-+=
Olvasási idő: 2 perc

A szakértők olyan misztikusan tudnak megfogalmazni szörnyen egyszerű dolgokat. Rövidnek elegánsnak tűnik és mégsem érthető. Pont ez a helyzet a biológiai értékkel is. Mégis mitől lesz biológiailag értékes egy étel?

A BV (vagyis Biologic value) egy igen fontos tulajdonsága a fehérjének (és más tápanyagoknak is), amely azt mutatja meg, hogy az adott bevitt mennyiségnek mekkora része épül be a szervezetet alkotó fehérjékbe. Vagyis: méri, hogy milyen mértékben hasznosítható az adott táplálék(kiegészítő) a fehérjeszintézis során. Ezt a sejtekbe beépülő nitrogén és a felvett nitrogén hányadosával mérik, mivel nitrogént csak fehérje vegyületek formájában tudunk bejuttatni a szervezetbe.

Tehát ez egy százalékos érték. Nyilvánvalóan általánosított kalkuláció, egyénenként és életszakaszonként (de még a fizikai állapottól függően is) változhat. Vigyázat: sokan próbálnak sumákolni úgy, hogy egy jó fehérje forráshoz viszonyítva adják meg ezt az értéket, de mivel a „jó fehérje forrást” nem számszerűsítik, ezért nem lehet biztosan tudni, mire számítsunk.

Három fő tényező van, ami meghatározza a BV-t. Az eredeti aminosav összetételt és a korlátozó aminosav (általában lizin) mennyisége az ételben/táplálékkiegészítő alapanyagában. Az elkészítés módja. A (hozzáadott) vitamin és ásványi anyag tartalom.

30% OFF + Ingyenes Szállítás a Peak Télapótól! Most használd ki!

A mindennapi ételeink és táplálék kiegészítőink közök a tejsavófehérje, a tojás, a szója és a szójatej, mind 90% feletti BV értékkel rendelkezik. Nem rossz fehérjeforrás még a sajt (84%), a rizs (83%), a halak (76%, illetve a marhahús (~75%) sem.

Hogyan számolhatod ki, mennyi fehérje épül be a szervezetedbe?

Beépülő fehérje = fehérje az elfogyasztott ételben * 0.___<— Biológiai érték

Látod, ha egy kicsit is utána jársz, mit is jelent a biológiai érték, nem is olyan bonyolult. Viszont, ha nincs kedved evés közben „tudományoskodni”, fogyassz viszonylag sok fehérjét (hús, tojás, hal, esetleg szója és hüvelyesek formájában, valamint zöldséget. Étkezz zsírszegényen és részesítsd előnyben az összetett szénhidrátokat! Kerüld a finomított szénhidrátokat, a fehér cukrot és a lisztet, a tartüsítószereket és mesterséges aromákat és színezékeket. Amennyiben ezeket betartod, nem valószínű, hogy probléma fog fellépni a táplálkozásodban.


Forrás:

biológiai érték

fehérjék biológiai értéke

Hoffman, Jay R.; Falvo, Michael J. (2004). „Protein – Which is Best”. Journal of Sports Science
and Medicine 3 (3): 118–30. http://www.jssm.org/vol3/n3/2/v3n3-2pdf.pdf. abcdefg

[Soybeans: Chemistry and Technology (copyright 1972) (b) Synder HE, Kwon TW. Soybean Utilization. Van Nostrand Reinhold Company, New York, 1987]

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.