-+=
Olvasási idő: 3 perc

Az extrém mértékű idegrendszeri vagy fizikai terheltség – tehát, amikor keveset alszunk, sokat aggódunk, egész nap talpalunk, akkor eszünk, amikor tudunk és még másoknak is meg akarunk felelni, megnövekedett étvágyat okoz.

Emellett bizonyos hosszú távon berögződött rossz szokások, például, hogy mozi közben mindig nassolni kell, szintén okozhatnak az éhséghez hasonló érzetű vágyat az evés után. A lelki okok és a stressz mellett, azonban van számtalan olyan helyzet is, amelyek vissza-visszatérnek még a mindennapi nők életébe is. Ilyen lehet a havonta eljövő női periódus illetve az azt megelőző pár nap, vagy a sportoló nőknél a szálkásító időszak. Ilyenkor a szervezet a kalória hiányos állapotra, könnyen reagál éhségérzettel.

És akkor még nem is beszéltünk az ezer meg egy ingerről, ami a jutalomközpontunkat éri… Gondoljunk csak a csokoládéreklámokra, a pékségekben lévő friss kenyér illatra – pedig mindig megígérjük magunknak, hogy csak egy reggeli cukormentes presszóért futunk be, az irodában kirakott gusztusosabbnál-gusztusosabb nassolni valókra a meetingeken.

Természetesen én nem mondom, hogy egy kis éhség kibírhatatlan – bár egyre több pszichológiai és táplálkozástudományi tanulmány foglalkozik azzal, vajon tudunk-e/merünk- e még éhesnek lenni – de a személyes tapasztalataim alapján sokkal koncentráltabb vagyok, amikor nem a következő étkezésig való túlélésért küzdök. Legyen az csak 10 perc vagy néhány óra, akár kibírható, akár nem kellemetlen tud lenni a rendszeres erős éhségérzet, ezért összegyűjtöttem Neked néhány ételt, fűszert és gyógynövényt, amely segíthet az éhség elkerülésében.

1. Mandula

Tele van olyan ásványi anyagokkal és vitaminokkal, amik elősegítik, hogy csökkenjen a stressz-szintünk. Magas a rost és a „jó zsír” tartalma így sokáig laktat, emellett pedig még finom is.

2. Kávé

Bizonyítottan felpörgeti az anyagcserét és csökkenti az étvágyat. Csak arra vigyázzunk, hogy cukor nélkül, lehetőleg nagyon kevés (mag)tejjel fogyasszuk.

3. Avokádó

Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!

Egy kevés a salátádba és a benne lévő telítetlen zsírsavaknak, rostoknak köszönhetően sokáig telítettség érzetet biztosít. Érdemes azonban mértékkel fogyasztani, mert a kalóriatartalma gyümölcshöz képest kifejezetten magas.

4. Alma

Alacsony kalória tartalom, magas vízben oldódó rostok és sokáig lehet ropogtatni… Mi kell még?

5. Víz

Biztos ezerszer hallottad már, de nagyon fontos tényező! Sok ember keveri az éhséget és a szomjúságot. Mielőtt ennél, igyál egy nagy pohár vizet.

6. Levesek

Leginkább az átlátszó levű zöldséglevesek a legmegfelelőbbek, főleg ha a kalóriatartalmat is szem előtt tartjuk. Ha egy kevés fehérjével (csirkemell) fogyasztjuk sokáig marad a gyomorban és mivel elég nagy a térfogata, sokáig érezzük telinek magunkat. Vagy, próbáld ki a fehérjelevest!

7. Gyömbér

Élénkíti az emésztést, az anyagcserét és csökkenti az éhségérzetet. Minden súlycsökkenésre vagy testkép átalakításra vágyó ismerősömnek ajánlani szoktam.

8. Tojás

A természet szuperélelmiszere. Egyszerre fehérje, vitamin és jó zsír bomba. Sokáig laktat és a benne lévő albumin kifejezetten serkenti az izomregenerációt.

9. Zöld tea

Hasonlóan hat, mint a kávé, de a hatása kevésbé erőteljes viszont jóval tovább tart. Nem mellesleg kitűnő antioxidáns forrás.

10. Zabpehely

Az egyik legalacsonyabb GI indexű szénhidrátforrás. Számtalan módon elkészíthető, számos előnyös hatása van, például csökkenti a koleszterinszintet. Nem véletlen, hogy a legtöbb testépítő étrend alapja.

Ha pedig úgy érzed, hogy valóban leesett a vércukorszinted, de még nem jött el az étkezés ideje, a BCAA aminosavak nagyon sokat segíthetnek, hogy stabilizálják a vércukorszintet és látják el energiával a szervezetet, hogy a „többletből” ne legyen zsírpárna.


étvágycsökkentő

természetes étvágycsökkentő

Források:

Sarah Hull, Roberta Re, Lucy Chambers, Ana Echaniz, Martin S. J. Wickham
Eur J Nutr. 2015; 54(5): 803–810. Published online 2014 Sep 3. doi: 10.1007/s00394-014-0759-z PMCID: PMC4500840
Charlotte Erlanson-Albertsson, Per-Åke Albertsson
Plant Foods Hum Nutr. 2015; 70(3): 281–290. Published online 2015 Jun 27. doi: 10.1007/s11130-015-0491-8 PMCID: PMC4539357
Arthur P. Luff
Br Med J. 1931 Sep 19; 2(3689): 546–547. PMCID: PMC2315152

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.