-+=
Olvasási idő: 3 perc

Ha Te is allergiás vagy valamilyen élelmiszer összetevőre, akkor valószínűleg eltöprengtél már azon, hogy ennek ellenére hogyan tudsz kiegyensúlyozottan étkezni. Ha pedig esetleg a gyermeked érintett a témában, akkor még jobban aggódsz, hogyan tudod megfelelően élelmezni, hiszen egyes allergiával olyan sokféle élelmiszer eshet ki a napi táplálkozásodból, ami már aggodalomra adhat okot.

A kiegyensúlyozott étkezés alatt minden olyan táplálék megfelelő mennyiségben való bevitelét kell értened, ami szükséges a szervezetednek a megfelelő működéshez. A megfelelő táplálkozás nem csak a szerveid megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hanem az egészséged megőrzéséhez is. A táplálékokat hat csoportba sorolhatók:

  • fehérjék
  • szénhidrátok
  • zsírok
  • rostok
  • vitaminok és ásványi anyagok
  • víz

Mire vagy allergiás?

A fejlődésben lévő szervezetnek természetesen még nagyobb szüksége van ezekre a táplálékokra. Napjaink két legelterjedtebb allergiája a glutén- és szójaallergia, ugyanis a gluténérzékenyeknél gyakran alakul ki a szójával szemben is intolerancia. Sajnos ez a két összetevő a lehető legváratlanabb élelmiszerekben is felbukkanhat, így ha valamelyikre érzékeny vagy, akkor nagyon oda kell figyelned, hogy mit veszel le a polcról. A szóját pedig azért is nehéz felfedezni, mert ritkán szerepel alapanyagként, általában csak adalékanyagként jelenik meg az ételekben.

A gluténhoz hasonlóan a szóját is megtalálhatod egyértelmű helyeken, de vannak olyan ételek, amikben egyáltalán nem is számítanál a jelenlétükre. Azt valószínűleg nem kell magyarázni, hogy a tofuban, szója szószban, szója italban mind megtalálható a szója. Azt viszont, hogy kisebb mennyiségben akár a rizsmixek, csokoládék, fehérjeporok és szeletek nem feltétlen tudhattad. Továbbá az is újdonság lehet, hogy az élelmiszereknél felhasznált növényi olaj is általában szójából van. És sajnos a legtöbb tejtermékben is előfordulnak, mint például: joghurtok, sajtok stb.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Szerencsére a szója és gluténérzékenység annyira elterjedt betegség, hogy ezek bármilyen megjelenési formáját a gyártó kötelező feltüntetni a csomagoláson. Olyannyira, hogy akkor is figyelmeztető felirattal kell ellátni az élelmiszert, ha az nem is tartalmaz ilyen alapanyagokat, csak esetleg olyan gyárban készítették, ahol előfordulnak ilyen alapanyagok.

Allergiás vagy a szójára, de imádod a keleti konyhát?

A legnehezebb dolgod akkor van, ha szereted az ázsiai konyhát vagy édesszájú, esetleg vegetáriánus vagy. A legtöbb ázsiai étel szósza tartalmaz szóját és/vagy glutént (teriyaki, hoisin stb.). Ezeket az ízeket azonban utánozhatod szezámmag, gyömbér, fokhagyma, tengeri növényekkel és sóval.

A csokoládénál nehezebb a helyzet, mert bár manapság már rengeteg gluténmentes csoki létezik, ezek nagy része azonban szójalecitint tartalmaz. Jó hír azonban, hogy a legtöbb csokoládés péksütemény kakaóporral készül, így gyakorlatilag glutén-, és szójamentes.

Az allergénektől mentes ételek sorát a legegyértelműbb csoporttal lehet folytatni. A zöldségek, gyümölcsök, magvak, és babok (természetesen a szójabab kivételével). Ezen kívül a halak, és a tanyasi csirkéknél lehetsz biztos benne, hogy semmilyen allergént nem tartalmaz. Sajnos a legtöbb nagyüzemben tenyésztett állatot szójával etetik, így az megjelenhet azok húsában és így, a belőlük készült ételekben – például felvágottak) is.

Több kutatás is kimutatta, hogy a legtöbb gluténmentes diétán lévő ember sajnos nem visz be elegendő B-vitamint, kalciumot és vasat. Akik pedig szója- és gluténmentesen étkeznek ez a probléma még nagyobb mértékben áll fent. Ha Te is így étkezel, akkor érdemes ezekre odafigyelned. A legegyszerűbben babfélékkel, lencsével, hajdinával, bársonyvirággal, magvakkal és csonthéjasokkal tudod pótolni ezeket, mivel amellett, hogy ezek mind glutén-, és szójamentesek, B-vitamin, kalcium, vas és rost tartalmuk is kiemelkedő.

Manapság sokkal nagyobb előnnyel indulsz, ha allergiás vagy, mint akár csak tíz évvel ezelőtt. Egyrészről napról-napra egyre több allergénmentes termék kerül forgalomba, másrészt ma már kötelező feltüntetni ezek jelenlétét akkor is, ha csak esély volt rá, hogy a gyártás során érintkezett velük. Ezen kívül az interneten is egyre több receptet találsz, így változatosan tudsz étkezni. Ettől függetlenül mindig nyitott szemmel kell járnod, és figyelned kell a címkéken kiemelt allergénekre. De, ha semmit nem akarsz a véletlenre bízni, akkor érdemes a kifejezetten glutén- és szójamentes ételeket választanod.

etel-intolerancia-etelallergia

Ételallergia

Ételallergia diéta

Források:

Maria Beth Feuling: The balancing act – Nutrition and food allergy
Alexandra Anca: The total food allergy health and diet guide
Solane Miller: Allergic girl

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.