Ki mondta, hogy ünnepnap kell egy tökéletes pozsonyi kiflihez? Vagy esetleg nem lehet találni minden napban valami ünnepelni valót? Roppanós, mutatós, omlós, és belül csurig töltve diókrémmel. A kedvenc cukrászsuli receptem ez lett!!! De természetesen itthon már a magam útját jártam, és egészséges kiadásban megcsináltam!
Nálunk BIZTOS, hogy Ő lesz a Karácsony bejglije!
Az eredeti >> így módosítsd!
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
– búzaliszt >> fehér tönköly és tk. liszt (zab NEM jó!) – a tönkölyliszt fehérjetartalma magasabb, és több vitamin, ásványi anyag van benne. Önmagában a fehér tönköly is gyorsan felszívódó, ámde a teljes kiőrlésűvel keverve már ez javítható, rostban gazdagabb lisztkeverék lesz. Én ezt max 50-50%ban keverném, de ha szépen szeretnéd, hogy látszódjon a márványozás és a diótölti, akkor inkább fehér tönkölylisztnél maradj!
(A fehérjeport a sütibe elv is részlegesen működik, én itt maximum 5-10% váltanám ki, és KIZÁRÓLAG kazeinnel. A tejsavó rettentően szárít, és ebben a sütiben nincs sok nedvesítő anyag, ami ezt ellensúlyozná.)
– margarin >> vaj. A margarin egy ipari hulladék, nincs mit szépíteni. Arra találták ki, hogy a vaj olcsóbb és minőségtelenebb alternatívája legyen. A hírhedt transz zsírok is hozzá köthetőek, amelynek egészség károsító hatásairól tele van a net. Nem utolsó soron egyáltalán nincs olyan finom íze, mint egy igazi vajnak.⠀
– porcukor >> édesítővel kiváltható, nem kell kovászt készíteni az élesztőből. (Illetve az élesztő nemcsak cukorral, hanem minden szénhidráttal táplálkozik, így a liszttel is.)
– tej >> lehet zsírszegény/laktózmentes is⠀
– vaníliás cukor >> 15g Keep Calm madártejes kazein – igen, überfinom! – vagy az ÚJ Flawpowder ízesítő porok, amelyek szénhidrátszegények! (A receptben vaníliás íz helyett most az ALMÁSRÉTES ízűt használtam, nagyon finom vaníliás-fahéjas aromát adott!)
VÉGÜL! Ha tetszett ez a recept, vagy megszeretted a receptjeimet – és szeretnél részese lenni a VADIÚJ Peak Szakácskönyvem több mint 40 hasonló egyszerűségű diétás receptjeinek, akkor MÉG meg tudod szerezni a Szakácskönyvem! (LIMITÁLT nyomású!)
Előkészítés | 30 perc |
Sütés/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 1 óra |
Mennyiség |
db
|
- 500 gramm tönkölyliszt (fele lehet tk.is)
- 10 gramm Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por almás rétes íz 250g
- 200 gramm vaj
- 50 gramm por állagú édesítő
- 10 gramm só
- 10 gramm friss élesztő
- 150 gramm tej
- 20 gramm tojássárgája
- 500 gramm darált dió mákos esetén 500g darált mák!
- 125 gramm víz
- 250 gramm eritrit
- fél db citrom és narancshéj
- 10 gramm Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por almás rétes íz 250g
- 2 evőkanál Peak Sugarfree Walnut Cream cukormentes diókrém
- 2 evőkanál Peak Poppy Cream mákkrém mákos tölti esetén
Hozzávalók
A kifli tésztához
A diókrémhez (lehet kevesebb adagnyi is, nekem maradt ki)
|
- A nyersanyagból elsőnek a lisztet, vajat, édesítőt, sót összemorzsoljuk. rugalmas tésztát gyúrunk. Utána belemorzsoljuk az élesztőt. Végül a tejet és a tojást - és ruganyos gombócot gyúrunk. Hűtőben pihentetjük kb fél órát.
- A diótöltelékhez a vízből és az édesítőböl szirupot főzünk, és leforrázzuk a diót. Ezután keverjük hozzá a diókrémet és az ízesítőt.
- Pihentetés után a tésztát 30 g-os darabokra osztjuk, felgömbölyítjük, és oválisra nyújtjuk - LISZTMENTES felületen.
- A tészta felső részére tesszük a szivar alakúra sodort dió tölteléket (25g) és szorosan feltekerjük, a széleit is lezárva. Megsodorjuk, majd patkó alakúra formázzuk.
- Felületét megkenjük 1 tojás és 2 tojássárgájának keverékével - hagyományos ecsettel. Hűtőben szárítjuk a tojást a tészta felületére, majd ismét lekenjük, ügyelve arra, hogy mindenhol rendesen le legyen kenve. 1 db pozsonyi kifli 30 g tésztát és 25 g tölteléket tartalmaz.
- Hőlégkeveréssel 180-os sütőben készre sütjük (kb. 15 perc).