A mogyoróvaj határozott kedvenc, a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt. Bár ízletes, sokan kíváncsi a mogyoróvaj egészségügyi előnyeire.
A földimogyoró és a mogyoróvaj olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek fokozhatják az ember szívének egészségét és javíthatják a vércukorszintet. A mogyoróvaj jó mennyiségű fehérjét biztosít, valamint nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat, például magnéziumot, káliumot és cinket.
1. Fogyás
Számos tanulmány azt sugallja, hogy a mogyoró és más dió fogyasztása elősegítheti az emberek testsúlyának megőrzését, vagy akár a fogyást is. Ennek oka lehet, hogy a földimogyoró fehérje-, zsír- és rosttartalmuknak köszönhetően javítja a jóllakottságot, ami a teltségérzet.
2. A szív egészségének javítása
A mogyoróvaj számos tápanyagot tartalmaz, amelyek javíthatják a szív egészségét, beleértve:
-egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA)
-többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA-k)
-niacin
-magnézium
-E-vitamin
3. Testépítők
Számos testépítő és fitneszrajongó különféle okokból sok mogyoróvajat eszik. Magas kalóriatartalmának köszönhetően a mogyoróvaj egyszerű módszer a kalória- és telítetlen zsírbevitel növelésére.
4. A vércukorszint kezelése
A földimogyoróvaj viszonylag alacsony szénhidráttartalmú élelmiszer, amely jó mennyiségű zsírt és fehérjét, valamint némi rostot tartalmaz.
5. A mellbetegségek kockázatának csökkentése
A mogyoróvaj fogyasztása, különösen fiatal korától kezdve, csökkentheti a jóindulatú mellbetegség kockázatát, ami növeli az emlőrák kockázatát.
A Peak 100%-os mogyoróvaj abban különbözik a többitől:
Nem tartalmaz emulgeálószereket SEM. SŐT semmiféle hozzáadott cukrot, sót, hidrogenizált olajokat és rejtett kalóriákat nem tartalmaz, csak 100% földimogyorót!
Hoztam nektek 3 Peak mogyoróvajjal készült sós receptet, amit akár ebédre vagy vacsira is el tudjátok készíteni!
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
1. Gyömbéres csirkegombócok mogyoróvajas szószban
Hozzávalók a csirkegombócokhoz:
-0,5 kg csirkemell
-2 cikk fokhagyma
-3 tojás
-2 db újhagyma
-3 evőkanál pankó zsemlemorzsa vagy kókuszliszt
-1 teáskanálnyi lereszelt gyömbér
– fél teáskanálnyi csípős paprika (aki szereti)
– só
– bors
Mogyoróvaj szószhoz:
-3 dl kókusztej
-3 evőkanál Peak Peanut Butter
-4 evőkanál szójaszósz
-ízlés szerint koriander
Továbbá:
-2 db sárgarépa
-1 piros kaliforniai paprika
-150 g fagyasztott zöldborsó
Elkészítés
- Daráld le a csirkét. Egy nagy tálba rakd bele a ledarált csirkét, tojást, zsemlemorzsát, zöldhagymát, csípős paprikát, fokhagymát, gyömbért, sót és borsot. Tiszta kézzel keverd össze és formálj golflabda méretű húsgolyókat.
- Helyezd egy nagy mély serpenyőt közepesen magas hőfokon, és fújd ki Shoprite kalóriamnetes olajsprayvel. (Azért jó, ha kalóriamentes olajsprayt használsz, mert a húsi nem ragad le, finom vajas ízt ad neki – ellenben már nem viszel be több kalóriát és zsírt -hiszen a receptben a mogyoróvajjal ezt megtettük, ami egészséges, de nyilán moderálni kell a zsírbevitelt, ha nem akarunk hízni.)
- Add hozzá a fasírtokat, és barnulásig pirítsd meg minden oldalról, kb. 5-6 percig. Lehet, hogy ezt tételenként kell megtennie, attól függően, hogy hány húsgombóc fér el a serpenyőben anélkül, hogy túlzsúfold őket. Amikor a húsgombóc megbarnult, helyezd át egy tányérra, és tedd félre.
- Csökkentsd a hőt közepesen alacsony hőmérsékletre, és tedd a kókusztejet, a mogyoróvajat, a szójaszószt ugyanabba a serpenyőbe.
- Addig keverd, amíg jól össze nem keveredik. Add hozzá sárgarépát, majd tedd vissza a húsgombókat és forrald fel. Fedd le az edényt, csökkentsd a hőt alacsonyra és párold 15 percig.
- 15 perc múlva vedd le a fedelet, és óvatosan keverd bele a borsót és a piros paprikát. Párold még 5 percig fedetlenül. Tálalhatod Basmati rizzsel, barna rizzsel, quinoával, spirálozott cukkinivel vagy édesburgonyával. Rengeteg szósz lesz, ettől finom! Díszítheted apróra vágott mézes mogyoróval!
2. Mogyoróvajas Quinoa saláta
Hozzávalók a salátához :
-1 tasak Quinoa
-150 g aprított lila káposzta
-2 db csíkokra vágott újhagyma
-2 db csíkokra vágott sárgarépa
-2 marék csíkokra vágott cukorborsó, de ha nincs akkor 2 marék bébispenót vagy akár mindkettő mehet bele
-ízlés szerint koriander
Mogyoróvajas szószhoz:
-1 evőkanál Peak Peanut Butter
-2 evőkanál szójaszósz
-1 teáskanál méz
-fél lime leve
-1 teáskanál lereszelt gyömbér
-1 ek MCT olaj (szuper egészséges, anyagcseregyorsító olaj – ami a felépítésének köszönhetően NEM rakódik le zsírként)
Elkészítés
- Főzd meg a quinoát, enyhén sós vízben.
- Közben készítsd el a mogyorószószt: A mogyoróvajat és a szójaszószt keverd simára. Add hozzá a maradék hozzávalókat, és keverd habosra. Ha a keverék túl sűrűnek tűnik, adj hozzá egy kevés vizet, hogy fellazuljon.
- Egy nagy tálban keverd össze a főtt quinoát, a felaprított káposztát, a sárgarépát, a cukorborsót vagy bébispenótot, a koriandert és a zöldhagymát.
- Keverd össze, majd öntsd bele a mogyorószószt. Keverd, amíg mindent enyhén bevonsz mártással. Kóstold meg, és ha még nem egészen csodálatos íze, adjon hozzá egy csipet sót. Oszd fel külön tálkákra és díszítsd földimogyoróval.
- Ez a saláta körülbelül 4 napig jól eltartható, letakarva és hűtőben tartva. Ha nem akarod, hogy az apróra vágott földimogyoró nedves legyen, tárold külön a többitől, és közvetlenül tálalás előtt díszítsd.
3. Mogyoróvajas sonkás quasadilla
Ha nincs sok időd főzni, ez a recept pikk pakk megvan és isteni finom!
Hozzávalók:
-1 db teljes kiőrlésű tortilla lap
-3 szelet csirkemell sonka vagy ha ízesebbet szeretnél akkor főtt sertéskaraj szeletek
-1 marék salátakeverék (saláta, Kaliforniai papria, répa, bebispenót, kukorica)
-1 evőkanál Peak Peanut mogyoróvaj
– 10 g lereszelt sajt
-1 evőkanál tejföl
Elkészítés
- Palacsinta sütőbe rakd a teljes kiőrlésű tortilla lapot. Kend meg a mogyoróvajjal.
- Mehet rá a sonka, saláta, sajt. Hajtsd ketté és pirítsd meg jól mindkét oldalát. Én a kezemmel picit le is nyomtam, hogy az ízek jól összesüljenek.
- Ha kész, ketté vághatod, öntsd le kis tejföllel, rakhatsz rá plusz kis sajtot.
- Tálaláskor snidling hagymát raktam még rá.
BÓNUSZ tipp, a diétázóknak! A Peak palacsintaporból szuper jó wrap alapot készíthetsz! Előnye, hogy több mint a fele fehérje, így kevesebb szénhidráttal akár egy könnyebb vacsi alapot is letolhatsz.
A videóban láthatod, milyen egyszerűen kisül, és hogyan eheted, akár édesen, akár sósan, szendvicsként, tortillaként! NÉZD:
mogyoróvajas receptek
sós mogyoróvajas receptek
Referenciák:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323781#peanut-allergies