Kedvenc karácsonyi figurám Rudolf, a kis piros orrú rénszarvas. Tavaly láttam egy sütis újságban, hogy valamilyen keksz alap volt szarvasnak kidíszítve úgy, hogy az agancsokat kis sós perecek képezték. Akkor nem jutottam el addig, hogy megvalósítsam, de lerajzoltam a receptes füzetembe. Most pont volt véletlenül otthon pár kis perec és rögtön megcsináltam a sütiket! Alapnak egészséges hozzávalókból linzer tésztát készítettem.
Karácsonyi süti
Hozzávalók a sütialaphoz:
- 150 g liszt (nálam 100 g szénhidrát csökkentett, 50 g teljes kiőrlésű tönköly)
- 80 g light vaj (vagy kókuszzsír, abból kevesebb is elég lehet, de ne margarin)
- 1 tojássárgája
- édesítő ízlés szerint (nálam 40 g stevia-eritrit keverék)
- rum aroma
- vanília aroma
- reszelt citromhéj
A díszítéshez:
- kis ropi perecek (kapható tönkölyből is)
- tojásfehérje
- sűrűre keverhető fehérjepor, vagy por édesítő
- piros ételfesték
- kakaópor, vagy instant kávé
Ha lekváros linzer is készül: cukormentes lekvár
Karácsonyi diétás süti
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrd össze. Ha nem áll össze, adj hozzá 1 ek. vizet. Nyújtsd ki a tésztát 2-3 mm vastagra és szaggasd ki a sütiket. Én a szarvasok fejéhez ilyen kis fához hasonló formát használtam, de gomba forma, vagy valami oválishoz hasonló is jó. Nekem 12 szarvasom lett, mert ennyihez volt elég perecem. A többi tésztából még 20 db virágot szaggattam.
Süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben. Nagyon figyelj rá, mert amint picit barnulni kezd, készen van. Még melegen díszítsd ki őket: tojásfehérje segítségével ragaszd a szarvasok fejére a pereceket, ez lesz az agancsuk.
Az orrokat és szemeket én sűrűre keverhető, kazein tartalmú fehérjeporból csináltam. Kikevertem kis vízzel a protein, pirosra színeztem, majd kis díszítő fecskendőbe tettem és megrajzoltam az orrokat.
A szemekhez instant kávéval színeztem barnára a fehérjét, mert kakaó épp nem volt otthon, de azzal még jobb. A díszítés egyébként a maradék tojásfehérjéből is elkészíthető, ha por állagú édesítővel kevered, majd azt színezed.
A linzer virágokat diabetikus lekvárral ragasztottam össze. A szarvasokat visszatettem a lekapcsolt, de még meleg sütőbe, hogy a díszítés jól megszilárduljon rajtuk és az agancsok is biztosan rájuk ragadjanak.
Jó sütögetést és készülődést! 🙂