Mit is adhatna egy cukrász az Apukája szülinapjára?
Az imádott Eszterházy tortáját (cukormenetesen, liszt nélkül – pssszt! Nem vette észre – és szóvá se tette, pedig Ő aztán a legnagyobb kritikusom:)
Az Eszterházy torta pedig klasszikus cukrászsulis recept – természetesen, ahogy megszokhattátok, volt amibe belenyúltam, mert nemcsak törekszem a cukormentességre és a lisztmentességre – de van, amikor a torta is javul tőle.
Például ez az Eszterházy NEM VAJKRÉMES. Már a cukisuliban sem úgy csináltuk, mert ugye a dió zsírtartalma és amúgy a cukortartalom miatt egy nagyon nehéz sütemény. Helyette ez a 3 féle opció van:
— mi a cukrászsuliban tejszínnel lazítottuk, én pedig a Peak cukormentes diókrémet tettem hozzá plusz krémesítőnek – a vajnál kevesebb kalória, és brutálfinom ízt ad neki.
— most legutóbb mascarpone krémmel csináltam, nekem ez jobban bejött, mint a tejszínes… a tejszínnel amúgy is mindig az volt a parám, hogy rosszul verődik fel és szétfolyik. Mellé ugyanúgy a Peak cukormentes diókrémet tettem hozzá plusz krémesítőnek – isteni.
— ez egy nagyon absztrakt gondolat: de ha jobban le akarod nyomni a zsírt, Skyr joghurttal próbálkozz. Mellé ugyanúgy a Peak cukormentes diókrémet tettem hozzá plusz krémesítőnek – nem annyira az eredeti, de nagyon finom, és sokkal lightosabb:)
Ahol írtam hogy liszt/dió/keményítő (akár pudingpor), ott válasz Te, ami belefér a diétádba. A liszt alatt tönkölylisztet használtam, de szerintem zabbal is működik.
TIPP! Ha szeretsz sütögetni, akkor itt ne hagyd, az AZONNAL EHETŐ, CUKORMENTES KARÁCSONYI KRÉMCSOMAGOT – most kedvezményesen viheted, még áremelés előtt ráadásul! Kattints ide érte!
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 10 perc |
Pihentetés | 1 éjszaka |
Mennyiség |
szelet
|
- 230 gramm tojásfehérje kb. 7 db
- 230 gramm darált eritrit
- 150 gramm darált dió
- 50 gramm dió/valamilyen liszt/keményítő diétádtól függően - a dióval jobban fog törni, de óvatosan bánva vele működik.
- 5 gramm fahéj
- 70 ml tej (sűrítő része a tejadagnak)
- 85 gramm tojás sárgája kb 4-5 db
- 35 gramm dió/valamilyen liszt/keményítő
- 210 gramm tej (forralórésze a tejadagnak)
- 85 gramm darált eritrit
- 70 gramm dió
- 60 gramm Peak Sugarfree Walnut Cream cukormentes diókrém
- 250 gramm mascarpone vagy 30%tejszínhab (300g) vagy Skyr joghurt (300g)
- 15 gramm zselatin
- 60 gramm víz
- 50 ml rum/konyak/whiskey opcionális
Hozzávalók
A krém
|
- A tortalapokhoz megrajzolunk 5 db karikát (nekem 22 cm-es formám volt). MINDENT előkésztünk a tésztához: kimérünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A fehérjét asztali robotgéppel felverjük, kb. 70%-os készenlétnél menjen bele az eritrit. Utána óvatosan, hablapáttal a száraz rész - több adagban.
- Ezt a masszát 5 kupacra osztjuk a sütőlapokon, szétkenjük spatulával egyenletesen. A 180 fokon süssük 12 percig, hőlégkeveréssel. !!! A tepsin pihenhet a massza, ha nincs annyi hely a sütőben vagy nincs hőlégkeverésünk. Ha viszont a tepsibe se tudod kikenni, akkor inkább keverd ki több fordulóval a tésztát, mert az üstben összeeshet. A tésztát süsd jól át, de ne legyen száraz. Ha kihűlt, ÓVATOSAN szedd le a sütőpapírról.
- A krémhez a sűrítőanyagot elkeverjük: a 70ml tejet, a tojássárgát és a lisztet/diót/keményítőt. A forraló rész tejét feltesszük az édesítővel. Ha felforrt, belecsurgatjuk a sűrítőanyagot és gyorsan kavarva alaposan összefőzzük. Tegyük félre hűlni.
- Ha kihűlt habosítsuk fel a diókrémmel és a rummal. Keverjük hozzá a diót. A zselatint oldjuk fel hideg vízben, a tejszínhabot pedig verjük készre fel.
- Krém összeállítása: A krémalaphoz keverjük bele a tejszínhab felét. Tegyük a zselatint 30mp-re mikróba, majd öntjük ehhez a krémhez. Keverjük el. Végül mehet hozzá a tejszínhab második fele.
- A torta összerakása: osszuk 4 fele a krémet, és egyesével töltsük be a lapokat egy csatos formában. Az utolsó tortalap fordítva menjen rá, picit nyomjuk le, a tetejére nem kell krém! Hagyjuk másnapig dermedni. A tetejére cukormentes fehércsokiból és olvasztott étcsokiból készítsünk mintát.