Kerüld el messziről a pékséget és süss sokkal finomabb kenyeret, ami ráadásul egészséges is és a diétádban is megállja a helyét. Fehérjében gazdagabb, szénhidrátban szegényebb, mi kell még?!
Szénhidrátszegény kenyér
Hozzávalók:
- 100 g zabliszt vagy quoina liszt (ha abszolút gluténmentes verziót akarsz végeredményül)
- 45 g kókuszliszt
- 15 g (kb. 2 ek.) útifű maghéj
- 60 g (2 adag) semleges fehérjepor
- 2 tk. sütőpor
- 1 tk. szódabikarbóna
- 280 g tojásfehérjelé
- 125 g zsírszegény joghurt
- só
- opcionális: magkeverék (tökmag, szezámmag, napraforgó). Ha nem szereted, nyugodtan elhagyhatod őket.
- egy kb. 21 x 10 cm-es kenyérsütő forma
Fehérjés szénhidrátszegény kenyér
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Tedd a száraz összetevőket egy nagyobb tálba. Egy külön edényben keverd össze a tojásfehérjét a joghurttal, majd jöhet a varázslat, szép lassan keverd össze a két tál tartalmát.
Dolgozd össze, viszonylag ragadós massza lesz a végeredmény.
Olayspray-vel fújd ki a kenyérsütőt, ha nem teflonos vagy szilikon anyagú, akkor ajánlatos még sütőpapírral is kibélelned. Viszont papírtól függően ez könnyen oda is ragadhat a megsült tésztához, amit nem éppen könnyű lehámozni a végén.
Öntsd a sütőformába a masszát, a tetejét még megszórhatod szezámmaggal pluszban.
Süsd 30-35 percig, amíg a teteje egy kicsit megpirul. Végezz tűpróbát, hogy a belseje is megsült-e rendesen.
Tedd ki egy sütőrácsra hűlni, majd borítsd ki a formából.
Tipp: Amit nem fogyasztasz el, ajánlatos a hűtőbe tenni, ahol pár napig megőrzi a minőségét. Akár le is fagyaszthatod, bár szerintem arra nem lesz szükség…
Tápérték a teljes mennyiségre:
120 g fehérje, 13 g zsír, 115 g szénhidrát
Szendvicsalapnak kiváló, de a reggeli rántottához is tökéletes kísérő!
Egészségedre!:)
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Legyél Te is Peak-pék és süss fehérjeporral egy extra szénhidrátszegény kenyeret!" című cikkhezSzia! A 280g tojásfehérje lé az kb hány tojásfehérjének felel meg? Köszi 🙂
Tojás méretétől függ, de kb. 7-8 db-nak felel meg.:)
Helló, van esetleg valami ötleted arra, hogy mivel tudnám helyettesíteni a tojásfehérjét? Sajnos allergiás vagyok….
Elhagyhatod belőle, de sajnos nem lesz olyan laza szerkezetű a kenyér tésztája. Próbáld meg egy kis élesztővel megcsinálni, a kelt tészta levegősebb.
Köszi, lehet, hogy megpróbálom.