-+=
Olvasási idő: 2 percFebruár a farsang és a fánkok időszaka is 🙂 A zsírban sülő fánkokért egyáltalán nem vagyok oda – ellenben a képviselőfánkokért rajongok!
A tésztát nagyon könnyű viszonylag egészségesen elkészíteni:
- a liszt helyett RIZSLISZTET simán használhatsz. A zabliszt és a teljes kiőrlésű verziót is kipróbálhatod, de 100% nem javaslom, mert elnehezíti az amúgy könnyű tésztát
- cukor elhagyható a tésztához és a krémhez is
- a zsíradék esetén én vajat használok
- a krémnél jött a LEGNAGYOBB ÚJÍTÁS: full proteinesre készítettem: csak Skyr joghurt és a Peak Diet Protein pisztáciás ízű fehérjéje került bele egy kis cukormentes málnalekvárral! Mesééés!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 45 perc |
Mennyiség |
db
|
Hozzávalók
A tészta
- 100 gramm rizsliszt
- 100 gramm víz
- 100 gramm vaj
- 1 csipet só
- 3 db tojás
A krém
- 300 gramm görög joghurt vagy skyr joghurt
- 200 ml tejszín
- 60 gramm Peak HBN Diet Protein - Pisztácia
- cukormentes málnalekvár
Hozzávalók
A tészta
A krém
|
Elkészítés
- A vajat, a sót és a vízzel együtt felforraljuk. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva kavarjuk, "égetjük" a tésztát (resztelés). Nagyjából ez 2-3 perc - a tésztának el kell válnia az edény falától.
- Ezután levesszük a tűzről, és a keveréket átöntjük egy másik edénybe. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, közben folyamatosan és alaposan keverjük az egészet. A 3. tojás után csekkold az állagot! A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami nagyjából megtartja a formáját a habzsákból kinyomva. (Ha nem ilyen szép krémes, akkor még egy fél-egész tojás kell bele).
- A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió nagyságú gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Sütés közben 3x-ra fognak nőni, hagyj helyet ennek!
- A fánkjainkat 200 fokon 15 percig sütjük, majd 180 fokon még további 20 percig. Semmi esetre sem nyitjuk ki a sütő ajtaját, amíg el nem készülnek. Ha már szép aranybarnák, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk őket még a melegben száradni.
- A krémhez felverjük a tejszínt és beleforgatjuk a fehérje port és a Skyrt. Édesítsd ha kell!
- A fánkokat megskalpoljuk 🙂
- Habzsákba töltjük először a pisztáciakrémet, és mindegyik süteménybe nyomunk a krémből, majd a málnából is. Végül a fánkok kalapját is felhelyezzük