-+=
Olvasási idő: 4 perc

Fontolgatod, hogy elhagyod a húst és áttérsz egy kicsit más életformára? Akkor jó helyen jársz! Hoztam Neked két beszámolót, ami talán segít az elhatározásban!

Az első az én személyes tapasztalatom! Avagy a vega = különc faj?! 🙂

Születésem óta vegetáriánus vagyok, nem kényszerítette rám senki, egyszerűen csak nem esik és nem is esett jól húst fogyasztani. Mondhatni “nem én választottam, így születtem.” 🙂

Kiskoromban próbáltak velem különféle húsokat etetni, de mindig a padlóra került, már a szagától is irtóztam, nem ízlett, nem esett jól, fura volt az állaga. Egész gyerekkoromban egy kínszenvedés volt az összes rokonlátogatás, ahol erőszakkal próbálták volna belém tuszkolni a pörköltet/rántott húst/húsvéti sonkát. Már előző nap gyomorgörcsöm volt a jelenettől…

> Peak-tipp! Manapság már szerencsére nem különc dolog, ha valaki vegán… így alap, hogy nálunk is van 100%-os vega Peak protein por!

Az étterembejárás is eléggé egyhangú volt régen számomra, választhattam a rántott sajt hasábbal vagy a rántott sajt rizzsel verzióból. (Na jó, néhol ha lehetett extrázni akkor párolt zöldséggel.)

(Bár én eszek húst, de CSAK csirkemellet, (igen, a kacsa-pulyka se játszik:)) megjegyzem, ott sem túl izgalmas egy ‘alap’ étterem menüje… natúr csirke, rántott csirke… minden másnál befigyel a béééjkön vagy más hússzármazék…-szerk.)  

Mindig mikor új „szemlélő” tartott velünk, meghökkenve kérdezte a rendelésem után, hogy “diétázol, hogy nem húst eszel”No igen… a rántott sajt mellett megjelent az étlapokon a rántott gomba, rántott karfiol, rántott brokkoli, rántott cukkini, mennyei volt…rántott-rántott hátán…nagyon diétás… 🙂 

Jókat kacagok, mikor még manapság is a juhtúrós sztrapacska pirított baconnel a vegetáriánus étkeknél van feltüntetve.

Dolgozzon helyetted a Zsírégetőd! A Munka Ünnepére: 33% OFF a Peak Zsírégetőidre!

A tejet se preferáltam soha, egy-egy kortyot ittam, de ízleni se ízlett és a testem se viselte jól, mióta bejöttek a növényi tejek (mandulatej, kókusztej stb.), azóta rászoktam a tejeskávéra, szerencsémre már növényi tejszínek is kaphatók, így a finom krémleveseket is élvezhetem.

Sokszor elítéltek, hogy nem vagyok normális, amiért nem fogyasztok húst. Anyukám nagyon sok bántást kapott, miszerint rosszul nevel és finnyás vagyok.

Nem tartom magam finnyásnak. Nem vagyok finnyásabb bármelyik húsevőnél, aki például nem szereti a brokkolit. Van aki a brokkolit nem szereti, van aki a húst.

Ennek ellenére, kifejlett, erős felnőtt nő vált belőlem. 

Kiskoromban is – egy-egy náthát leszámítva – egészséges és eleven gyerek voltam, nem lett semmi bajom, nem maradtam le a többiektől fejlődésben, csak azért mert nem fogyasztottam húst. 

Higgyétek el, ha a gyerek ódzkodik a húsos ételektől, nem biztos hogy jót tesztek vele azzal, hogy erőszakkal belekényszerítitek, mondván, hogy „egészséges”. 

Ti is biztos tapasztaltátok már, hogy adott élethelyzetben/korszakban más ételt kívántok… náthásan húslevest (én fokhagymalevest), szerelmi bánat idején csokit.
Az ember szervezete ösztönösen érzi és tudja, hogy mire van szüksége, ahhoz hogy egészséges legyen és megfelelően működjön. Van aki vegetáriánusnak született!

Sok különbséget nem fedeztem fel, a húsevő társaimmal szemben, talán csak annyit, hogy még tini koromban sem ismertem a pattanás fogalmát, nagyon szép volt a bőröm, most felnőttként pedig éveket letagadhatok.

És akkor ne csak az én véleményem legyen itt! Ágnes barátnőm beszámolóját is ideteszem, aki 20 éves korában döntött úgy, hogy elhagyja a húsfogyasztást.

“Állatok között nőttem fel, és habár többet levágtak közülük, én ezt már kisgyerekként sem gondoltam helyesnek, sőt. Mindig is társként, barátként tekintettem rájuk, így a húsevést, már egyre kevésbé tudtam összeegyeztetni a világnézetemmel. Szóval nálam legfőképp erkölcsi okai vannak, hogy 20 évesen végül is vegetáriánus lettem.

Sokan mondják, hogy ezzel nem fog csökkenni a világ húsfogyasztása, de úgy vagyok vele, hogy egyrészt sok kicsi sokra megy, másrészt pedig, ha mégse mentene meg a vegaságom egy állatot se a vágóhídtól, legalább nyugodt a lelkiismeretem és jól érzem magam a bőrömben.

Nem volt nehéz felhagyni a húsevéssel, viszont az elején pár hónapig folyamatosan éhes voltam. Bármit ettem, úgy éreztem, nem elég, de aztán hamar hozzászokott a szervezetem.

A bőrömön nagy változást nem vettem észre, de tény, hogy fiatalabbnak nézek ki a koromnál (állítólag), bár az is lehet, hogy ez inkább genetikai okokra vezethető vissza. Fogyni fogytam valamennyit, és stabilan tartom a súlyomat.”

Szóval! Akik kacérkodnak az átállással, azoknak első körben pár hasznos alaptipp!

  • A hús helyett ajánlanám a szejtánt, mint húshelyettesítőt és a tofut.  Nagyon finomak és rengeteg fajta receptet találni hozzájuk a neten. (Bioboltban, de kisebb nagyobb hiperekben is vannak már!) A szejtánt gyros “húsnak” is elkészíthetjük, tofuból kapni natúrt, de létezik fűszeres, füstölt és chilis is.
  • A vegáknak arra sem árt figyelni, hogy ne szokjanak rá a tésztaételekre, azok ugye könnyen hizlalnak és nem is túl egészségesek. Alternatívának jó, de akkor inkább valami egészségesebb, rostban gazdag tésztát válasszunk!
  • Attól mert nem eszel húst, még ehetsz, sőt egyél változatosan! Pakold tele a hűtőt friss, színes zöldségekkel, a mélyhűtőbe mehetnek a fagyasztott zöldség-mixek és máris kezdődhet a kreatív főzőcske.
    Szemet kápráztató, lelket nyugtató és nem utolsó sorban egészséges.

> Peak-tipp! Próbáltad már a legegzotikusabb protein porunkat, a Peak Slim Paleo proteint? Neeem?! Akkor hajrá! … és persze mindez plusz zsírégetőkkel!

Nem akarok senkit rábeszélni a hús elhagyására, de aki vállalkozik rá azt csak biztatni tudom! A sóvárgás ugyan úgy, mint a liszt és a cukor elhagyásakor, 1-2 hónap múlva elmúlik és teljesen természetessé válik ez az életforma! Hajrá!

Klassz vega recept ITT!

vegetáriánus

vegetáriánus életmód

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!