Európában szinte minden második embert élete során érintenek valamilyen szív- és érrendszeri betegség következményei, mint például a stroke, a szívroham vagy a tüdőembólia. E betegségek kialakulásához hozzájáruló alapvető folyamat az érelmeszesedés, amelyet általában az artériák megkeményedésének neveznek.
Nyilvánvalan az ÉLEMTMÓD itt is kulcstényező – (mozgás, helyes táplálkozás) – itt most erre nem térünk ki, hanem egy bíztató segítséget mutatunk be, ami segíthet a legtöbb „szív” ügyben: Ez a Natto, Nattokinese! – ez azért fontos, mert MÁR MEGELŐZÉSKÉPP is szedhető, hiszen nincs mellékhatása, mint a gyógyszereknek: ez egy természetes „kaja”.
Mi kapszula formában használjuk – itt elérheted Te is ezt a kis csodát!
Szójababból csodaszer?!
A natto, a Bacillus subtilis segítségével erjesztett szójababból készült sajtszerű élelmiszer, amelyet az ázsiai országokban több mint 2000 éve hagyományos ételként fogyasztanak.
A Natto tehát egy hagyományos japán étel, amit évezredek óta fogyasztanak: magas fehérjetartalmú, tápláló étel, amit az egészségre gyakorolt hatásai miatt is nagyra tartanak. Maga a natto egy nyers szójabab, amin egy baktériumfaj tenyészik, ez a Bacillus Subtilis, vagy más néven Bacillus natto. A baktérium megpuhítja a szójababot, így fogyasztják.
A Nattokinase a Natto szójababból kivont enzim, a nattot az teszi különlegessé, hogy más szójaételekből a nattokináz nem vonható ki.
Natto hatása a vérrögökre:
A nattokináz egy fermentált szójababból izolált enzim, amelyet természetes vérhígítónak tekintenek. Az enzim fibrinolitikus tulajdonságokkal rendelkezik, azaz képes feloldani a vérrögöket, így vérhígító hatású. (Ez a hatás többek között alacsonyabb vérnyomásban is megnyilvánulhat. )
Natto hatása a vérnyomásra:
Megfigyelték, hogy a natto viszonylag erős gátlókat tartalmaz, amelyek elnyomják a vérnyomás emelkedésért felelős renin-angiotenzin rendszerben a vérnyomás emelkedésért felelős enzim aktivitását.
Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) is megerősíti a nattokináz termékek biztonságosságát.
A nattokinase vegyi anyagot a Chicagói Egyetem egy kutatója tanulmányozta, Dr. Hiroyuki Sumi, aki kimutatta, hogy a nattokináz hasonlít a véralvadásgátló gyógyszerekre, feloldja a mesterséges fibrint, ami a vérrögképződésben részt vevő oldhatatlan fehérje.
Tehát a nattokináz nem tartozik a legismertebb anyagok közé, ebből az írásból megtudhatjuk a legfontosabb tulajdonságokat és hatásokat. Valójában a nattokináz szerinproteáz, azaz fehérje- és peptidhasító enzim.
A Nattiase® termékünk egy érdekes enzimet, a nattokinázt tartalmazza. Ez az enzim a nattóból származik. Molekulatömege 27,7 kDa és 275 aminosavból áll. A 80-as évek elején fedezte fel Dr. Hiroyuki Sumi.
Az USA-ban a nattokináz 1998 óta kapható, és 2002 elején vált népszerűvé, miután az amerikaiak felfigyeltek egészségügyi előnyeire, különösen a szív- és érrendszeri egészségre, valamint az ázsiai étrend (natto) előnyeiről szóló médiamegjelenéseknek köszönhetően.
Trombózisellenes hatás:
A nattokinázt elsősorban potenciális fibrinolitikus tulajdonságai, azaz a fibrin enzimatikus hasítása és ezáltal a vérrögök feloldása miatt használják gyógyhatású készítményként. A fibrin részt vesz a véralvadásban. Ha egy ér sérül, a fibrin hálószerű struktúrát képez, amely megállítja a vérzést. Egy jó dolog! Bizonyos esetekben azonban a fibrin felhalmozódhat, vérrögöket képezhet, és olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a stroke, a szívroham vagy a mélyvénás trombózis. Itt a nattokináz megakadályozhatja a vérrögök kialakulását, vagy segíthet a meglévő vérrögök feloldásában.
A nattokináz lehetséges mechanizmusait a Chen és munkatársai által készített tanulmány illusztrációja mutatja be.
E tulajdonságok és az a tény miatt, hogy a trombolytikus gyógyszerek alkalmazása nemcsak drága és időigényes, hanem nemkívánatos mellékhatásokkal is járhat, egyértelműen szükség van biztonságosabb alternatívákra. Weng és munkatársai (10) a nattokinázt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének olyan módjaként írják le, amely antitrombotikus hatásainak köszönhetően jó biztonsági profillal rendelkezik. Ezt Gallelli és munkatársai is megerősítik.
A nattokináz alkalmazása vérhígító gyógyszerekkel együtt vagy meglévő vérzési zavarok esetén ellenjavallt. Terhes vagy szoptató nőknél, máj- és vesebetegeknél, illetve gyermekeknél történő alkalmazását nem vizsgálták kellőképpen.
A vérnyomásra gyakorolt hatás:
Egy in vitro vizsgálatban megállapították, hogy a nattokináz az angiotenzin-konvertáló enzimek (ACE) viszonylag erős gátlását közvetíti. Ez a renin-angiotenzin rendszerben a vérnyomáscsökkentő peptidhormon, az angiotenzin II termeléséért felelős kulcsenzim (6). Ez a mechanizmus az alapja a nattokináz feltételezett vérnyomáscsökkentő tulajdonságaira vonatkozó feltételezéseknek.
Időközben számos vizsgálatot végeztek állatmodelleken és magas vérnyomásban szenvedő betegeken is, amelyek a szisztolés és diasztolés vérnyomás csökkenéséről számoltak be (7-9). A humán vizsgálatokban 100 mg vagy 2000FU nattokinázt használtak.
A nattokináz néhány érdekes hatást mutat, amelyek kedvezőek lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre. Összességében a tudományos közösség még mindig vonakodik egyértelműen megfogalmazni a nattokináznak a gyógyszeres kezelés kiegészítéseként vagy akár helyettesítőjeként való alkalmazását, és a rögzített dózisok meghatározása jelenleg inkább spekulatív, mint határozott. A humán tanulmányok általában napi 500 mg vagy 5000 FU (fibrinolízis egység) körüli adagot alkalmaznak, általában két külön adagra osztva, étkezés közben bevéve.
Hogy a nattokináz preventív alkalmazása mennyire alkalmas egészséges emberek vagy sportolók esetében a vér és az érrendszer tulajdonságainak pozitív befolyásolására, a rendelkezésre álló adatokból nem lehet egyértelműen következtetni. A nattokináz potenciális jelölt egyrészt a kardiovaszkuláris kockázat csökkentésére, másrészt a gyógyszeres kezelés és annak mellékhatásainak mérséklésére. További kutatások remélhetőleg több fényt fognak vetni arra, hogy pontosan kiknek lehet hasznára a Nattokináz, és hogy pontosan hogyan kell optimalizálni a bevitelt. Javasoljuk, hogy új termékünk felhasználói beszéljék meg orvosukkal a használatát
ÖSSZEGZÉSKÉPP!
A nattokináz tehát egy enzim, amely a natto nevű japán élelmiszerből származik. A Natto főtt szójababból készül, amelyet egyfajta baktériummal fermentáltak. A nattokináz hígíthatja a vért és elősegítheti a vérrögök felbomlását. Ez védelmet nyújthat a szívbetegségek és a vérrögök okozta állapotok ellen, mint például a stroke, a szívroham és mások.
Mivel ez egy természetes enzim, ezért BIZTONSÁGOSABB, így megelőzésképp is használd! Vidd el itt te is a szívedért!
Magas vérnyomás kezelése
Vérnyomás kezelése natto
Referenciák:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6043915/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8593442/
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19786378/
(4) https://www.semanticscholar.org/paper/Lipid-Lowering-Effect-of-Nattokinase-in-Patients-Wu-Lin/1ff49252719fa0ea58f2cf893e1f2a0f1bf94f90
(5) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2022.964977/full
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2022.1076420/full
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7784396/
(7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27785095/
(8)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18971533/
(9) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22040882/
(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372539/pdf/ijms-18-00523.pdf
(11) https://www.mdpi.com/2072-6643/13/6/2031
(12) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33843667/
(13) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24396387/