Cukor, gabonafélék, zab, rizs, tésztafélék, gyümölcsök, sütik, csokik – csak ezekre kell figyelned, ha kontrollált szénhidrát bevitelű a táplálkozásod? A rejtett szénhidrátok alattomosan kúszhatnak be az étrendedbe, úgy, hogy észre sem veszed őket!
Ha a tudatos táplálkozás híve vagy, akkor jól tudod, hogy a sikeres alakformálásod nagy részben a napi szénhidrátbeviteltől is függ. Figyelsz a reggeli zabpehely mennyiségére, a rozskenyered vastagságára a délelőtti szendvicsben, méricskéled a gyümölcsök nagyságát, és az ebédhez kiporciózott rizs mennyiségét.
Azonban ezzel csak a tudatosan bevitt szénhidrátot tudod ellenőrizni!
Rejtett szénhidrátok
Legalább ekkora ellenség a rejtett szénhidrát, amelyeket anélkül juttatsz a szervezetedbe, hogy tudnál róla. Legfeljebb annyit veszel észre, hogy az alakformálásod egy helyben topog, nem változik a testösszetételed, vagy változik, de annyira kis mértékben, hogy tudományosan kifejezve nem szignifikáns! (Értsd: csak meghatározott szögből, enyhe félhomályban, kissé hunyorítva észlelhető, és csakis a jóindulat vezérelt látásmódban)
Hol találod a rejtett szénhidrátokat?
Nem, nem a dugiban elrakott kekszes dobozban, vagy a hűtő mélyén!
Rejtett szénhidrátok az ételekben
- Olyan ételekben, amelyeknél fel sem merül benned, hogy cukrot tartalmaznak, ezért a legnagyobb lelki nyugalommal eszed meg.
- Olyan ételekben, amelyekben inkognitóban szerepelnek, ezért a legnagyobb lelki nyugalommal eszed meg.
Hogyan tudod elhárítani a rejtett szénhidrátok támadását?
- Alaposan megnézed, mit vásárolsz!
Minden terméken már kötelező felsorolni a tápanyag összetételt. Ne rutinból vásárolj, legyél azzal tisztában, melyik ételed mit tartalmaz! Tudtad pl. hogy minden sonka tartalmaz cukrot, és a legtöbb ételízesítőben, villámpácban, fűszerkeverékben is megtalálod?
A zsírszegény termékeknél is sok esetben a „light” jelző a zsírmennyiségre utal, nem pedig a cukormentességre!
Értem én, hogy az a pici nem számít!
Ha úgy alakul a tested, ahogy szeretnéd, akkor ez igaz is! Azonban ha elégedetlen vagy a fejlődésed, alakulásod ütemével, akkor már számíthat! Nem arról van szó, hogy nem ehetsz meg reggelire 2 szelet csirkemell sonkát, hanem arról, hogy az esti salátádba ne kockázz bele egy fél rúddal!
- Tudod, milyen néven bújhatnak el a rejtett szénhidrátok!
Sok esetben nem cukor néven szerepelnek, de így is könnyen leleplezheted őket! Szerencsére a szénhidrátok esetében is az elnevezéseket a már halott latin nyelvből rakták össze a tudományok képviselői, meghatározott szabályokkal. Így a latin származású magyar „-óz” („-ose”) végződés jelöli az egyszerű cukrokat, és azok változatait.
Így ide tartozik a fruktóz (gyümölcscukor), a laktóz (tejcukor), a maltóz (malátacukor), a glükóz és a dextróz (szőlőcukor).
Ha a „cukor” feliratot nem találod sehol, de a szacharóz szerepel, akkor tudd, hogy ő pontosan az étkezési cukor, nádcukor, répacukor vagy juharcukor!
A szukralóz szintetikusan módosított nádcukor (szacharóz), néhány molekula eltérése miatt kalóriamentes édesítőszer.
Amit figyelmen kívül hagyhatsz!
A nagy molekulájú szénhidrátok, a poliszacharidok, a cellulóz (keményítő) és annak az alkotórésze az amilóz szintén –óz végződésű, ám szerencsére őket nem kell számolnod a napi szénhidrát mennyiségnél.
A keményítők a növények rostos vázanyaga, amit az ember emésztőenzimei nem tudnak lebontani, így a napi szénhidrátbeviteled szempontjából nem kell ügyelned rá, hiszen a tápcsatornán felszívódás nélkül halad át.
Most már képben vagy, hogy hol bújhatnak meg a rejtett szénhidrátok, legyél szemfüles, hogy sikeres legyél az alakformálásban!
Te megnézed a vásárolni kívánt új termékek összetételét?