez EZT a sütős fehérjeport használom.)
Igazából RÉTEGES, FOSZLÓS és PIHE PUHA, akár másnapra is – ennek titka a burgonya és a hajtogatás! DE NEM NEHÉZ!!
És hogyan tettük egészségesebbé, picit diétásabbá?
- tészta egy részét a krumpli alkotja, amit édesburgonyára cseréltem le. Ez nagy előny minden szempontból. Egyrészt nagyon szép, szinte hihetetlen sárga – narancssárga színt kapott, nagyon guszta!!! Ami pedig még fontosabb, hogy napokig isteni puha marad tőle a pogácsa és a beltartalmi értékeit is jelentősen javítja!
- Mindezek mellett a liszt egy részét a Peak FEHÉRJÉS bundázó porával helyettesítettem, hogy ezzel csempésszek bele egy kis fehérjét is!
- A maradék liszt pedig teljes kiőrlésű tönkölyliszt, aminek a fehérjetartalma, rosttartalma és vitamin- ásványi anyag tartalma is jelentősebb, lassan emeli a vércukrot – a sima liszttel ellentétben.
- Margarint NEM használok, mert roppant káros adalékok vannak benne. Helyette zsír és vaj kombináció van: a kettőnek más-más az állaga, jellege a sütiben, mindkettő EGYÜTT adja a foszlós, finom állagot. Zsírból sertészsír vagy kókuszzsír is jó. (Vajból volt már hogy zsírcsökkentettet kaptam, azzal is működik.)
Mi elvittük túrázni – Ozzy kutya is csillagos 5-ösre értékelte :))
EXTRA! Szeretnél főzni, sütni TE magadnak egészséges, nem hizlaló Karácsonyi nasikat?! Itt a SZAKÁCSKÖNYVEM Neked!
Ha szereted a receptjeimet, engedd meg hogy megmutassam? ISMÉT elkészítettük Neked a Peak Szakácskönyv 2. kiadását – online letölthető verzióban – és több mint 40 VADIÚJ DIÉTÁS recepttel.
Az online verzió OLCSÓBB, akár AZONNAL nálad van… és időt álló. Csak nyomtasd ki a receptet, ami kell.
(A könyv összes receptkét én csináltam, közben cukrászként is végeztem – hogy még több tudást és inspirációt tegyek bele – természetesen egészségessé alakítva – Tőke Szilvia) NÉZD MEG ITT, és akár AZONNAL Nálad is lehet minden recept!!!!
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 12 perc |
Pihentetés | 2-3 óra |
Mennyiség |
tepsi
|
- 200 gramm édesburgonya
- 200 gramm tönkölyliszt
- 50 gramm Peak Protein Bread bundázó por 53% fehérjével
- 75 gramm vaj
- 60 gramm sertészsír vagy kókuszzsír
- 15 gramm élesztő
- 1 db tojássárgája
- 50 gramm Skyr joghurt
- 75 gramm tej
- 15 gramm só
Hozzávalók
|
- A burgonyát főzzük meg.
- A lisztet, sót és a zsiradékot morzsoljuk össze - majd mehet bele a krumpli lereszelve.
- Morzsoljuk rá az élesztőt - majd mehet rá a tojás, tej, Skyr. Elég lágy massza lesz, ne ijedj meg.
- Gyúrjuk össze alaposan - és egy estét pihentessük hűtőben. Ha erre nincs idő, akkor is 2-3 órát várj.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki egy nagy téglalapra, 1,5 cm-re, majd hajtogassuk: 1. szimpla hajtás. (képen) Forgasd el a tésztát, egy hosszú "csík lesz" Ezt nyújtsd újra kb, 1,5 cmre. 2. jöhet a dupla hajtás. (képen) (Képek forrása: http://zsuzsasuti.blogspot.com/) Újra forgasd, és újra nyújtsd. 3. ismét egy dupla hajtás. A hajtogatások között NEM KELL szünet. A képek mutatják hogy kell.
- Nyújtsd ki 1.5 ujjnyira, nem kell magas, mert eldőlnek! Sodorgatni sem kell!
- Mintázd be a tetejét és kend át 1 tojással!
- Pogiszaggatóval kiszaggatod és mehet a sütőbe! (Sütőpapíros tepsire tettem)
- Előmelegítve 190 fokon 12 perc!