-+=
Olvasási idő: 2 perc

Február a farsang és a fánkok időszaka is 🙂 A zsírban sülő fánkokért egyáltalán nem vagyok oda – ellenben a képviselőfánkokért rajongok! 

A tésztát nagyon könnyű viszonylag egészségesen elkészíteni:

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

  • a liszt helyett RIZSLISZTET simán használhatsz. A zabliszt és a teljes kiőrlésű verziót is kipróbálhatod, de 100% nem javaslom, mert elnehezíti az amúgy könnyű tésztát
  • cukor elhagyható a tésztához és a krémhez is
  • a zsíradék esetén én vajat használok
  • a krémnél jött a LEGNAGYOBB ÚJÍTÁS: full proteinesre készítettem: csak Skyr joghurt és a Peak Diet Protein pisztáciás ízű fehérjéje került bele egy kis cukormentes málnalekvárral! Mesééés!


Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 45 perc
Mennyiség
db
Hozzávalók
A tészta
  • 100 gramm rizsliszt
  • 100 gramm víz
  • 100 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 3 db tojás
A krém
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 45 perc
Mennyiség
db
Hozzávalók
A tészta
  • 100 gramm rizsliszt
  • 100 gramm víz
  • 100 gramm vaj
  • 1 csipet
  • 3 db tojás
A krém
Elkészítés
  1. A vajat, a sót és a vízzel együtt felforraljuk. Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva kavarjuk, "égetjük" a tésztát (resztelés). Nagyjából ez 2-3 perc - a tésztának el kell válnia az edény falától.
  2. Ezután levesszük a tűzről, és a keveréket átöntjük egy másik edénybe. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, közben folyamatosan és alaposan keverjük az egészet. A 3. tojás után csekkold az állagot! A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami nagyjából megtartja a formáját a habzsákból kinyomva. (Ha nem ilyen szép krémes, akkor még egy fél-egész tojás kell bele).
  3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió nagyságú gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Sütés közben 3x-ra fognak nőni, hagyj helyet ennek!
  4. A fánkjainkat 200 fokon 15 percig sütjük, majd 180 fokon még további 20 percig. Semmi esetre sem nyitjuk ki a sütő ajtaját, amíg el nem készülnek. Ha már szép aranybarnák, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk őket még a melegben száradni.
  5. A krémhez felverjük a tejszínt és beleforgatjuk a fehérje port és a Skyrt. Édesítsd ha kell!
  6. A fánkokat megskalpoljuk 🙂
  7. Habzsákba töltjük először a pisztáciakrémet, és mindegyik süteménybe nyomunk a krémből, majd a málnából is. Végül a fánkok kalapját is felhelyezzük

diétás fánk

diétás pisztáciás fánk

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.