Az elmúlt időszakban édesség-gyárossá váltam, de ma eljött az a pillanat, amikor a szervezetem egyensúlyért kiáltott! Ideje valami sósba harapni. 🙂 Szétnéztem a hűtőben, hogy mit is ehetnék, de a maradék spenótfőzeléken kívül nem sok mindent találtam. Ezzel csak egy baj volt: nem kívántam már ezt az állagot. Így jött az ötlet a muffinhoz. Ezzel két legyet ütöttem egy csapással: nem lesz kidobandó ételmaradék (igyekszem ezt mindig elkerülni), illetve sós falatkákhoz jutok. Az eredmény pedig meglepően finom! 😉
Hozzávalók (12 db rendes méretű muffinhoz):
- 30 dkg süteményliszt (diétának megfelelő)
- 365 g maradék spenótfőzelék
- 2 db tojás
- 10 dkg tofu (akár füstös ízű is)
- 50 g kókuszolaj
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szárított gyömbér
- 1 teáskanál feketebors
- 0,5 teáskanál só
- 50 g Peak Vegan Protein Fusion (semleges ízű)
- 150 g növényi joghurt
Elkészítése:
1. A száraz alapanyagokat tegyük egy tálba, keverjük össze.
2. Adjuk hozzá a nedves hozzávalókat, és kavarjuk csomómentesre a masszát. Érdemes a tofut csak a végén hozzáadni, hogy ne törjön apró morzsára, miközben dolgozunk a tésztán.
3. Porciózzuk ki a muffin formákba (én jobban szeretem a szilikonos mini muffin formát, mert kevesebb hulladékkal jár, és ezzel még a papírba ragadós muffintészta is remekül kisüthető – például a zabkorpás muffin tipikusan ilyen tésztájú).
4. Előremelegített 180 °C-os sütőben, hőlégkeveréses üzemmódban süssük 20-25 percig.
5. Jólesően faljuk be mind! 🙂
Ez a spenótmennyiség nem csinál intenzív spenót ízt a muffinnak, így nem csak magában tökéletes, hanem például kitűnő főzelékekhez hús helyett. Én sütöttem egy kis bacont hozzá, mert egyrészt belefér a mai napba, másrészt jól mutat a képen! 😛
Ha esetleg több spenótfőzelék marad ránk, nyugodtan beletehetjük mind, ekkor a joghurtot lassan adagoljuk a masszához, hogy ne legyen túlságosan is híg a tészta.
100 g muffin tápértéke: 203,8 kcal, 9,1 g fehérje, 25,3 g szénhidrát és 7,4 g zsír.
Jó étvágyat!