Gyerekkorod népmeséi közül biztosan emlékszel a királyra és a 3 lányára, ki mennyire szereti az édesapját. Akkoriban jól beléd ivódott, hogy a só nélkülözhetetlen. Aztán a diétád, az egészséges étkezés kapcsán olvastál cikkeket, hogy túl sok a só, csökkenteni kell, magas vérnyomás, és az ehhez kapcsolódó betegségek okozója. “Akkor most mi van?” – kérdezhetnéd. Jogosan értetlenkedsz!
Sófogyasztás
A sóhasználattal kapcsolatban temérdek nézet és vélemény kering a köztudatban, az egészségmegőrzés és a diéta kapcsán is. A magas vérnyomás, a szívritmuszavarok, keringési rendellenességektől kezdve az ödémásodás, püffedt test,vizes lábak, bokákon át számtalan tünet jelzi a túladagolását. Szerencsére lehet Te nem vagy beteg, mégis tapasztalhattál a tünetek közül párat. Egy sós mogyoróval áttévézett este után talán ébredtél már begyógyult szemekkel…
Akkor most szükséged van rá vagy nincs? Tényleg sótlanuk kellene étkezned?
A sóra, illetve magára a nátriumra a szervezetednek szüksége van, a vízháztartásának egyensúlyában, az izommunkában, és a diétában is. Nem mindegy azonban, hogy mennyire vagy tisztában a bevitt táplálék nátriumtartalmával. A félkészételek, konzervek, a felvágottak, a kenyér, a tartósítószert tartalmazó élelmiszerekben mind megtalálható a nátrium, így valóban a szükségesnél több nátriumot juttatsz a szervezetedbe, főleg ha még extrábban is sózol. Ezen túlmenően a hagyományos étkezési só a nátrium mellett nagy mennyiségben kálium-kloridot is tartalmaz. A Magyarországon forgalomban lévő sók legtöbbjének kálium-klorid tartalma 20-60% közötti, és sajnos csak a “maradék” részt teszi ki az emberi szervezet számára elengedhetetlen nátrium-klorid.
Sófogyasztás káros hatásai
Nátrium-klorid? Nem is tulajdonítasz neki jeletőséget, vagy azt sem tudod mit okoz a szervezetedben? Akkor nézzük az orvosi tényeket!
A kálium-klorid hosszabb távú túladagolásának hatásai:
- A mellékvese abnormálisan megnagyobbodik
- A szervezetben elégtelen a szőlőcukor-képződés, mely miatt elégtelen zsír- és cukorfelhasználás alakul ki, később cukorbetegség alakulhat ki
- A különböző stresszhatások kivédésére a szervezet képtelenné válik
- Koncentrációképtelenség, fáradtság, feledékenység jelentkezik
- A fertőzésekkel szemben csökken az ellenálló-képesség
- Állandó szédülések
- A nátriumhiány a szövetekben ozmózis-zavarhoz vezet, többlet-víz vándorol a sejtekbe, ami vizesedéshez vezet
- Először a túlzott kálium beviteltől érzelemmentesség tapasztalható, majd különféle magatartászavarok, elmebetegségek alakulnak ki (depresszió)
- Csökken a keringő vérmennyiség, a vér besűrűsödik, csökken a viszkozitása. Agyvérzés, szívroham, érelzáródás alakul ki
- Romlik a keringés, aranyerek és visszerek alakulnak ki
- A vese vérellátásának a zavara miatt csökken a szűrési (méregtelenítési) teljesítménye
- Idővel elégtelenné válik a veseműködés
- A bőr és a nyálkahártyák kóros elváltozásai
- Fogamzó képtelenség férfiakban és nőkben egyaránt. (Feltételezhető, hogy a spermiumok számának jelentős csökkenése erre vezethető vissza.
- Magas vérnyomás
- Csontritkulás
- Szívelváltozások
- Izomgyengeség
- Hormonális zavarok
Azért ne ijedj meg elsőre, ezek a tünetek tényleg csak nagy mennyiségű túladagolás esetén jelentkeznek.
Mi a helyzet a diétás étrendeddel?
Egy szakszerűen összeállított diétás és fogyókúrás étrendben tiltásra kerültek az olyan hagyományos ételízesítők, amelyek ízfokozókat, állományjavítókat és egyéb mesterséges anyagokat tartalmaznak.Viszont a só még a legszigorúbb diétában is szerepel!
Hogyan lehet ez?
Igaz, hogy mindenhol azt hallani, hogy a sózás nem egészséges, vizet köt meg és egészségtelen, a túlzásba vitt sófogyasztás olyan negatív következményekkel jár, mint a szív- és keringési rendellenességek kialakulása. Azonban az sem túl szerencsés, ha átesel a ló túlsó oldalára. A szakemberek szerint a sót nem érdemes kiiktatnod az étrendedből, mert hiánya hasonló egészségügyi következményekkel jár, mint a túlzásba vitt fogyasztása.
Fontos, hogy szem előtt tartsd:
A konyhasó nátriumtartalmára igenis szüksége van a szervezetednek. Teljes kiiktatásával nem csupán az ételeidet érezheted íztelennek – nátrium nélkül a szervezeted dehidratálódna,az anyagcseréd pedig leállna. A nélkülözhetetlen ásványi anyag ugyanis szükséges ahhoz, hogy tested megtartsa és hasznosítsa a nedvességet. Sóra van szükséged a tápanyagok szállításánál, az idegi impulzusok továbbításánál,valamint az izmok összehúzódásánál, ideértve a szívizmot is. Vagyis a sóbevitel még inkább létfontosságú, ha sportolsz. Ugyanis sportolás közben (mármint, ha tényleg keményen nyomod az edzést) az izzadással só is távozik a szervezetedből, így azt mindenképp pótolnod kell.
A szervezet sótartalmát elsősorban a vese szabályozza. Ha kevés a só a táplálékodban, akkora veséd visszatartja a sót. Táplálkozási szakemberek ajánlása szerint egy átlagos felnőtt ember napi nátriumszükséglete 2 gramm. Káliumból is körülbelül ennyire van szüksége naponta a szervezetednek. Az egész világon néhány kivételtől eltekintve az átlagos sófogyasztás napi 12-20g, Magyarországon a só fogyasztás 7,5 g nátriumbevitelre tehető, ami közel négyszerese az OÉTI által ajánlott 2000 mg/nap értéknek. Ijesztően hangzik,ugye?
Bár hajlamosak vagyunk arra, hogy a „só” és a „nátrium” szavakat felcseréljük, a kettő között különbség van. Az asztali só valójában nátrium-klorid. A sótartóból azonban a sóbevitelednek mindössze 25 százaléka származik. A 75 százalék elsősorban a feldolgozott élelmiszerek adalékanyagaiból kerül a szervezetedbe. Vagyis célszerű, ha azt figyeled, hogy melyik étel só-, illetve nátriumtartalma alacsony vagy magas. Egyes ételeknél a “sodium” megnevezést használják, de tartsd észben, ez ugyanúgy a nátrium, a só jelenlétét jelzi!
Alacsony nátrium tartalmú ételek: friss gyümölcsök, gyümölcslevei, sótlan kekszek, főtt tészták. Hagyományos étrenddel ezekből 300mg nátriumot viszel a szervezetedbe.
Közepes nátriumtartalmú ételek: vörös- és fehér húsok, tejtermékek, tojás, articsóka, spenót. Az ilyen jellegű ételek fogyasztásával naponta átlagosan 500 mg nátrium jut a szervezetedbe.
Magas nátriumtartalmú ételek: konzervált ételek, konzervek, félkész ételek, a szalonna, a sonka a kolbász, füstölt húsok, fagyasztott húsok, mélyhűtött-, és félkész ételek, sós kekszek, kenyér, pizza, kemény sajtok, levesporok, a gyorséttermi kínálat, a szószok, valamint a salátadresszingek. Ezekkel az ételekkel átlagosan 1000 mg nátrium kerülhet a szervezetedbe, még szerencse, hogy a legtöbbjük nem minőségi élelmiszer, így acélirányos testformálásnál el kell felejtened. De sokszor a legváratlanabb élelmiszerekről derülhet ki, hogy mennyi nátrium van bennük: a túró például 20 dekánként akár 1000 mg-ot is tartalmazhat.
A legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüld a túl sok nátrium fogyasztását az, ha minél több friss, természetes állapotú élelmiszert fogyasztasz. Bár a friss élelmiszerekben is van bizonyos mennyiségű nátrium, ez elenyésző a feldolgozott élelmiszerekéhez képest.
A minőségi étrendedben használj az ízesítésre fokhagymát, zöld fűszereket, pirospaprikát, a húsokat és a párolt zöldséget nyugodtan sózd meg, de inkább a tengeri sót használd, mint a finomított asztali sót.
…és ne félj a sótól, hiszen az ételed-életed ízesítője, csak megfelelő módon használd!
Te mennyire eszel sósan?
Peak Man
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Végy egy csipetnyi sót… Most akkor káros a sófogyasztás vagy tényleg szüksége van rá a szervezetednek?!" című cikkhezA WHO napi maximum 2000 mg nátriumbevitelt javasol, de szakmai szervezetek gyakran 1500 mg-ra korlátozzák a napi sóadagot. A világ lakosságának 99 százaléka azonban túllépi az ajánlott 2000 mg-os szintet, mégpedig az esetek túlnyomó részében legalább 1000 mg-mal.
(forrás:Origo)