-+=
Olvasási idő: 2 perc

Tudjuk jól, hogy diétás sütit csinálni volt anno a legnagyobb kihívás… de manapság annyira ráizgult a reform gasztro-ipar, hogy mindenhonnan paleo palacsinták, cukkinis browniek, túrós-gyúrós muffinok és proteines zabsütik folynak…

Ilyenkor tudod mi az IGAZI felüdülés? (Nem, nem a vodka szóda limekarikával…) hanem egy SÓS reform recept!!!

Szóval ennyi köszönő bevezető után… Ati szakácsunk multikulturális fogása következik!

Egy igazi multikulti kaját hoztunk a tányérra. Svéd is, görög is, magyar is. Elég menő, nemde?

A Hasselback burgonya eredete Svédországból jött, azon belül is egy Stockholmi étteremről nevezték el. Eredetileg sima burgonyából készül, harmonika szerűen bevagdosva, megtöltve minden finomsággal. A mi esetünkben a hagyományos burgonyát batátára cseréltük (gyerekkori nevén: édesburgonya) és zsírszegény sonkával, sajttal, hagymával töltöttük és tettünk bele még feta sajtot is. (Sajtimádóknak ez felér majdnem egy orgazmussal :))

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

És itt még nincs vége az élvezeteknek, mert köretként tzatziki landol mellé, mely Görögországból származik.

És, hogy mitől lesz Magyar is? Attól, hogy nem uborkából készül, hanem retekből. Jó kis Magyar retekből… KI NE HAGYD, örök kedvenced lesz.

Ha nem kell durván figyelned a makrókra, akkor készíthetsz a burgonya tetejére zablisztből besamel mártást. Ez is egészséges verzió, megmutatjuk hogy… persze ha kicsit szűkös az aznapi kalórialimit, akkor el is hagyhatod…. nem fog csorbulni a multi-burgi élvezeti értéke!

> Peak-tipp! Ha a mártás már túl sok, akkor ízesítsd a burgit a Walden Farms kalóriamentes szószaival!

Tápanyagadatok
Hasselback burgonya - retek tzatzikivel
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 532 Ebből zsírsavak (kcal) 135
% DV (napi érték)*
Összes zsír 15g 23%
Szénhidrát 74g 25%
Fehérje 23g 46%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).
Tápanyagadatok
Hasselback burgonya - retek tzatzikivel
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 532 Ebből zsírsavak (kcal) 135
% DV (napi érték)*
Összes zsír 15g 23%
Szénhidrát 74g 25%
Fehérje 23g 46%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 15-20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
A burgonyához:
  • 4 db édesburgony 200 g-os/db
  • 100 gramm szeletelt sonka
  • 6 szelet light trappista sajt
  • 1 db hagyma
  • pár szelet feta sajt
  • 4 evőkanál kókuszzsír
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
A besamel mártáshoz
  • 500 ml tej
  • ízlés szerint reszelt light sajt
  • 100 gramm light maragin
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • ízlés szerint só, bors, szerencsendió
A Tzatzikihez
  • 300 gramm retek
  • 200 gramm görög joghurt
  • 1 kiskanál mustár
  • pici citromlé
  • ízlés szerint só, brs
Előkészítés 15-20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Mennyiség
darab
Hozzávalók
A burgonyához:
  • 4 db édesburgony 200 g-os/db
  • 100 gramm szeletelt sonka
  • 6 szelet light trappista sajt
  • 1 db hagyma
  • pár szelet feta sajt
  • 4 evőkanál kókuszzsír
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
A besamel mártáshoz
  • 500 ml tej
  • ízlés szerint reszelt light sajt
  • 100 gramm light maragin
  • 100 gramm zabpehelyliszt
  • ízlés szerint só, bors, szerencsendió
A Tzatzikihez
  • 300 gramm retek
  • 200 gramm görög joghurt
  • 1 kiskanál mustár
  • pici citromlé
  • ízlés szerint só, brs
Elkészítés
  1. Az édesburgonyákat meghámozzuk és két fakanál közé tesszük, majd fél centinként bevagdossuk a fakanálig.
  2. Egy tálban összekeverjük a zsiradékot, a fűszerekkel - sóval és borssal. Alaposan bekenjük vele a burgonyákat.
  3. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. Süssük addig alufóliával takart tepsin, amíg megpuhul (nálam ez 45 perc volt)
  4. Hűtsük le és a burgonya réseit, és töltsük meg a feldarabolt sonka, hagyma, sajt szeletekkel - és süssük tovább, amíg a sajt megpirul!
  5. A besamel mártáshoz a vajat olvasszuk, apránként keverjük hozzá a tejet, és sűrűsödésig főzzük. Tegyünk bele egy kis marék reszelt sajtot. Öntsük a burgonyához és pirulásig süssük.
  6. A retek tzatzikihez a retket nagylyukú reszelőn reszeljük le és sózzuk meg. 10 perc állás után nyomjuk ki a levét
  7. Az összes többi hozzávalót egy tálban keverjük el és adjuk a retekhez és vegűl azzal is keverjük el.

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.