-+=
Olvasási idő: 12 perc

Amikor elkezdtem a testépítést, körbekérdeztem az aktív sportolók soraiban, hogy mi a kedvenc zöldségük. Szinte kórusban kaptam a választ: BROKKOLI

Természetesen az ember hajlamos egy ilyen egységes kijelentést továbbadni az új sportolók következő generációjának. Én azonban olyan ember vagyok, aki szeretné tudni, hogy miért van a brokkolinak ilyen kiemelkedő híre, és hogy a brokkoli joggal mondhatja-e magáénak a hírnevét.

Pontosan ezeknek a kérdéseknek jártam ma utána, és most szeretném bemutatni, mit sikerült kiderítenem. Ez az írás Holger Gugg, táplálkozás tudományi német, Peak szakember írása.

A brokkoli a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségnövény, amely botanikailag a karfiollal áll közeli rokonságban. A brokkoli eredetileg Ázsiából származik. Európában főként a nyugati mediterrán régióban (Olaszországban) terem. A brokkoli németországi termesztésből június és október környékén kapható. A brokkoli tenyészideje 14-15 hét. Vagy csak a virágokat, vagy a virágokat a szárral együtt szedik le és fogyasztják. A növény szárát fogyasztás előtt általában eltávolítják. A brokkoli színe általában a mélyzöldtől a kékeszöldig terjed. Ritkán előfordulnak sárga, lila vagy fehér fajták is.

Brokkoli sportoláshoz

Makrotápanyagok

A brokkoli nem éppen az, amit kalóriabombának neveznénk. A brokkoli 100 g-onként legfeljebb 28 kcal-val egy nagyon alacsony kalóriasűrűségű és ennek megfelelően magas víztartalmú zöldség, ami ideális arra, hogy legalább rövid távon jóllakottságot biztosítson az étrendben. A kalóriák számához képest viszonylag magas, 100 g-onként körülbelül 3 g rosttartalma is hasznos.

A jóllakottsággal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a gyomrunk attól függően küld éhség- vagy jóllakottságjelzéseket, hogy milyen erősen aktiválódnak az úgynevezett mechanoreceptorok és a kemoreceptorok. A mechanoreceptorok a gyomorfal megnyúlására reagálnak, ami itt a brokkoli nagy mennyisége miatt következik be. A kemoreceptorok azonban a gyomorba érkező táplálék energiatartalmára reagálnak, azaz nem jeleznek teltségérzetet csak a brokkolitól.

A brokkoli nem ígér teljes, tartós jóllakottságot!

A brokkoli nagyon alacsony zsírtartalmú. A fehérjék és a szénhidrátok hasonló arányban vannak jelen, de csak kis mennyiségben. A szénhidrátok többsége glükóz és fruktóz. Mindkettő nagyjából azonos arányban van jelen, így a fruktóz jó hasznosulását biztosítják. A brokkoli nagy mennyiségű fogyasztása esetén a benne található egyszerű cukrok ellenére sem kell inzulinszint-emelkedéstől tartani. 400 g brokkoli mindössze 8 g egyszerű cukrot tartalmaz. Ez a mennyiség nem vezet jelentős inzulincsúcshoz, és 400 g brokkoli nagy adag zöldségnek számít.

Következtetés: A brokkoli alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, amely ideális minden típusú zsírszegény és szénhidrátszegény diétához.

Vitaminok

A brokkoli megfelelő mennyiségű C-vitamint, B3-vitamint, B5-vitamint és E-vitamint tartalmaz. A legnagyobb mennyiséget a friss brokkoliban találjuk, ezt követik a fagyasztott és a főtt fajták. Nagyon feltűnő, hogy a konzerv brokkoli óriási vitaminveszteséggel jár. Ezt részben a feldolgozásnak, részben a vízben oldódó képviselők bizonyos mértékű kimosódásának, részben pedig a tárolás során bekövetkező vitaminveszteségnek tulajdonítom. A brokkoli nem járul hozzá a B7-, B12- és D-vitamin-ellátáshoz.

Következtetés: A brokkoli számos hasznos vitamint biztosít. A friss brokkoli vitamintartalom szempontjából előnyösebb, mint a tartósított brokkoli.

Ásványi anyagok

A brokkoli tulajdonképpen nátriumszegény zöldség. A brokkolikonzerv magasabb mennyiséget tartalmaz, mivel a nátriumot itt tartósítási okokból adják hozzá. A brokkoli nagy mennyiségű káliumot és vasat, valamint mérsékelt mennyiségű cinket és kalciumot tartalmaz. Itt is látható, hogy az ásványianyag-tartalom hogyan csökken a friss brokkolitól a fagyasztott és a főtt brokkolikonzervig.

Az alacsony nátriumtartalomhoz viszonyított magas káliumtartalom az egyik lehetséges oka annak, hogy a testépítők a brokkolit, mint zöldséget előnyben részesíthetik. A két ásványi anyag kálium-nehéz előfordulása nagyobb mértékű intracelluláris vízraktározást és kisebb extracelluláris víz előfordulást jelent.

Következtetés: A brokkoli jelentősen hozzájárul a napi ásványianyag-ellátáshoz. A nátrium és a kálium aránya valószínűleg az egyik oka annak, hogy a zöldség úttörő szerepet játszik a testépítésben.

A fagyasztott zöldségek előnye

Annak ellenére, hogy a tápanyagelemzések a friss brokkoliban mutatják a legmagasabb mikrotápanyagszintet, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez a tárolás és a szállítás során a fagyasztott brokkoli javára változhat. Sokkfagyasztott állapotban a mikrotápanyagok optimálisan megmaradnak, míg a friss brokkoli ki lehet téve olyan mikrotápanyag-gyilkosoknak, mint a fény vagy a hő.

Ezért az a véleményem, hogy a mikrotápanyag-tartalom szempontjából a fagyasztott zöldségek előnyösebbek a friss zöldségekkel szemben.

Egyéb összetevők

A brokkoli értékes másodlagos növényi anyagokat, például flavonoidokat és glükozinolátokat tartalmaz. A glükozinátok viszont olyan indolokat tartalmaznak, mint a 3-metilszulfinilpropilizotiocianát, a 3-butenilizotiocianát, az allyliszotiocianát és a 4-metilszulfinil-butilizotiocianát izotiocianátok, amelyeknek állítólag rákellenes potenciált tulajdonítanak, valamint a 3,3 diindolil-metán (DIM), amelyről később részletesebben is szó lesz.

Érdekes: Ami a brokkoliban található glükozinátok arányát illeti, a zöldségcsoport más képviselői bizonyára lépést tudnak tartani.

Az egyik különösen érdekes anyag, amelyet a brokkoli tartalmaz, a szulforafán (SUL). Erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Erről a későbbiekben szeretnék bővebben beszámolni.

Következtetés: Mint a legtöbb növény, a brokkoli is számtalan jótékony hatású fitokemikáliát tartalmaz.

Brokkoli, I3C és a rák

A brokkoliban található indol-3-karbinol (I3C) nevű fitokémiai anyag a szervezetben 3,3-diindolil-metánná (DIM) alakul át.

Az Ohiói Állami Egyetem tudósai felfedezték, hogy az I3C a rákos sejtek útjába állhat, megakadályozva azok akadálytalan terjedését. A rákos sejtek terjedésének gátlása a felesleges Cdc25A molekulák eltávolításával érhető el. A Cdc25A felelős a sejtosztódásért és a sejtburjánzásért a szervezetben. Túlzott szintje a rákos sejtek növekedését és a rákos sejtek számát is növeli. Az I3C lassítja a rákos sejtek növekedését és terjedését egyaránt.

Mellrák

Az I3C hatását többek között mellráksejteken is vizsgálták. Állatkísérletekben az emlődaganatok méretének akár 65%-os csökkenését mutatták ki. A kísérletben aktív I3C-összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítőket adtak. A tudósok azonban viszonylag biztosak abban, hogy a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol fogyasztásakor is jelentkezhetnek hatások, és hogy a hatások az embereknél is megfigyelhetők

Méhnyakrák

Egy méhnyakrákos betegek körében végzett vizsgálatban az I3C bevitelével összefüggésben az esetek 50%-ában a betegség korai stádiumban történő visszafejlődését figyelték meg, ami a kontrollcsoportokban nem következett be. Az I3C-t ezért valószínűleg a méhnyakrák megelőzésére használják.

Transzplacentáris rákkeltő anyagok

Állatkísérletek kimutatták, hogy az I3C adása egyrészt védi a várandós anyákat, másrészt megakadályozza a transzplacentáris karcinogenezis folyamatát. Ez a folyamat magában foglalja a rák kialakulását olyan rákkeltő tényezők révén, amelyek az anyáról a méhlepényen keresztül átkerülnek a magzatra. Az I3C szedése tehát megvédheti a gyermekeket a szintén korai életkorban kialakuló rákos megbetegedésektől.

Érdekes: Az Alzheimer-kórban is túlsúlyban van a Cdc25A, azaz a gyakori brokkolifogyasztás szintén csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Következtetés: A brokkoliban található I3C óriási rákellenes potenciállal rendelkezik!

Brokkoli, szularofán és a rák

Az I3C mellett a keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a kelbimbó és a kínai káposzta, egy szularofán nevű hatóanyagot is tartalmaznak. Ez a másodlagos növényi anyag erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Az olyan antioxidánsoktól, mint a C- vagy az E-vitamin, abban különbözik, hogy a szularofán nem közvetlenül semlegesíti a szabad gyököket, hanem az úgynevezett II. fázisú enzimeket aktiválja. Ez a folyamat fenntartható antioxidáns mechanizmusokat indít be a szervezetben, ami erősebb hatást ígér.

A szulorafán erős rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, különösen az olyan rákos megbetegedésekben, mint a prosztata- vagy bélrák, mivel jelenléte a rákos sejtek elhalásához (apoptózis) vezet. A sejtkultúrákkal és laboratóriumi állatokkal végzett kísérletek kimutatták, hogy mind a daganatokban az erek képződését, mind a daganat növekedését gátolja. Egy kanadai tanulmány szerint a brokkoli magas fogyasztása az áttétképződés ellen is védelmet nyújthat.

33% OFF az Őszinte visszajelzésedért! Csak pár kérdés, és a Tiéd a kupon!

A szulafán olyan baktériumtörzsek ellen is alkalmazható, amelyek már rezisztenciát alakítottak ki a szokásos antibiotikumokkal szemben (pl. Helicobacter pylori), és amelyek gyakran felelősek a fekélyekért és a daganatokért.

Prosztatarák

A szularofán prosztatarák elleni hatását a torontói Victoria, Ph. D. for Cancer Cure megerősítette. A leveles zöldségek gyakori fogyasztása bizonyítottan csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Hasnyálmirigyrák

A Heidelbergi Egyetemi Kórház és a Német Rákkutató Központ szerint a szulafán sebezhetővé és ezáltal kezelhetővé teheti a hasnyálmirigy-daganatokban lévő tumoros őssejteket.

Sorafenib és szulorafán

A Sorafenib egy rákgyógyszer, amelyet előrehaladott máj- és veserák kezelésére használnak. Úgy tűnik, hogy a hasnyálmirigy-tumorok rákos őssejtjei ellen is hatásos. A hatóanyag csökkenti a daganatos őssejtek ellenálló képességét. A brokkoliban található szularofánnal való kombináció különösen hatékonynak bizonyult. Sajnos úgy tűnik, hogy a rákos sejtek gyorsan rezisztenciát fejlesztenek ki a szorafenibre. Ez az NF-kappa B nevű jelátviteli útvonal aktiválódásának köszönhető. Úgy tűnik, hogy a szularofán képes blokkolni ezt a jelátviteli útvonalat, és így fokozza a szorafenib hatását. Kombinációban a rákos sejtek már nem voltak képesek megtelepedni a daganatban. Emellett a rákos sejtek áttétképző képessége is megszűnt a laboratóriumban.

Következtetés: A szularofánban gazdag étrend segít a rák megelőzésében, és a rák terápiájában is alkalmazható.

Szulafán és tüdőbetegségek

Úgy tűnik, hogy a brokkoliban található szularofán képes növelni az NRF2 gén aktivitását az emberi tüdősejtekben, és ezáltal a sejtek jobb védelmet nyújtanak a toxikus hatásokkal szemben. Az NRF2 aktivitása jelentősen csökken a dohányosoknál, ezért a dohányzás gyakran vezet krónikus obstruktív tüdőbetegséghez (COPD). A szularofán képes ezeket a szinteket újra megemelni.

Következtetés: A dohányosok számára is javasolható, hogy brokkoli fogyasztásával védekezzenek a tüdőkárosodás ellen. Természetesen jobb lenne leszokni a dohányzásról.

Érdekes: A szularofán védelmet nyújthat a cukorbetegség okozta érkárosodás ellen is, és csökkentheti a szívroham vagy a stroke kockázatát.

Zöldség helyett csírák a rákkeltő hatásért? Ahhoz, hogy a brokkoli rákellenes tulajdonságait kihasználhassuk, a zöldséget különösen frissen kell megvenni, és kíméletesen kell elkészíteni. A brokkolicsíra fogyasztása maximális hozamot ígér. Ezek körülbelül 20-50-szer annyi szularofánt tartalmaznak, mint maga a brokkoli.

A brokkolicsíra bioboltokban vagy biovetőmag-beszállítóknál kapható. A csírákat vízzel átitatják, majd kicsíráztatják, és néhány nap múlva már fogyaszthatóak. Nem szabad melegíteni. Az előkészítéshez csíráztató doboz alkalmas, ez megakadályozza a csírák megpenészedését is.

A mennyiségre vonatkozó ajánlások szerint hetente háromszor kb. 1 evőkanálnyi magból (vagy 70 g/nap) kell csírát fogyasztani. Ezen kívül hetente több adag brokkolit, karfiolt vagy kelbimbót kell fogyasztani. Fontos, hogy sem a csírákat, sem a zöldségeket ne tegyük ki túl nagy hőhatásnak az elkészítésük során.

Érdekes: Úgy tűnik, hogy a brokkolicsírában található fehérjék védelmet nyújtanak a gyulladás és a genetikai anyag károsodása ellen.

Következtetés: A brokkolicsíra hatékony módja annak, hogy rákellenes anyagokkal lássuk el magunkat. Azonban a brokkoli zöldség rendszeres fogyasztása is előnyöket ígér

Brokkoli – A testépítés kedvenc zöldsége – De miért?

A brokkoli olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek rákellenes potenciállal rendelkeznek, és így védelmet nyújtanak bizonyos ráktípusok kialakulása ellen.

A továbbiakban az egyik ilyen anyaggal szeretnék foglalkozni, amely étrend-kiegészítő formájában is elérhető. A DIM-ről van szó. Szeretnék röviden kitérni a brokkoli testépítésben való felhasználására is, és foglalkoznék azzal a mítosszal, hogy a brokkoli növeli a tesztoszteronszintet.

Kiegészítés DIM-mel

Amit természetes úton a keresztesvirágú zöldségekből, például a brokkoliból vagy más káposztafélékből nyerünk, az étrend-kiegészítőként is beadható. A növényekben található indol-3-karbinolról (I3C) van szó. Ez a gyomorban 3,3-diindolil-metánná alakul át, és ott kiváló szolgálatokat tesz. A következő szövegben szeretném elmagyarázni, hogy pontosan hogyan is működik a DIM kiegészítés és mit várhatsz tőle.

A Diindolylmethane (DIM) egy fitokémia, amely a keresztesvirágú zöldségekben található meg, mint például a brokkoli, a kelbimbó és a káposzta.

Ösztrogén egyensúly

Nem minden ösztrogén egyforma. A szervezetünkben többféle változat, úgynevezett metabolitok vannak, amelyek eltérő tulajdonságokkal és hatásokkal rendelkeznek. Normális esetben a metabolitok között egyensúly van. Ezt az egyensúlyt azonban különböző tényezők, például az étrend, a környezet, bizonyos gyógyszerek stb. felboríthatják. Meg kell különböztetni a rossz ösztrogének csoportját, mint például a 16-hidroxi-ösztron, és a jó ösztrogének csoportját, mint például a 2-hidroxi- és 2-metoxi-ösztron. A jó képviselők nem teszik lehetővé az oxidációt és a DNS károsodását, ami rák kialakulásához vezethet. Sajnos a „rossz” ösztrogének túlsúlya az élet folyamán hajlamos kialakulni.

Az ösztrogén esetében fontos megkülönböztetni több metabolitot és azok tulajdonságait.

DIM és az ösztrogén egyensúlya

A DIM a keresztesvirágú zöldségek és a bennük található glükozinátok fogyasztásából származó legaktívabb anyag. Az ösztrogén-anyagcsere megváltozása pozitív hatásokat eredményezhet nőknél és férfiaknál egyaránt.

A DIM atoxikus hatását már 1987-ben kimutatták vizsgálatokban. A rákellenes potenciált már itt is megállapították. Akkoriban a hatás az ösztrogénreceptorok aktivitásának gátlásán alapult. Továbbá megállapították, hogy a DIM felgyorsítja az apoptózis (programozott sejthalál) folyamatát a károsodott sejtekben. Azt is megállapították, hogy a DIM képes lassítani mind a sejtosztódást, mind a tumor növekedését.

A DIM hatására a 2-hidroxi-ösztron termelése akár 75%-kal is megnövekedett, a 16-hidroxi-ösztron egyidejű csökkenése mellett. Ez az eltolódás korrelál az emlőrák, nőknél a méhrák, férfiaknál a prosztatarák elleni fokozott védelemmel. A DIM további előnye, hogy az ösztrogén központi idegrendszerre vagy a passzív mozgásszervekre gyakorolt pozitív hatásai fennmaradnak, mivel a jó ösztrogén képviselői aktívak maradnak, sőt aktivitásuk fokozódik.

Érdekes: Az elhízás és az omega-3 zsírsavak hiánya szintén a mellrák kockázati tényezői. Ezek együtt járnak a „jó” ösztrogének alacsony koncentrációjával. A DIM növeli a „jó” ösztrogének arányát és csökkenti a „rossz” képviselők arányát.

A DIM tulajdonságai

A DIM tulajdonképpen az I3C már átalakított formája, amelyet olyan élelmiszerekkel veszünk magunkhoz, mint a brokkoli. Az I3C-ből DIM-mé történő átalakulási folyamat a gyomorban zajlik, és ehhez gyomorsavra vagy savas környezetre van szükség. A DIM önmagában is felszívódik, de vannak olyan kiegészítők, amelyekben a felszívódás további javítása érdekében szállítómátrixszal látják el. A DIM önmagában nem rendelkezik androgén potenciállal.

Érdekes: A DIM csak akkor hatékony, ha szájon át vesszük be.

A DIM és a menopauza

A menopauza kezdete előtt a női ciklus luteális fázisában csökken a progeszteron mennyisége, és így hormonális egyensúlyhiány lép fel, ami gyakran hozzájárul a premenstruációs hangulatingadozásokhoz. A DIM itt hasznos lehet, mivel a jó ösztrogén-metabolitokon keresztül serkenti a progeszterontermelést a hasban.

A DIM elnyomhatja a premenopauzális hangulatingadozásokat és a mellfájást.

Menopauza és hormonpótló terápia

A menopauza kezdete előtt a női ciklus luteális fázisában csökken a progeszterontermelés, és így hormonális egyensúlyhiány lép fel, ami gyakran hozzájárul a premenstruációs hangulatingadozásokhoz. A DIM itt hasznos lehet, mivel a jó ösztrogén-metabolitokon keresztül serkenti a progeszterontermelést a hasban.

A DIM elnyomhatja a premenopauzális hangulatingadozásokat és a mellfájást.

Menopauza és hormonpótló terápia

A posztmenopauzában lévő nők mintegy 20-30%-a szed exogén ösztrogént, hogy megvédje magát az ösztrogénhiány hatásaitól. Más nők inkább DHEA-t, az ösztrogén előanyagát szedik. A posztmenopauzában lévő nők nagy része a lehetséges tünetek ellenére tartózkodik a hormonok szedésétől, mert attól tart, hogy növeli a mellrák kockázatát.

A női androgének szedése a menopauza idején kétélű kard. Egyrészt félő, hogy megnő az emlőrák kockázata, másrészt az ösztrogénhiány számos hátránnyal is jár. Ezek közé tartozik a csontritkulás fokozott kockázata, a memória romlása, az Alzheimer-kór magasabb kockázata és a szív- és érrendszeri kockázat növekedése. Az ösztrogénhiány emellett hüvelyszárazsághoz vagy száraz bőrhöz is vezet.

Mint már olvashattuk, a DIM bevitele lehetővé teszi az ösztrogén metabolitok kiegyenlítődését, ezért hormonpótló terápiával együtt csökkentheti bizonyos ráktípusok, például az emlő- vagy méhnyakrák kialakulásának kockázatát is.

Érdekes: A DIM és az alkohol (kb. 5 g/nap) még tovább csökkentheti a rákkeltő kockázatot. Szinergikus hatásról van szó.

Következtetés: A DIM korlátozhatja a hormonpótló terápia kockázatát a rák kialakulása tekintetében.

A prosztata és a tesztoszteron – Férfiaknak?

A férfiak is átélnek valamiféle „menopauzát”, mivel a férfiaknál is a korral járó tesztoszteronszint csökkenés tapasztalható az évek során. Emellett megnövekszik az úgynevezett nemi hormonokat megkötő fehérjék termelése, és így tovább csökken a szabad tesztoszteron. A szabad tesztoszteronra valójában a prosztatának van szüksége a prosztata váladéktermeléséhez. A pajzsmirigyhez hasonlóan jódhiány esetén a prosztata is megnő tesztoszteronhiány esetén (prosztata hipertrófia).

A DIM olyan közvetítőket tartalmaz, amelyek biztosítják, hogy a mirigy hiány esetén a tesztoszteron ismét szabad formában jusson el a prosztatához, ami a hipertrófia csökkenését eredményezi.

A prosztata és az ösztrogén

Az öregedés szintén növeli az ösztradiol (aktív ösztrogén) felhalmozódásának kockázatát a prosztatában. Ez a PSA (prosztata-specifikus antigén) nevű antigén növekedését idézi elő, és így szintén prosztata hipertrófiához vezet. A DIM képes gátolni az antigén növekedését azáltal, hogy növeli a „jó” ösztrogén mennyiségét és csökkenti a „rossz” ösztrogén mennyiségét, ezáltal a prosztata hipertrófia ellen is hat.

A DIM ellensúlyozza a prosztata hipertrófiáját!

Arterioszklerózis

Férfiaknál a 2-metoxi-ösztradiol magasabb szintje szintén kimutatták, hogy antiarterioscleroticus hatású, mivel ez az ösztrogén-metabolit erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és befolyásolja a lipoprotein státuszt (koleszterin stb.) is.

A DHEA-pótlást tesztoszteronhiányos férfiaknál, amelyet gyakran nem végeznek a túlzott ösztrogénhiánytól való félelem miatt, biztonságosabban lehetne végezni a DIM-mel. A DIM csökkentheti a férfiaknál a prosztata növekedését és az érelmeszesedés kockázatát.

DIM és környezeti ösztrogének

Az állati zsírok magas bevitele, a fokozott fitoösztrogéntartalmú élelmiszerek magas bevitele vagy – „hallgasson és csodálkozzon” – az omega-6 zsírsavak magas bevitele szintén az ösztrogénegyensúly eltolódását okozhatja a „rossz” ösztrogének (16-hidroxi-metabolitok) felé, és így növelheti a rák kockázatát nőknél és férfiaknál egyaránt. Az omega-3 zsírsavak és/vagy a DIM egyidejű magas bevitele képes leküzdeni ezeket a problémákat azáltal, hogy magasabb 2-hidroxi ösztrogénszintet biztosít, és javítja az omega-3 zsírsavak és az omega-6 zsírsavak arányát.

A DIM és az omega 3 zsírsavak kiegyensúlyozzák a táplálékkal előidézett ösztrogén egyensúlyhiányt.

A DIM és az immunrendszer

Végül a DIM-nek immunaktiváló hatása is van, ezért segíthet a vírusok és baktériumok gyorsabb leküzdésében. Egy vizsgálatban az IL-6, az IL-12 interferon-gamma és a granulocita kolóniát stimuláló faktor G-CSF szintjének növekedését tapasztalták. A fehérvérsejtek száma megnő a DIM beadásakor.

A DIM fokozza az immunrendszert.

DIM vagy brokkoli?

A DIM-pótlás előnye a nagy mennyiségű anyag adagolt bevitele. A DIM célzottan adagolható, és már átalakított formában van jelen, azaz a gyomorban nem következhet be átalakulási veszteség, például a mangénsav hiánya miatt.

A brokkoli előnye, hogy nem csak a DIM prekurzorát, nevezetesen az I3C-t tartalmazza, hanem a cikk elején leírt egyéb anyagokat is, és minden bizonnyal néhány még nem ismertetett anyagot is, amelyek szintén egészségfejlesztő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Következtetés: A DIM egy rendkívül érdekes, döntő hatású étrend-kiegészítő, különösen a leírt csoportok számára! Az én ajánlásom az, hogy ne nélkülözzük a keresztesvirágú zöldségeket, például a brokkolit.

Brokkoli és sport

Most, hogy a brokkolit és összetevőit egészségügyi szempontból elemeztem, elmondhatom, hogy a brokkoli valójában sportolási szempontból is jó választás. A vitaminok és ásványi anyagok, valamint számtalan fitokemikália segít az egészség és a teljesítmény megőrzésében. A rostok támogatják és védik az emésztőrendszert.

A „keményen edző” sportolóknak nehéz lesz nagyobb mennyiséget fogyasztaniuk, mivel a kalóriasűrűség minden bizonnyal gondot okoz a szükséges kalóriaszükséglet kielégítésében. Másrészt a brokkoli kiváló élelmiszer, amely hipokalóriás időszakban segít biztosítani a mikrotápanyag-ellátást, és teltségérzetet is előidéz, még ha ez nem is tart sokáig.

Következtetés: A brokkoli egy ésszerű élelmiszer, amely megérdemli, hogy helyet kapjon a sportolók étrendjében!

Mítosz – a brokkoli növeli a tesztoszteronszintet

A brokkoliban található anyagok döntően befolyásolják az androgénháztartást, de számos kiadványban a brokkolit még antiandrogén hatásúnak is írják.

Úgy tűnik, hogy a tesztoszteron egyensúlyra gyakorolt egyetlen hatása az, hogy a brokkoli olyan közvetítőanyagokat tartalmaz, amelyek a tesztoszteront ismét szabadon hozzáférhetővé teszik, és így képes a célsejtekhez kötődni. Más szóval a szabad tesztoszteron mennyisége növekedhet a brokkoli fogyasztásával. A brokkoli hatása az ösztrogénegyensúlyra azonban sokkal meghatározóbb, ezért én a brokkolit nem sorolnám a tesztoszteronszintre jelentős hatást gyakorló élelmiszerek közé, hacsak nincs SHBG (nemi hormonokat megkötő globulin) vagy más kötőfehérjék feleslege, illetve a szabad tesztoszteron hiánya. Az ilyen állapot az életkorral fokozódhat.

Következtetés: A mítoszban van némi igazság. A brokkolit nem nevezném tesztoszteronfokozónak.

Testépítés és ösztrogénszint

Táplálkozási szakemberként és sportolói tanácsadóként eltöltött éveim során az ösztrogénszint sokféle megnyilvánulását láttam férfi sportolóknál. Vannak, akiknek egyáltalán nincs problémájuk ezzel, és még az AAS-t is tudják nagy dózisban használni anélkül, hogy az aromatáz ösztrogénnel kapcsolatos mellékhatások hazahívnák őket. Másoknak viszont eleve kissé feminizálódnak a melleik, sok extracelluláris vízvisszatartásuk van, és nehézségeik vannak a pattanásokkal. Az emberek ezen csoportja számára a DIM-et úgy látom, hogy némi enyhülést hozhat. A jelenlévő ösztrogén jobban átalakul „jó” képviselőkké, és ennek következtében az ösztrogénnel kapcsolatos tünetek is csökkenhetnek.

Következtetés: A DIM segíthet a magas ösztrogénszint okozta problémákon.

Brokkoli-terápia?

Végezetül röviden szeretném bemutatni az úgynevezett brokkoli-terápiát, amelyet Prof. Ibrahim Adnan Saracoglu készített. Ő a brokkoli egészségügyi előnyeinek igazi szószólója, és nagy mennyiségű brokkoli célzott bevitelét alkalmazza olyan állapotok esetén, mint a vér a vizeletben, az emelkedett PSA, a krónikus húgyúti fertőzések vagy a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás.

Véleménye szerint a brokkoli antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik és erősíti az immunrendszert, azaz bizonyos tünetek esetén az antibiotikumok helyettesítésére vagy mindenképpen kiegészítésére is használható. Az egyik előnye, hogy a brokkoli nem pusztítja el a bélflórát, mint az antibiotikumok.

Nem tűnik új információnak, hogy a zöldségek zsírégető hatásúak lehetnek, mégis amikor ezt mondom, tudom hogy sokunk nem érti pontosan, hogy mit jelent ez az állítás. A zöldségek egyik speciális osztálya olyan fitonutrienseket tartalmaz, amelyek valóban segítenek levakarni a makacs úszógumidat.

Javasolja, hogy naponta legalább 250 g friss brokkolit fogyasszunk. Kerülni kell a kávét, az állati zsírokat, a fűszeres ételeket vagy a sült ételeket. A napi vízfogyasztás legalább 1,5 liter legyen.

A „startkúra” 21 napig tart. Közben szünetet írnak elő, hogy a szervezet saját enzimjei újra aktiválódjanak. A „kezdőkúra” után legkésőbb 2 havonta egy 7 napos kúrát kell megismételni, amíg a klinikai kép nem javul.

Prof. Saracoglu azt ígéri, hogy terápiája a szexuális viselkedésre is hatással lesz, és csökkenti az esetleges prosztata hipertrófiát, ami szerinte összefügghet.

Következtetés: Prof Saracoglu sikeresen kezeli a bizonyos klinikai képpel rendelkező betegeket brokkolival.

Következtetés A brokkoli egy olyan zöldség, amelynek összetevői nagyon különleges profillal rendelkeznek. Alacsony kalóriasűrűséget biztosít, magas mikrotápanyag- és rosttartalommal. Nyers vagy fagyasztott változatai előnyösebbek az összetevők szempontjából.

Különösen érdekes a hatalmas rákellenes potenciállal rendelkező másodlagos növényi anyagok tartalma. A brokkoli az immunrendszert is támogatja. A brokkoli egyik legfontosabb anyagát I3C-nek nevezik. Fogyasztása után a szervezetben DIM-mé alakul át. A DIM a szularofánnal (a brokkoli egy másik anyagával) együtt befolyásolja a hormonszintet, különösen az ösztrogénszintet, és ezáltal bizonyos ráktípusok kialakulását.

A sportolók számára a brokkoli értékes élelmiszer, amely megérdemli, hogy a zöldségek rangsorának élén foglaljon helyet. Nem szeretném igazolni a brokkoli eltúlzott hatását a tesztoszteronszintre.

 

A Mr. Olympia 2. helyezett, és Arnold Classic győztes Mike Sommerfeld tippjei, Neked is elérhetőek!
Kérd el INGYEN a tudásanyagot!

Referenciák:

Forrás:
Holger Gugg - Peak
http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877(05)00467-6/abstract
http://nutritionreviews.oxfordjournals.org/content/57/9/3.abstract
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bcp.12033/full
http://hortsci.ashspublications.org/content/41/1/59.short