-+=
Olvasási idő: 3 perc

vitaminban_gazdag_salataHa a fitt és egészséges életmódot követed, akkor a saláta kifejezés biztosan gyakori a szótáradban, illetve főszereplője konyhádnak, étkezéseidnek. A paletta széles skálán mozog, különböző ízvilággal és színekkel csábítgatnak. Ha van kiskerted, akár még termesztheted is, hiszen nem igényel különleges bánásmódot, környezetet. Így tutira mindig frissen kerül asztalodra!

Önmagában vagy más hozzávalókkal elkészítve a fejes saláta üdítő és jól emészthető előétel, melyet jó, ha remek élettani hatásai, nevezetesen magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt rendszeresen beiktatsz az étkezésedbe. Alacsony energiatartalma (100 grammban 13 kcal) és gyors telítettségérzet-keltő hatása miatt a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője, ráadásul nemcsak nyersen, hanem főzve is elkészíthető.

Vigyázz azonban arra, nehogy „zsírba fojtsd”, hiszen akkor már nem is annyira kalóriaszegény!

Saláta

Salátaleves: Furán hangzik, de nagyon finom! Egy kanál olívaolajat vagy kókuszzsírt egy kanál zabliszttel keverj el. Pirulás közben hozzáadok két-három cikk fokhagymát, fokhagymanyomón áttörve. Amikor megpirult, felengedem kb. két-három dl vízzel.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

Kézi habverővel folyamatosan kevergesd, nehogy összecsomósodjon. Add hozzá a megtisztított, leveleire szedett salátát (1 egész fej). Legfontosabb ízesítője a kapor, ami ízlés szerint kerül bele. Én kb. egy csapott teáskanálnyit szoktam beletenni. Pici só. Ha már puhulnak a levelek (összeesnek), akkor adj hozzá fél liter zsírszegény tejet. Forrald fel és kész. Utólag ízesítsd pici ecettel, édesítővel. Ez már egyéni ízlésed szerint történik, akárcsak a fogyasztása: melegen és hidegen egyaránt megállja a helyét.

Rukkola: kisméretű egynyári növény, borsos, rendkívül karakteres ízű, hosszúkás zöld levelekkel. Zsenge hajtásai világos színűek, és a spenóthoz hasonlítanak. Felhasználási területe sokoldalú, de erős kötődése van az olasz konyhához, a mediterrán térségből származik. Pizzák, tészták, sajtok, saláta keverékek elkészítéséhez használható, de önmagában is fogyasztható salátaféleség. Folsavat, béta-karotint, B komplex vitaminok egész sorát, C és K vitamint, nagyobb mennyiségű rezet és vasat, kisebb mennyiségben kálciumot, káliumot, mangánt és foszfort is tartalmaz. Rendkívül egészséges táplálék, vértisztító hatású, és csökkenti a gyulladásokat. Valóságos vitaminbomba, rendszeres fogyasztásával egyes szívproblémák is megelőzhetőek. A rukkolasaláta borsmustár néven is ismert.

Jégsaláta: kissé erősebb és durvább a karógyökérzete, mint a fejes salátának. Az első tőlevelek kúpos, fejszerű tőrózsát képeznek, a többi széles, lapát alakú levél pedig körülfogja. A levelek erekkel dúsan átszőttek, ezért is ropogósabb, mint a hagyományos saláta. Friss levelei főleg nyersen, salátaként kerülnek felhasználásra. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bíró salátaféle. Segít megelőzni a vérszegénységet, segíti a vérképzést, valamint jó hatással van az emésztésre. Személy szerint nekem ez a favorit, egyszerűen imádom.

Saláta a diétában

Madársaláta: Galamb, galambbegy vagy mezei saláta néven is elterjedt, levelei kisebb kötegekből állnak össze. Élénkzöld színű, alakja kanálra emlékeztet. A levelek lédúsak, enyhén édeskés ízűek, némi dió aromával vegyítve. Remek saláta alapanyag, célszerű frissen fogyasztani. Nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, magnéziumot, vasat, cinket és káliumot, béta-karotint, és omega-3 zsírsavakat. Jótékonyan hat az emésztésre, a csontokra, védi a szívet és az érrendszert, enyhíti a stressz tüneteit. A hideg évszakok salátájának is nevezik, mert képes akár egy enyhébb telet is átvészelni. A madársaláta háromszor annyi C vitamint tartalmaz, mint a hagyományos fejes saláta.

Római saláta: Levelei függőleges állásúak, világoszöld színűek és hosszúkásak, ropogósak, frissek. Utóbbi tulajdonságait a leveleken található erős bordázottságának köszönheti. A bordázott rész kissé kesernyés, a zsenge levélvég íze a dióra emlékeztet. A római saláta kellően megtisztítva hűvös és száraz helyen akár egy hétig is eltartható. A többi salátaféléhez hasonlóan sokoldalúan felhasználható, de leginkább a Cézár saláta alapanyagaként ismert. A leforrázott leveleknek a spárgára emlékeztető ízük van. Nagy mennyiségben tartalmaz A, B1, B2, B3, B6 és C vitamint, káliumot, folsavat, mangánt, krómot. Csökkenti a koleszterin szintet, segíti a vér áramlását. Serkenti az epe termelését, csökkenti a vérnyomást, megelőzi a csontritkulást.

Nálam egy finom saláta alapanyaga mindig a jégsaláta. Koktél vagy szilvaparadicsommal, fürtös vagy kígyóubival, retekkel, sajtokkal, néha egy kevés almával vagy főtt tojással, esetenként fekete olívabogyóval „színezem”, és legtöbbször egy kis almaecet kerül rá.

Laktató és nagyon finom! Neked mi a kedvenc kombód?

salata_leves_recept

Peak Girls – H. Renáta, olvasói bejegyzés

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!