Az ünnepeket nem magad miatt, hanem inkább a család és a rokonok miatt vészeled át nehezebben, főleg akkor, ha egész éven át igyekszel tisztán táplálkozni. Húsvétkor sem kell nélkülöznöd a finomságokat, amikor a család a habos sütiket eszegeti. Készítsd el ezt a fehérjés csokitojást.
Készítsd elő a következőket. Ebből 6 kis csokitojást kapsz:
- 6 ek. csokoládés ízesítésű fehérjepor, lehetőleg lassú felszívódású változat, például a Micellar Casein
- 4 ek. zsírszegény kakaópor
- 4 ek. kókuszliszt
- 0,5 dl zsírszegény tej
- mehet hozzá egy kis MCT olaj is, ha száraznak találod
A bevonathoz: 200 g cukormentes étcsokoládé, olyan mondjuk, ami a Salty Nutot a mogyorós-csokit fedi.
Egy tálban keverd össze a hozzávalókat úgy, hogy egy masszív masszát kapj. Ha túl lágy lett, utólag hozzátehetsz még fehérjeport vagy kakaóport, ha túl kemény, akkor pedig kevés tejet. Plusz édesítőszert is dobhatsz hozzá, ha édesebbre vágynál.
A masszából formálj tojásokat és tedd be a hűtőbe egy rövidebb időre. Addig vízgőz felett olvaszd meg a csokit, majd egy villa segítségével forgasd meg benne a fehérjetojásokat. Miután kihűlt a csokoládé, tedd vissza a hűtőbe és teljes dermedés után vedd csak ki.
Ha van kedved ezzel pepecselni, meg lehet oldani a húsvéti nyúl, diétás verzióját is.
Mit kell tudnod a sötét, azaz az étcsokiról?
Valamelyik írásomban már írtam róla. Minél sötétebb annál jobb, de legalább 70-75%-os kakaótartalmú legyen. 1-2 kocka evés után, leállít az édességről. Inkább ezt, mint más csokit.
Annak ellenére, hogy a fekete csokoládé technikailag magas kalóriatartalmú, nagyon egészséges lehet. Ha olyan férfi vagy, aki szereti az édességeket, ezzel a csokival dolgozhatsz. 1-2 kocka csokiban kb. 30-40 kalória van.
Figyelj a magas kakaótartalomra, és a címkéken a magas zsírtartalmat ellenőrizd elsősorban és csak aztán a szénhidráttartalmat. A sötét csokoládé magas zsírtartalommal nem fogja befolyásolni a vércukorszintedet jelentős mértékben, ellentétben a többi édességgel.
Az ilyen csokoládék tartalmaznak egy olyan egészséges antioxidánst, amit teobrominnak hívunk. A sötét csokoládé magas zsírtartalma kizárólag a természetes zsírtartalomból származhat, amely a kakaóvajban van. Más hozzáadott zsírt tartalmazó csokoládé nem jó.
Azért jeleztem, hogy legalább 70%-os legyen a csoki kakaótartalma, mert minél magasabb ez a szám, annál alacsonyabb a cukortartalom benne. Igaz, hogy a 80% kakaótartalmú csoki már viszonylagosan kesernyés ízű és kevésbé édes. Ha ezt az ízt szereted, ez még biztonságosabb az alkatod szempontjából. A 75%-os sötét csokoládé tökéletes kombináció a véleményem szerint, az enyhe édesség és a gazdag csoki íz szempontjából. Csak ne felejtsd el, hogy a mennyiségre ügyelj! Ne edd meg az egész táblát!
Édesítetlen kakaópor szintén belefér a diétádba, és tehetsz ebből a fehérjeturmixodba vagy bármilyen édesség helyettesítő ételedbe.
Protein tojás
Fehérjepor csokitojás
Források:
http://www.nature.com/ejcn/journal/v65/n8/abs/ejcn201164a.html
http://circ.ahajournals.org/content/116/21/2376.short